[]

viyanada yaşamak ama nasıl?

öncelikle belirteyim ki birazdan yazacaklarımanlık bir hevesin ürünü degil... uzun zamandır kafamda olan yurt dısına gitme konusu iyice olgunlasmaya baslıyor. bu zamana kadar beklemem hem egitimimi tamamlamam hem de biraz para biriktirmek icindi.

simdi demem o ki, önce buyer sonra da iş analisti olarak buyuk ve kurumsal bir tekstil perakendecisi sirkette yaklasık 5 yıldır calısıyorum.. ingilizcem var. muhendislik egitimi aldım.

kafamdaki sehir viyana aslında... lakin surekli kafamda dönen almanyaya giden vasıfsız turk pozisyonuna dusmemek icin ne yapmam gerektigiyle ilgili bir bilgim yok henüz. belki benzer bir tecrube yasamıs ya da en azından sahitlik yapmıs olan vardır umuduyla yazıyorum.

gidince hadi kalacak yeri bir sekilde paryı basıp ayarldık diyelim.. is olaylarını henuz oraya gitmemisken halletmenin bir yolu yordamı var mıdır acep ?

aksi durumda muhtemelen kimse beni vize kontrolunden iceri bile almayacaktır zannediyorum..
gidip donerci ya da türk baska bir esnafın yanına girmeden, demem o ki yerli halktan cok ayrışmadan yasmak icin nasıl bir yol izlenmeli ki?

boyle bir durumla ilgili olarak ne bilyorsanız yazarsanız memnun olurum.
hatta fakrlı ulkeyle ilgili bildiginiz hikayeler de ışık tutabilir önüme.

not:yaş 28 er kişi

 
Turkiye haricinde iki farkli ulkede yasadim/yasiyorum. Ikisinde de o ulkeye gitmeden once benim tum vize islemlerimi destekleyecek, masraflarimi karsilayacak firmalardan is teklifi aldim.

Eger calisma vizesi konusunda bir sponsor firmaniz yoksa dunyanin en saygideger ve gecerli pasaportu olan Turk pasaportuyla malesef pek sansiniz yok. Yani oraya gideyim de is bakayim gibi bir sansiniz pek olasi degil, once is bulmaniz sonra gitmeniz lazim.

Bu noktada da sizi halihazirda Viyana'da yasayanlardan ayristiran ne ozelliginiz var onu dusunmelisiniz. Yani firmalar neden Viyana Teknik ya da Oxford ya da Avrupa'daki herhangi bir teknik universiteden mezun olan muhendisler yerine sizi alsin. Ya da Ingilizce seviyeniz ana dili Ingilizce olan ve Viyana'da elini kolunu sallayarak calisacak birisinden iyi mi? Ya da ozetle bu firmalar neden dunyanin sayili universitelerinden mezun olmus birine pazartesi gel basla demek yerine sizin vizenizi aylarca beklesin, vize masraflarinizi karsilasin?

Eger bu sorulara cevap verebiliyorsaniz aramiza hosgeldiniz :)
  • crown  (18.05.13 16:50:10) 
@crown;
once tesekkurler fikirlerin icin;

muhtemelen onlardan daha ucuza calısırm.. ayrıca 5 yıllık bir tedarik tecrubem var, buna uretim de dahil. muhtmelen saydıgınız ulkelerdeki kimse fabrika/uretim ortamı nedir ne gibi sureclerden gecer bilmiyordur..

bzim gibi daha dogu ulkelerinden gelenler isin kaynagından geldigi icin daha secilebilir gibi sanki?

bir de tekstil perakendeciligi ,planlaması ,alokasyonu gibi konularda tecrubeli sayılırım..

özetle sizin kadar sanslı olmayacagım muhtemelen bu konuda,bunda meslegimin cok trend bir meslek olmaması etkili sanırım.. zira giden herkes yazılımcı ya dabilisim teknolojileriyle ilgili bir dalda uzman...

fakat ben sansımı kendim yaratmak durumunda kalacagım anladıgım kadarıyla.
  • vazovski  (18.05.13 17:25:09) 
Daha ucuza calisiyor olmak bir kriter degil, eminim sizden daha ucuza calisacak milyonlarca Cinli bulabilirler. Ayrica daha ucuza calisacaksaniz, yani kendinizi ucuz isci olarak konumlandiriyorsaniz hic zahmete girmeyin.

Turkiye'deki uretim ve fabrika sureciyle yurtdisindaki global firmalari karsilastirdigimda "kimse fabrika/uretim ortamı nedir ne gibi sureclerden gecer bilmiyordur" dusuncenizi fazla iyimser buldugumu soyleyebilirim (yurtdisindaki ogrenciler P&G, Unilever, Henkel, Intel vs firmalarin fabrikalarinda staj yapip is deneyimi kazaniyorlar).

Herkes kendi sansini kendisi yaratir, eger gerekli nitelikleri sagliyorsaniz ve sansiniz da yaver giderse Viyana'ya tasinmamaniz icin hicbir sebebiniz yok.
  • crown  (18.05.13 17:49:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.