[]

hatayla patlak veren suriye sorunu

şimdi olanları ,duyduklarımı değil bizzat yaşadıklarımı yazacağım.biraz da iç dökmüş olacağım.

o çevrede yaşayan biri olarak yazıyorum ilk olarak

reyhanlının dışında arkadaşlar bahsedeceklerim ilk başlarda.
suriyeliler geldi fakirler kamplara,zenginler gaziantep in ,kilis in,hatay ın en güzel semtlerine yerleştiler. bugün için şu örneği vereyim kiralık ev arıyoruz koskaca şehirde kiralık ev bulamıyoruz.emlaklar kiralık kelimesini duyar duymaz yok abi abla deyip baştan kesiyorlar.var olan birkaç ev de 400 liradan bir anda 800 liraya çıktı suriyelilerin gelişiyle birlikte.şöyle normal bir evi 750 nin altında imkansız bulamazsınız,buyrun bakın tüm sitelere.şahsen talan ettim ben.
ha fırsatçılık ya bu ev sahipleri olan kiracıları da gelinim gelecek,oğlum almanyadan geliyor gibi nedenlerle çıkarıp üzerine % 100 ekleme yapıp tekrar kiraya veriyor.
hatta sahibinden'de bir ev görmüştüm linki atacaktım buraya ama göremedim şimdi onu.1200 lira 2+1 suriyelilere özel...

ilk darbeyi bu konuda yedi gaziantep,hatay,kilis halkı

bir diğeri,iki gün önce çok da uzak olmayan ir akraba kaza yaptı gaziantep kilis arasında.öyle hafif bir şey de dğil araba yandı yani.hastaneye gidiliyor doktor yok.yana yakıla doktor aranıyor doktor hala yok.hastane koridorunda doktorun birini tutup acil hastamız var kaza diyorlar,doktor 'suriyelilere öncelik veriyoruz sırnızı bekleyin' diyor.kavga çıkmak üzereyken bizim kazazedeler
güvenlik tarafından dışarı atılıyor.arabada da hala yaralılar..

ikinci darbe hastaneler yani..

kilis te kadınlar tek başına çarşıya çıkamıyorlar,çekiniyorlar.çarşıya bir çıksan ben nerdeyim demeye başlayıp tıpış tıpış geri dönersin.suriyenin gençleri zaten bir fena hadi kilis küçük yer g.antepte de korkarsın.hava hafif kararsın tek başına dışarı çıkamazsın kolay kolay hem de öyle gecekondu vs değil gayet düzgün semtlerinde.

kendi memleketinde kendi vatanında yabancı gibi kalırsın üçüncü darbe de burdan gelsinnn

türkle suriyeli kavga etsin,polis gelip istediğin kadar haklı ol;türk ü gözaltına alır,suriyeliyi bırakır.çünkü o misafirdir,dokunulmazlığı var.

şimilik bunlar var aklımda.gelirse yazarım daha.

ha bu arada emine ülker tarhan açıkladı da çok şaşırdım.yanılmıyorsam 73 mobese patlamadan bir gün önce sistem dışı bırakılmış vs ? afedersiniz oha yuh çüş vs vs ..

ha bu arada soru nerde diyeceksiniz,bilmiyorum.içim içimi yiyor.patlama öncesi en fazla mülteci geldi kamp kuruldu vs haberleri oluyordu ama bir de bu illerin halkının yaşadıkları gibi bir ayrıntısı vardı da buna kimse değinmiyordu.böyle işte

bu arada buralarda da patlama olur mu olur korkusunu yoğunca yaşıyoruz yaşıyorum .normalleşti gerçi artık onlar da

 
.. ne desem bos. dusundum uzun uzun ne yaziyim diye bulamadim bir sey.

emlak ve polis hakkinda bir sey diyemecegim emlak.. cok sinir bozucu olsa da beklenen bir sey ve polisten zaten umudumuz kalmadi.

ama o doktoru oracikta.. neyse.. suriyelilere oncelik ne la? bunlar yemin etmiyor mu hipokratta suriyelilere oncelik taniyacagiz diye bir kisim mi var ben mi atladim? suriyelilerin cok ozel bir sigortasi mi var da oncelik taniniyor.. kendi vatandasina su muameleyi yapan ulke.. neyse devam edersem gg olacak
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 00:05:07) 
mobese olayını biri açıklaması lazım zira sikerim böyle işi.
aynı şekilde hastanelerde öncelik verilmesi nedir ulan?
ama bizim türk halkı da az değil.
400 liralık kirayı 800 yapıp, oğlum gelecek almanya'dan diyerek daha fazla para kazanma telaşı da güzelmiş.
  • Sherlock Holmes  (15.05.13 00:22:50) 
sInIri kapatip asker yigacaktik, kimseyi de gecirmeyecektik. insanlar yaraliymis, oluyomus... esad acimasiz, ama isyan etmeyene de dokunmaz. isyan cikarana da bisey demiyorum, o da hakli, ama olmeyi, sakat kalmayi goze almiryosan isyan cikarmayacaksin. pa$a pa$a oturacaksin. sokaklara dokul, sonra turkiye bize baksin. oldu...
olan turkiyeye oldu. bu adamlar basimiza bela. hepsinin acil sInIrdisi edilmesi lazim.

  • el desaparecido  (15.05.13 00:25:04 ~ 00:26:30) 
el desaparecido ya katilmiyorum.. insanlik gorevidir multecileri almak.. turkiye kotuye kullanmiyor demiyorum.. kesinlikle ve kesinlikle kullaniyor ama kurunun yaninda yasin da yanmasi yanlis.
mesela simdi almanya'da bir kisim turk cinlik yapiyor devleti sikiyor vergi kaciriyor diye butun turkleri sinirdisi mi etselerdi..
avrupa da turklere bir sey yapilinca agliyoruz biz aynisini suriyelilere mi yapacagiz? vatandasligina bakmayip yaptiklarina bakmak lazim. vatandaslik ne lan o insan o ulkede dogdu diye olmek zorunda mi ya da zulum gormek zorunda mi.. ya da ayni ulkede dogan bir grup yavsak kanunlara uymuyor, kendini baskalarindan ustun goruyor vs. diye bunlari yapmayan ve tek sucu o yavsaklarla ayni ulkede dogmus olmasi olani da mi cezalandirmak gerekiyor ?
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 00:33:52) 
Hükümet mülteci kampları konusunda yeterli önlemi almayarak hatalı olabilir. Zaten içişlerinde bir türlü bakanlık tam arzu edilen şekilde idare edilemedi yıllardır. Ama hicbişey binlerce sivili sınırın öbür tararına attırmaya sebep değil.

Boyle bir millet degiliz biz. En kötü huyumuz da işte birbirmize yaptığımız pislikler, senin anlattıkların...:/
  • ne zaman gitti tren  (15.05.13 00:50:42) 
mültecilere acıyorum ben de evet yazık,insanlık ..

ama suriyeli kardeşlerimiz yüzünden kendi hiçbir ama hiçbir suçu olmayan öz kardeşlerimiz ölüyorsa orada bir dur derim.

suriyeli kardeşlerimiz yüzünden kendi milletim kendi kardeşlerim mağdur oluyorsa sınırdışı edin demeye dilim razı olur.
(yaşamalısınız arkadaşlar anlamalısınız.suriyeli her bireye aylık maaş verilirken,onlar kendi halkımızdan zengin rahat ve özgürken,daha emniyetliyken sorulur böyle şeyler,söylenir böyle sözler.)
insanlık ,vicdan evet bende de var burada yaşayan herkeste de var ama yaşanınca bazı şeyler tak ediyor,zorunuza gidiyor.
  • uzunuzunilgi  (15.05.13 01:00:33) 
@babamasoliimbananickaldirsin:

bence almanya'daki türklerle türkiye'deki suriyelileri karşılaştırmak çok saçma.
bir kere geliş-gidiş nedenleri farklı, yaşama ve çalışma koşulları farklı vs vs.
biri iş gücü olarak gidiyor ve orada kendi başının çaresine bakıyor, diğeri sığınıyor ve devletten maaş alarak yaşıyor vsvsvs daha bir sürü şey.

---

hümanistliğin de çok suyunu çıkarmamak lazım bence.
sonuçta uygulanan dış politikalarda belirgin bir dengesizlik ve istikrarsızlık varken ve hükümetin bunu sırf insanlık adına yapmamış olduğu her halinden belliyken, böyle sevgi kelebeği görünümüne bürünmeye çalışması komik oluyor.

yani müslümanlıksa, her müslüman ülkenin yardımına koşacaksın o zaman.
madem bu kadar kol kanat gerecek gücün vardı, o zaman bunu ırak için de yapsaydın.
doğrusunu yanlışını tartışmıyorum.
sadece işine geldiği zaman müslümanlık yapıp, işine geldiği zaman yardımseverlik ediyorsan, bunu her zaman yapıyormuşsun da, bu senin görevinmiş falan gibi davranma.
çünkü herkes bunun böyle olmadığını biliyor.

üstelik sen daha kendi halkını o insanlardan koruyamıyorken, yani bu süreci ve bu insanları yönetemediğin belliyken üstüne vazife mi elin ülkesinin vatandaşını sığındırmak.
elbette her gelen pislik, terörist, iğrenç vs demiyorum.
ama sen isviçresindir, hadi yardım eli uzatırsın anlarız.
zaten ülke dört bir yandan çalkalanıyor.
sınırı da, sınırdan aldığın adamı da kontrol edemiyorsun.
eh senin etin ne budun ne o zaman?

niyetin iyi bile olsa, altından kalkamayacağın şeye bulaşmayacaksın.
bu iş böyle kasımpaşalı halleriyle, dayılıkla olmuyor.
onlar işin pozu.
koptu işte milletin kolu, bacağı, kafası.
koruyabildiler mi?
sen bırak hatay'ı, istanbul'daki halkının güvenliğini kendi ülken içinde zaten günlük hayatta sağlayamıyorsun neredeyse.
ondan sonra kalkıp dünyanın en medeni ülkesiymiş gibi "biz onları korur, sahip çıkarız" havaları falan.

neredeyse biz yardıma muhtaç haldeyiz.
bu ne perhiz bu ne lahana turşusu yani.
  • blatta hiberna  (15.05.13 01:03:05 ~ 01:08:40) 
@blatta hiberna almanya ornegi o acidan olmadi ben de farkettim evet ama benim kastettigim sey suriyelilere damga vurmak. hani suriyeli multeci deyince &100 u terorist olarak dusunmek.. bu yanlis diyorum.. suriyelilik degil olay.. savastan kacan grupla hatay da silahla poz veren, lokantaya gidip hesabi odemeyen grubu bir tutmamak lazim diyorum..

evet diger dediklerinize katiliyorum
yemisim muslumanligi ben insanligi dusunuyorum daha cok.. ben suriyeli olsam ben de turkiye'ye gelirdim muhtemelen multeci olarak

"sınırı da, sınırdan aldığın adamı da kontrol edemiyorsun." edemiyor degiller bence etmiyorlar. ulkede polis mi kalmadi sinir guvenligi o kadar zor bir sey olmasa gerek.. istedikten sonra her turlu olur.

hukumetin dusunce yapisini biliyorum ama onlar yuzunden masum insanlarin olmeye birakilmasi yanlis.. dogru daha kendi vatandaslarini korumuyorlar da.. oyle diye o kadar insanin olmesine goz mu yumulsun
ha bana kalsa maasa baglamak, oturma izni vatandaslik vermek yerine bindiririm ucaga multecilere sicak bakan ulkelere yollarim..kanada vs. proseduru bilmiyorum tabi oyle bir sey mumkun mu.. mumkun olsa ne yazar gerci niyet belli
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 01:16:53) 
@babamasoliimbananickaldirsin:

ama işte o zaman hükümet kendi halkını korumamış/koruyamamış oluyor.
yani madem koruyamayacaksın, neden alıyorsun?
"koruyamıyor değil, korumuyor"sa zaten bizim başımıza daha çok gelecek var.

ben sadece bu durumda böyle şeylerin altına girebilecek kadar güçlü bir ülke olmadığımızı kabul etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
biz zannettiğimiz ülke değiliz.
kendimizi almanya'nın avrupa'nın 1-2 adım gerisinde zannediyoruz, ama aslında olduğumuz yer suriye'nin 1-2 adım ilerisi.

evet, görüntüde belki çok fark var, ama biz sadece kendi bulunduğumuz bölgede diğer ülkelere göre biraz üstünüz.
ve geleceğimiz de onlarınkinden çok farklı olmayacak.
zaten dünyanın gözünde şimdi bile onlardan hiçbir farkımız yok.

dediğiniz doğru, suriye'de ben de olsam ben de buraya sığınırdım.
ama biz kendi kendimize yetemiyorken ve neredeyse ülke kendi içinde birçok konuda çatışıyorken buna kalkışmak kendini bilmemektir.

yani eğer sen de açsan, yan komşun aç diye ona ne götürebilirsin ki?
bir götürürsün, iki götürürsün, sonunda sen de açlıktan hastalanır perişan olursun.
olan hem sana hem komşuna olur.
bu durum bence bundan ibaret.

ha, bazı şeyleri biliyorken bunlara kalkışmak kötü niyetten başka bir şey değil.
ki milletin ayağa kalktığı şey de bu zaten.
ben de iyi niyet olduğunu düşünmüyorum.
yarın istanbul'da, ankara'da bunun gibi bir olay olsa, (oranın insanları daha kıymetli diye demiyorum) bunun 3-5 katı daha çok ölen insan olsa kafalarını çevirip bakmayacak, hariçten gazel okuyacaklar, millet de öldüğüyle kalacak.

şu anda hatay'da olan da bu.
bir kere zaten bu olaylar olmadan önce hatay halkının yaşanan yağma vs gibi olaylardan rahatsız olduğu biliniyorken sen nasıl olur da kendi halkını korumazsın?

gidersin orada bir takım güvenlik önlemlerini arttırır, gerekirse bir takım sınırlandırmalar yaparsın.
ha, işine gelmeyip giden kendi bilir.

bu yapılan yarım mardım değil, sadece gövde gösterisi.
ayran ve taht-ı revan meselesi işte.

nereden tutsan elinde kalıyor.
sonuçta hepimiz allaha emanet yaşıyoruz.
  • blatta hiberna  (15.05.13 01:27:48) 
@blatta hiberna

dogru.. haklisiniz
bakalim zaman gosterecek olacaklari.. gidisat hic iyi degil
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 01:32:41) 
bir hatayli olarak dediklerine harfi harfiyen katiliyorum, cogunlukla ayni duygularimi yasiyorum.

Suriyeli teroristlere de "multeci" gozuyle bakmiyorum. Sen karisina cocuguna bakiyorsun adamin, adam nerde sinirin karsisinda devletine karsi kursun atip, oradaki masum insanlari olduruyor. OSO'nun suriye teroristlerinden olusan, suriye'deki esad yanlisi ozellikle de alevi halka nefret sacan bir ordu oldugu cok acik. Son karin desme videosunu herkes gormustur diye dusunuyorum. Boyle insanlara hala hukumet destek veriyor.

Bu nedenle bunlarin hepsini alip sinir disi etmek lazim diye dusunuyorum, bunun tek yolu budur. Eger yok ama onlar da insan diyenler varsa bir zahmet kendi evlerini acsinlar onlara... Hatay/Kilis/Gaziantep turkiyenin coplugu degildir! tum multeci adi altindaki terorirstleri bu illere yikmaya da kimsenin hakki yoktur. Baska milletlerin derdi icin benim halkim olemez. (Ki reyhanli'li pek cok arkadasim olu sayisinin 100'un cok uzerinde oldugunu dogruluyor. 100+ vatandasini koruyaman onurlu bir hukumetin yapmasi gereken sey bellidir!)

2 yil onceki hatay ile suanki hatay arasinda daglar kadar fark var. bir gun bir hafta bir ay degil ki cekilsin... 2 yil oldu dile kolay 2 yil... 2 yil boyunca aksam hava karardiktan sonra ayni ilde yasamadigimi hissettigim gunden beri 2 yil gecti.

Burda farazi konusup, onlari birakmak olmaz diyen bi zahmet kendi mahallesinde onlara yer bulsun, onlarla 2 yil yasasin sonra konussun. Oturdugu yerden ne olacak canim demek kolay...
  • icince bokunu cikaran arap  (15.05.13 03:36:28) 
@icince bokunu cikaran arap ben de mersinliyim. mersin de yasamiyorum 1 2 senedir ama sik sik gidiyorum kaliyorum goruyorum degisimleri mersinde'de.. suriyeli sayisinda anormal artis var.. ben de benzer seyler hissediyorum tabi ki hatay kadar olamaz ama..
ki suriye davasindan once de dogudan cok goc aldi mersin; pkk yuvasi oldu resmen nasil hissettiginizi tahmin edebiliyorum

"Hatay/Kilis/Gaziantep turkiyenin coplugu degildir! tum multeci adi altindaki terorirstleri bu illere yikmaya da kimsenin hakki yoktur."
Bu cumleye katiliyorum ama o kadar masum erkek, kadin ve cocugu sinir disi etmeye gonlum el vermezdi benim sahsen. dedigim gibi mesela mumkunse bir kismi baska ulkelere gonderilebilir multeci kabul eden bir suru ulke var..
hukumet zaten iyi niyetli olsa teroristleri ayirir sinirdisi eder, elimine eder vs. bir sey yapar masum insanlar da ya suca karismadiklari surece kalir ya da baska ulkelere gonderilir
teroristleri multecilerle karistirmamak lazim diyorum ben..
ama dedigi gibi .. hukumette bitiyor.. sorun suriyelilerde degil bizim hukumetimizde hinci -tum- suriyelilerden cikarmak yanlis
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 03:49:43) 
@babamasoliimbananickaldirsin ama kimsenin tum suriyelileri teker teker izleyip gozleyip sen iyisin / sen kotusun diye ayirabilecegini zannetmiyorum. Bu nedenle benim icin hepsi bir.

Ben hic gormedim ama o kadar fazla birinci agizdan duydum ki yasananlari, yasandigina zerre suphem yok... Adamlar dolmuslarda otobuslerde gaz cikariyorlar, ucretlerini odemeyip tayyip versin biz misafiriz diyormus. Restoranlarda hesabi gidip tayyipten alin, bizi o cagirdi diyorlarmis. Hatay'daki alevi halka suriyeyi temizledikten sonra sira size de gelecek diyorlarmis. antakya'daki alevi dernegi baskaninin evine gidip camlari asagi indirip tehdit etmisler.

Bunlar 1 degil, 5 degil 10 degil... cok fazla insandan degisik olaylar duydum bu nedenle ben suriyelilerin iclerinden bir kac tanesinin surekli ayni olayi yasattigini dusunmuyorum. Adamlarin cogunlugunun boyle oldugunu ve surekli ayni seyler yasattigini dusunuyorum. Reyhanli'da da milletin karisina bacisina sarkiyorlarmis, rakip is kurup ucuz mal satip benim halkimin rizkini da ellerinden almislar... onun disinda uzunuzunilgi'nin dedikleri de var...

Her nasil ben tayyibe oy vermeyip, tayyibin hala o koltukta olmasini sineye cekmek zorundaysam. Hepsi de kendi vatandaslarinin yaptiklarindan sorumludurlar. Eger adam gibi burada yasamayi ogrenseler di neyse ama 2 yildan sonra hala bu olaylar yasaniyor. Hepsi geri gonderilmeli. Benim dusuncem budur, bunu ancak 2 yil boyunca o insanlarla beraber yasamak zorunda olan insan anlar. Bu nedenle hani hatay hosgoru sehriydi, 2 multeciye bile konukseverligimizi gostermedi diyen gerzeklere (sozum meclisten disari) kulak asmiyorum... Eger bu multecilerin suriye'ye gonderilmesini istemeyen varsa, dedigim gibi evinin ya da mahallesinin kapisini acsin o zaman.
  • icince bokunu cikaran arap  (15.05.13 04:13:42) 
Dusununce dogru tabi.. hak vermemek de zor. ben de yazdiklariniz gibi seyler yasasam benzer dusunurdum muhtemelen.. ama hepsini bir tutamiyorum, basima gelmesi lazim sanirim bir cok kere o sinira gelmesi icin
mahallemizdeki yazlik site full suriyeli diyebilirim ama mersin'de o hatay'da yasanan tatsiz olaylara tanik olmadim henuz

onun disinda kuzenim hatay'da okuyor o da benzer seylerden bahsetti..
  • babamasoliimbananickaldirsin  (15.05.13 04:22:21 ~ 04:23:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.