[]

ne yapmak lazım? (kuş yuvası)

penceremizin önünde nicedir kuş besliyoruz. karga, martı, serçe her tür kuş gelir. kumrular da yazın evin içine girerler. neyse, bugün bir çift kumru hayli zamandır gözlerine kestirdikleri portmantonun üzerine kaşla göz arasında yuva yapmış. bunların daha evvelden de çabaları olmuş, daha yuvayı yapmadan malzeme taşıma aşamasında engellemiştik. ancak bugün yuvalarını kurmuşlar. herhalde dişisi oturmuş üzerine yuvanın. çıkmıyor, erkeği gitti. ama dişisi şu saat oldu yuvada; orada öyle oturuyor. ürkütemeyiz, kovamayız bu saatte avcılara yem olur. öte yandan çok güzel yuva yapmışlar; sabahtan kuşu kaçırdık diyelim yuvayı bozamayız. şimdi bu kumru yuvaya oturduğuna göre, kuluçkaya mı yatmıştır, hemen yumurtlar mı, kovsak felakete yol açar mı (kuşun sağlığı açısından)? ne yapmamız gerekiyor? evde olmaz çünkü, karşıda bir sürü ağaç varken niye biz? ne olur bir çözüm, kumru olayını bilen kişiler aranıyor.

edit: yanıt veren herkese çok teşekkürler. biz kumrularla yaşamaya karar verdik; yumurtadan yavru çıkarsa da adını "canıtın" koyacağım. merak edenler için fotoğraflar ekte. yarın sabahtan mutlaka okaliptüs yaprağı alacağım ve kuşun ne yuvasını ne de yumurtasını kesinlikle ellemeyeceğim. şu an sabah 5 ve dişisi kuluçkada. umarım yumurtadan yavru çıkar, umarım uçtuğu günleri de görürüz. bu da bizim kısmetimizmiş.

edit 2: bugün yavrular çıktı yumurtadan, çok mutluyuz.

 
kuytudur daha az rüzgar alıyodur daha sıcaktır.
muhtemelen yumurta var ya da bırakmak üzere..

  • onikionikibinonalti  (14.05.13 04:33:43) 
bozun pişman olursunuz o yuvalar pislik yuvası evi pire bit vs sarması riski var. benim balkonumda güvercin yuvası vardı ve haftalarca elektronik aletlerimin arasından beyaz böcekler çıktı. alın bence.


  • yuto  (14.05.13 09:13:53) 
Valla apartmanın içinde doğalgaz saatlerinin üstüne yaptılar ve o bile bildiğin pislik. İkisi de yokken kaldır at derim kuş doğmadan. Alışırlarsa üçer beşer gelirler. Sokak kuşları hiç sağlıklı şeyler değiller. Hele evin içinde...
Tabii hayvan düşmanı değilim, o saatlerin üzerindekini de kaldırıp atamadım ama her sene biri geliyor, diğerinin yumurtasını atıyor yuvadan, etraf pislik doluyor falan, of yani. Atın, eve her nasıl giriyorlarsa onu da engelleyin.

  • whoosie  (14.05.13 09:25:52 ~ 09:26:14) 
sabah dişisi gitti, yuvaya bir baktım ki yumurtlamış!
@whoosie eve girmelerini engellemek istemem; üç senedir böyleyiz, yani evde bahar-yaz kuşlarlayız. korkutamam, girmeyin diyemem. öte yandan bit vs haklısınız.
@yuto yumurtlamışken nasıl alayım, mümkün değil.

elim kolum bağlı kaldım.
  • bak ne diycem simdi  (14.05.13 09:56:00 ~ 09:58:15) 
artık mecbur o kuş yumurtadan çıkıp büyüyene kadar duracak orada, yerini değiştirirsen ya da ellersen genelde yumurtayı ya yuvadan atıyorlar ya da bir daha üzerine oturmuyorlar. çok rahatsız olmam diyorsan bırak büyüsün, çok güzel oluyor yavruyu izlemek. uçabildiği zaman gelince hepsi birlikte gidiyor zaten o zaman izin vermezsin tekrar girmelerine sorun çözülür.


  • yue  (14.05.13 10:01:33) 
e bebeğe uçmayı nerede öğretecek, evin içinde mi? kuş beyinli yaa fghsfdsh
yuvayı bozmaya vicdanın el vermeyecek sanırım, keyfini çıkar. herkese nasip olmaz böyle bir şey, benim başıma gelse ellemezdim.

  • kadifepanter  (14.05.13 10:17:23) 
peki bit sarıyormuş diyorlar allah aşkına evin içinde ben ne yapacağım, yani ne yapmam, nasıl bir önlem almam gerekir? bir de evde köpeğimiz var.


  • bak ne diycem simdi  (14.05.13 10:36:26) 
bit açısından bir şey diyemeyeceğim çünkü bizde hiç öyle bir sorun olmamıştı. biraz pisliği oluyor ama bit böcek vs. görmedik hiç. anneannemin evinde yüklüğün üzerine yuva yapmıştı. torunlarım diye seviyordu :) hatırladığım kadarıyla 20 güne falan yavrusu yumurtadan çıkıyor. biz seslerinden rahatsız olmuştuk sabahın köründe manyak gibi bağırıyorlar :)

edit: yumurtlamasaydı balkona falan taşınabilirdi ama bu saatten sonra taşınmıyor diye biliyorum. yerini değiştirmeden sadece yumurtaya dokununca bile kabul etmiyorlar. aslında köpekten korkarlar yavrusunu yiyebilir diye ama sizdekiler cesurmuş anlaşılan :D
  • yue  (14.05.13 10:53:21 ~ 10:59:26) 
yavrularını yumurtadan cıkarsın, ucursun, ondan sonra temizliginizi yapıp yuva yaptıkları alana oyuncak bebek vs koyun. korkululk gibi görüyorlar ve bir daha gelmiyorlar.
bizim de balkonumuza yaptılar, hiç bit böcek vs olmadı. dünya tatlısı yavruları oluyor, yazıktır kıymayın.

  • maral  (14.05.13 11:15:35) 
@maral yok kıyamam zaten, imkânı yok.


  • bak ne diycem simdi  (14.05.13 11:36:06) 
Bitler için aktardan okaliptus yaprağı alıp bulunduğu yere koyabilirsiniz...


  • rebelmummy  (14.05.13 12:45:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.