[]

Geliyom-gidiyom

Oncelikle butun annelerin anneler gunu kutlu olsun.

Sorum su:
Bir insanin geliyom,gidiyom, napiyon... diye konusmasi size itici geliyor mu? Boyle konusmasi köylülügün mü gostergesi? Uzun geliyo kisaca boyle diyorum diyenler de var. Sizce mantikli mi bu?

Neden boyle konusur insan? Aileden oyle gordugu icin mi? Kucumsemek icin sormuyorum

 
bulunduğu bölgede bu tip konuşuyo olabilirler,bu yüzden olabilir.itici mi gelir dersen,itici gelmese de karşımdakinin böyle konuşmasını istemem.


  • ataturkist  (12.05.13 16:20:22) 
Geyik olsun diye konuşulur öyle. Köyde geliyom gidiyom diye konuşulur diye birşey yok ki. Ağız alışkanlığı tamamen birşeyin göstergesi olduğunu sanmıyorum.
İtici mi değil bence bırakalım herkes istediği gibi konuşsun. Naper qanqa dese insanlar daha mı iyi?

  • purusha  (12.05.13 16:24:56) 
ya yöresel veya çevresel ya da dil bilgisi eksikliği. bana itici gelir çünkü dil iletişim için gereklidir ver her insanın basit bazı kurallarını doğru olarak öğrenmesi gerekliliği takıntım mevcut.


  • lunedor  (12.05.13 16:27:22) 
konuşurken hayir da yazarken yapmayin gözünüzü seveyim.


  • yns  (12.05.13 16:33:36) 
köylülükle alakası olduğunu sanmıyorum, hayatım boyunca izmirde yaşadım, çok da köy sayılmaz yani, ancak orda da insanlar genellikle bu şekilde konuşur.
bence insanın kullandığı dil ve ifadeler ortama göre değişmeli, atıyorum okul arkadaşlarınla, ailenle, yakın akrabalarınla konuşurken geliyom gidiyom, bakçaz dersin, iş yerindeki mesai arkadaşlarınla, patronunla, müşterinle, doktora gittiğinde doktorla, avukata işin düştüğünde avukatla böyle konuşmazsın.
yani sen diye hitap ettiğin insanlarla böyle konuşmak, ki herkes öyle ya da böyle daha günlük daha alışık olduğu bir dil vardır, gitçez bakalım, geliyom ben demek normaldir.siz diye hitap ettiğin insanlarla konuşurken ise, daha nizami bir istanbul türkçesi konuşabiliyorsan, o şekilde konuşman gerekir.çoğumuz dilimiz dönmediğinden, şiveli konuştuğumuzdan değil rahat ve günlük olduğu için bu şekilde konuşuyoruz zaten.
ben ailemden de böyle gördüm, annem bizle konuşurken gidip şu kaatları alıveğ der, iş arkadaşıyla konuşurken bugün uğrayıp şu evrakları, kağıtları alabilir misiniz ahmet bey? der.
  • alice practice  (12.05.13 16:34:32) 
ben arada sırada kaptırıp öyle konuşuyorum. genelde insanların tepkisi egelisin di mi oluyor. bunun köylülükle alakası yok. yöresel bir alışkanlık oluyor.


  • bendensin  (12.05.13 16:37:41) 
Bana itici gelir , evet köylü diye düşünürüm.


  • layer26  (12.05.13 16:51:55) 
aile ve çevrede böyle konuşanlar olduğu için böyle konuşuyor insanlar.
arada ben de böyle konuşuyorum veya yazıyorum bilmediğim için değil alışkanlık olduğundan.

bokunu çıkartırsa böyle konuşarak itici gelir ama arada yapıyorsa normal.
kızlar yapar +1 :))
  • Caaannn  (12.05.13 16:52:26) 
İzmirliler öyle konuşuyor genellikle. Yani resmi bir ortamda da böyle konuşuyorsa tuhaf kaçar ama arkadaş ortamında filan rahatsız etmez beni. İzmirliyim:)


  • old possum  (12.05.13 16:53:20) 
evet itici geliyor. evet köylülüğün göstergesi. hayır mantıklı değil. eğitimsiz olduğu için. aileden öyle gördüğü için.

adam istanbul'da yaşıyor, üniversite okumuş, 25 yaşına gelmiş, hala ordan geliyom buraya gidiyom diye konuşuyor. bunun hiç bir mantıklı gerekçesi yok kimse kendini kandırmasın. cehalet ve eğitimsizlik göstergesi.

edit: buna dikkat eden biridir, arada kaçırır falan olabilir normal. biz de yedi göbek istanbullu değiliz, istanbul türkçesiyle de büyümedik. fakat inatla buna dikkat etmeyen, umursamayan, alışkanlık diyip geçen insan cahildir. neden köylü diyoruz, çünkü köylü cahildir, elinde olmayan sebeplerden dolayı cahil kalmıştır, böyle konuşabilir. gelgelelim bi insan köylü olmayıp köylü gibi konuşuyorsa önce kendisine, sonra karşısındakine saygısızlık ediyor demektir.
  • nxtrls  (12.05.13 16:53:55 ~ 16:59:26) 
yoresel agizla buyumus birinden buyuk sehire geldi diye birden degismesini beklemeyin. koylululugu de kucumseyen eziktir bu arada


  • 102030  (12.05.13 18:14:50 ~ 18:19:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.