[]

alzheimer hastalığında olaylar değişmeye başladı

önceki olaylar için (git: 593784)

2-3 gündür durum alışık olmadığımız bir hal almaya başladı. ölen annesine gitmek isteyen aile büyüğümüz değişik tavırlar sergiliyor..

- 3 gün önce -
kendisine halam bakıyor. 1-2 saat nefes almak için evden dışarı çıkmış. anneme rica etmiş bakar mısın diye. annem yanına gittiğinde babaannemi salavat getirirken, dualar okurken bulmuş. ölmüş olan herkesi yanında görüyor. diyaloglar şöyle;

- annem karşımda oturuyor
- kuşları görüyor musun?
- beni birazdan götürecekler
- beni almaya geldiler

- 1 gün önce -
gene annem 5 saat kadar yanında kalmak için babaannemin yanına gidiyor. onu dua okurken buluyor. diyaloglar şöyle;

- beni sen uçuracaksın kızım
- annem gene ziyaretime geldi
- kuşları görüyorum
- beni almaya gelecekler
- bana kuran okuyun
- mevlüt okutalım

( ayrıca bizim görmediğimiz şeyleri o görüyormuş gibi anlatmaya başladı bu günlerde.. )

sevdiklerimden ayrılmak istemiyorum ama annemle bugün onu konuştuk. ölecek kişiye malum olur gibi konular var. bu konuda çok huzursuzum ve üzülüyorum. sizce hastalığın verdiği bir boşluk mudur?

ben böyle bir boşlukta olduğunu düşünmüyorum, annemde öyle. çünkü hastalığın etkisindeyken saçmalıyor ama dün veya üç gün önce bu diyaloglar yaşanırken gayet sakin, huzurlu - sanki teslim olmuş gibi. eve Kur'an-ı Kerim okumaya gelecek kadın aramaya başladık bugün. kimin ne zaman aramızdan ayrılacağını bilemeyiz elbet ama sizce artık ayrılık vakti mi? artık uyuyamıyorum. her an kötü bir haber alacakmışım gibi geliyor.

 
aslında adı üstünde alzheimer yani beyin düşünce fonksiyonları tam düzgün çalışmıyor. Malum olma olayı olacağını sanmıyorum. Büyük anneannem de ölmeden önce 3-4 sene öyle idi. Namaz kılıcam derdi namaz ortasında gaz çıkarırdı. Biz o zamanlar çocuktuk gülerdik. Namazı bozup bize kızardı osurmadım derdi devam ederdi ama ne abdest var ne bişey.. abdest aldığını sanıyordu. İşin garibi duaları sureleri tane tane okuyabiliyordu.

İsteklerini yerine getirmeye çalışın. Kuran okutun belki istekleri yerine gelince huzurlu olur. Diğer konuda yazmışlar ona 5-6 yaşlarında çocuk gibi davranmak gerek. Eskilerden bahsetmek istiyorsa merakla dinlesin yanında bi kaç kişi. Bizimki vefat etmeden 6 ay önce yataktan kalkamayacak hale gelmişti. Vefat ettiği oda o öldükten sonra 3-4 ay onun nefesi kokuyordu. Çok iyi kadındı rahmetli.
  • onikionikibinonalti  (21.05.13 04:02:35) 
Kotu haber vermek istemem, ama sizofreni semptomu olabilir. En buyuk belirtisi olmayan kokulari duymak, olmayan seyleri gormek ve isitmek. Bir arkadasim da olmustu.


  • march or die  (21.05.13 04:05:07) 
Dedem de bu hastalığın ileri bir safhasında hayatını kaybetti. Babaannemin ölümünden birkaç ay sonra, bir sabah hiç beklenmedik şekilde, amcamla uyudukları odada öldü. Sabaha karşı kontrol edildiği halde, sabah saatlerinde ölmüş. Malum olma muhabbetine takılmayın, ne zaman ne olacağını bilemiyorsunuz.


  • ahmetcan44  (21.05.13 04:11:40) 
march or die +1
bunlar şizofrenik semptomlar

  • triacilgliserol  (21.05.13 11:07:26) 
Merhaba, yedi ay önce anneannemi alzheimer hastalığından kaybettik, alzheimer hastası olarak 6 yıl yaşadı. Durup dururken önünden at geçtiğini söyler, sürekli "anne" diyerek ağlardı. Annemi ve teyzemi arada annesi zanneder, evden kaçmaya çalışırdı. Aynada kendisiyle konuşur bir şeyleri/birilerini şikayet eder dururdu. Bazı alzheimer hastaları daha saldırgan olabiliyorlar. Yani bu öleceği anlamına gelmiyor, alzheimer hastaları (en azından benim tanıdıklarım) sürekli olmayan bir dünya içerisinde yaşıyorlar. Çok çok kolay gelsin.


  • hulahop  (21.05.13 11:29:43) 
teşekkürler cevaplarınız için...


  • synche  (21.05.13 11:55:34) 
anneannem alzheimer hasasıyda yaklasık 1,5 ay önce vefat etti. Aynada kendiyle konuşurdu, televizyondaki insanlara laf atardı tabi bunlar iyi zamanları. sonradan yerinden kalkacak hali kalmadı, zorla yemek yediriyorduk.Bu dönemin keyfini çıkarın, neşeli huzurlu, güvenli ev ortamı oluşturmaya çalışın. Onu sinirlendirmekten, tartışmaya girmekten kaçının.


  • modoniyon  (21.05.13 15:15:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.