[]

Ses ve gırtlak sorunu.

Efenim sayın duyurucular merhabalar;
Öğretmen olmamdan dolayı gün içerisinde sürekli ama sürekli konuşmak bir şeyler anlatmakla mükellefim. e tabi çoğu zaman öğrencilerle cebelleşirken ses konuşmaktan bağırmaya geçiyor ve yıpranıyor :) Sık sık su içiyorum fakat akşam eve geldiğimde gırtlağım kuru oluyor ve sesim berbat çıkıyor :)

Bunu nası önleyebilirim tavsiyeniz nedir?Güzelim sesim elden gidiyor yav.


Dipnot: Belirtmem gerekir; Sigara 6-7 aydır içmiyorum ve Tebeşir ile pek işim olmuyor.

 
bizim bir hocamızın sesi artık tamamen kısılmıştı ses tellerinde nodül oluşmuş ki tebeşir ve sigara da önemli bu konuda, ameliyat olmayı planlıyordu emekli olunca yine de belki işinize yarayabilecek bir link
www.kbbhastanesi.com

  • lifeframe  (21.02.09 22:43:58) 
değerli meslektaşım

1)sesi yükseltirken boğazdan değil karnımızı sıkarak yüksek tonlara çıkıyoruz.yani diyaframdan yüksek ses veriyoruz.

2)akşam eve geldiğimizde kocaman bir bardak ballı süt içiyoruz.mümkünse balı marketten almıyoruz. orjinal çam balı veya güvendiğiniz çiçek balı satıcılarından aldığımız bal olmasına dikat ediyoruz.

bu ses konusunda bende bir zamanlar devamlı bir biçimde doktora gidiyordum.antibiyotik manyağı olduktan sonra tavsiye üzerine ballı süte başladım.kesinlikle işe yarıyor.


bu arada farenjit iyi öğretmen hastalığıdır :)
  • qpower  (21.02.09 23:18:27 ~ 23:20:31) 
öncelikle bağırmayın.. sesinizi sürekli kontrollü kullanmaya çalışın.. boğazınıza yüklenmemeye çalışın.. vurgusuz, normal yükseklikte, gücü karnınızdan alarak ve titreşimi boğazınızda değil daha çok burnunuzda hissederek konuşmaya çalışın. burnunuz gıdıklanırmış gibi.. bunun dışında gün içinde bol bol su için. akşamları melisa, papatya, böğürtlen yaprağı gibi bitki çayları içmeye çalışın.. ayrıca ses tellerinde hücre yenileme etkisi olan bephantene pastili fazla olmayacak şekilde destek olarak kullanabilirsiniz..


  • wolkymus  (22.02.09 02:29:05 ~ 02:30:01) 
Bağırmakla yüksek volümde konuşmak çok farklı şeyler. tekniğine ve kurallarına göre yüksek volümde 10 saat bile konuşsanız size herhangi bir zararı olmaz. benim size naçizhane tavsiyem,deneyimli ve işi bilen bir şan hocasından yardım almanız. nefesinizi ve sesinizi nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmeniz. tabi bu biraz tuzlu bir yöntem aynı zamanda. o olmazsa da en azından bir şan tekniği kitabı veya videoları alıp bunu denemeniz ama tabi ilk seçenek kadar başarılı olmayacaktır bu.


  • faideli bilgiler  (22.02.09 12:01:23) 
merhaba. ses egitiminin ana ders oldugu bir bolumde okuyorum.
kesinlikle nefes ve diyafram ust basliklari sizi sonuca goturecek seyler, arastiriniz.

bununla birlikte su anki durumunuzu oncelikle saptayiniz.

nerede oldugunuzu bilmiyorum ama istanbul ise eger, prof ferhan öz (nisantasi) , mehmet ömür, mehmet kulekci, mehmet tiknaz gibi isimler bu alanda iyi kbb cilerdir ve ellerinde sirf ses telleri uzerine olan aletleri mevcuttur (ozellikle ferhan hoca bu konuda inanilmaz) ve kotu bir durum varsa direk teshis koyup tedavi yoluna giderler.

ha eger tellerinizde bir yipranma, nodül, polip vs.. bir sey yoksa da, sesi dogru kullanma teknikleri ile bu isi cozersiniz. bagirmaniz cok tehlikeli, yuksek ses kullanma zorunlulugunuz varsa da bunu nefesi dayayarak yapmaniz gerekmekte. veya ogrenciler icin yeni taktikler gelistirebilirsiniz (otorite ile paralel bu tabii)

benim koro hocam, hem universite ogrencilerinin hem de ilkokul ortaokul ve lise talebelerinin ayni anda bulundugu 3 saatlik derste, bagirmaktan bikmis ve yeni yontem gelistirmisti. sadece susuyor ve elini kaldiriyordu havaya ve gozlerinin icine bakiyordu ogrencilerinin. bir muddet sonra sessizlik olusuyordu.
  • la traviata  (22.02.09 13:49:02) 
@la traviata
Sessizce gözünün içine bakma yöntemi en etkili yöntem zaten kullandığım :) Lab. da salon büyük olduğu için U düzeni var öğrenci ile göz teması olmadığı durumda zorunlu kaldığım sürece bağırıyorum. Onun dışında göz teması bağırmaktan da etkili bir yöntem dediğin gibi.

  • alkolik imam  (22.02.09 19:58:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.