[]

İlk defa yurtdışına çıkana tavsiyeler

Saçma bir soru belki ama bilmediğimiz bir sürü şey vardır

Sırbistan'a gideceğim 2 günlüğüne, aynı ay içerisinde Londra'ya gideceğim. Sırbistan'da ufak bir hostelde kalıyorum.

Giderken dikkat etmem gereken neler var, yani bu sorudan kastım sık giden insanların artık dikkat etmeyeceği ama benim bilmem gereken neler olabilir; gümrük mevzularından pasaport vesaire konusunda dikkat etmem gerekenlere kadar uzanabilir. Bütün tavsiyelerinize açığım :)

 
Sırbistan hakkında pek bir şey bilmiyorum ama nedense pek çok kişiden güvenli bir ülke olmadığına dair yorumlar duydum. Özellikle gece otobanda araba kullanıldığında hiç güvenli olmadığına dair anılar dinledim ama siz araba falan kullanarak gezmeyecekseniz bu sizin için gereksiz bir bilgi olabilir.

Londra benim çok beğendiğim bir yerdir. Gezilip görülecek çok şey var, o yüzden bence kendinize gitmeden güzel bir program yapın. Eğer ilginiz varsa mutlaka en az bir müzikali gidip seyredin derim ben. Hatta direkt We Will Rock You'a gidin derdim ama şansınıza adamlar Türkiye'deler. Ayrıca tiyatro seven biriyseniz mutlaka Shakespeare's Globe'da bir oyun izleyip oranın büyüleyici havasını soluyun derim. Benim maalesef oyun izleyecek fırsatım olmadı ama yine de tiyatronun içine girip bir dolandım. Merak ederseniz diye:
www.shakespearesglobe.com

Onun dışında, Ben's Cookies'den kurabiye yemeden dönmeyin sakın!

Son olarak da, (son zamanlarda epey konusu açıldı ama belirtmeden edemeyeceğim) eğer pasaport kontrolü sırasında sırf Türk olduğunuz için İngiliz polisi tarafından aşağılanırsanız şaşırmayın ve kendinize hakim olmaya çalışın. Şahsen Brüksel'den trenle Londra'ya geçerken, tren için yarım saat önce pasaport kontrolünde sıramı beklediğim halde İngiliz polisi tarafından "Sen Türk vatandaşısın, senin hakkında daha çok inceleme yapabilmemiz için buraya en az 1 saat önceden gelmen gerektiğini bilmiyor musun? İstesem seni sırf bu yüzden içeri almam şimdi!" şeklinde azarlanmışlığım var. İnsanın "lanet olsun ülkenize de, size de" deyip s.ktiri çekesi geliyor ama Londra'yı görme arzum ağır bastı, ne yapalım...

(Bu pasaport kontrolü konusunda da ben ne dolmuşum be arkadaş!)
  • a day at the races  (13.05.13 00:56:20 ~ 00:58:10) 
pantolonun falan icine sokusturulabilen pasaport cuzdanlarindan al. hem pasaportu kaybettim derdini kaldiriyor hem de buyuk kolaylik.

www.reidsguides.com
  • tomcat  (13.05.13 02:04:17) 
sırbistana girişte muhtemel sorulara hazır ol bana denk gelen gıcık herif varsa.
hostel çıktını al, dönüş bileti çıktını al. yanında ne kadar para var sorusuna hazır ol. sonra sana güvenmez yinede alır pasaportunu gider, seni bekletirse bekle sabırla, 10dkya geliyor, bakıyor sicilin temiz, geç diyor ibne.

neyse:
sırbistanda inince havaalanından bavulları alıp çıkışa giderken orada döviz ofisinden az biraz para bozdur. şehrin merkezine giden otobüs var hemen çıkışta. onun fiyatı 3 ay önce 300 veya 400 dü artık birimi ne boksa.
otobüs/tren garında (ikisi yanyana) yada bir merkezi meydanda(trg slavija sanırım adı) durağı var.
tramvay hattı haddiyle fazla, bir haritaya ihtiyacın var, hostelinde vardır. hostele nasıl gideceğini ise önceden öğren yada taksiye bin. 5 km kadar yol için 600 para ödemiştik, araba ışıklarda beklerken bile taksimetre işliyor azar azar :D

otobüslere tramvaylara kimse bilet basmadan biniyor. biz boşuna bilet almışız. son gün gezelim diye tramvaya bindik hemde ısınalım diye, uyuyakalmışız kontrole binen elemanlara yakalandık. ingilizce de bilmiyorlar, bişiler diyo sürekli, benden ceza kesicekti kağıda yazdı 1500 diye, dedim sıçtık üstümüzde yok. o ara allahtan (yada cizıs christtan) sırp bir abla turist onlar gibi bişe dedi heralde, bizi ilk durakta indirdi, sırpça tembihledi ve sonra saldı.
kontrolcüleri anlıyosun zaten 2 kişi biniyorlar ayrı kapılardan ellerinde bi makine. kapıda dur binenlere bak, varsa in, 5dk içinde aynısı bida geliyo zaten :D
  • jedilance  (13.05.13 02:45:52) 
tax free bişey aldığında fişini faturasını aldığın yere onaylatmayı, havaalanında da gerekli işlemleri yaptırtmayı unutma.


  • nicki martin  (13.05.13 09:26:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.