[]

tüp gaz patlaması

doğal gaz ile alakalı bi proje yazıyorum da aklıma takıldı. doğalgaz uçucu bir gaz, havadan hafif. dolayısıyla tüpgaz patlamalarının çoğunlukla tüpten / depodan sızan gazın evde birikip sonra tutuşması sonucu oluştuğu söyleniyor. e tüpgazlar da iç basıncı yeterince arttıktan sonra gazı tahliye ediyor zaten değil mi?

bir keresinde başıma geldi, alev tüpe sıçradı, tüp uçtaki deliğinden yanmaya başladı. sonra bi şekilde söndürdük de. şunun fiziğini tam bi anlatabilecek olan var mı kafamda canlandıramadım. alev tüpün içine kaçınca patlıyor olmalı değil mi? e basit bir şey lan bu, ufak mekanizmayla halledilr, bu kadar insan niye ölmüş? yoksa ben mi yanlış biliyorum. kafam çok karışık.

içinde basınç arttıığında gazı tahliye eden bir sistem varsa, tüp gaz neden patlıyor?

 
tüp doğrudan patlıyor mu bilmem ama küçük bir mutfakta tüpten gaz sızmaya başladığında lambayı yakmak için anahtara dokunduğun anda çıkan elektrik kıvılcımı gazı tutuşturuyor. ee malum, hava ısınınca genleşir. noluyor? booommm!! bu durum doğalgaz için de geçerli..


  • bilmemkacincinick  (09.05.13 00:02:13) 
alev asla tüpün içine kaçamaz.

yanma patlama eyleminin gerçekleşmesi için hava+gaz karışımı olması gerekir. patlama daha çok tüpün aşırı ısınarak basınca dayanamaması gazın aniden odaya veya ortama dağıması zaten aşırı ısınmış olan gazın oksijenle birleşerek patlaması şeklinde oluyor.
  • orpheus  (09.05.13 00:19:30 ~ 00:19:49) 
Tamam oluşan patlamalardan birinin sebebi bu, okey. Ama 'tüp patlaması' dediğimiz olay o değil. Direkt tüpün patladığı senaryolardan bahsediyorum. Hani halk arasında içine yandı falan derler ya.


  • roket adam  (09.05.13 00:20:40) 
Hmm orpheus, yani dışarıdan ısınıyor, tüp de acil durum mekanizması olarak salıyor gazı, dışarıdaki alev patlatıyor diyorsun. İçine kesinlikle kaçmıyor yani. Öyleyse bu tarz bi durumda camları açsak, tüpü camdan dışarı tutsak kurtaracağız yani, gaz dışarı gidecek gibi. Kafa gitti.


  • roket adam  (09.05.13 00:21:57) 
demirören terk seviyede bildiriyorum;

tupler oncelikle piknik tüp denen ufak olan tupler ve digerleri olarak ikiye ayriliyorlar.

piknik tuplerde iç basıncın artmasına karşı alınan herhani bir önlem yok. bu yüzden özellikle yüksek sıcaklıklarda kalmasi sonucu icindeki gaz aşırı genleşerek tüpün çelik muhafazasını yırtıyor ve bunun sonucu tüp alev alıyor. özellikle ustunde piknik tüpün çapına yaklaşık boylarda bir tencere vb. varsa, bu tencerenın altından geri dönen sıcaklık buna neden oluyor.

Piknik tüpler ev içinde asla kullanılmamalı, mutlaka ama mutlaka dışarda adı gibi pikniklerde kullanılmalıdır.


diğer boy tüplerde ise belirli bir iç basıncın üstüne çıktığında basıncı tahliye eden güvenli bir sistem var. Bu boy tüpler teknik olarak iç basınçları artıyor diye çelik muhafazalarını yırtamaz, patlayamazlar.


tüpler eğer gaz kaçırıyorsa şayet, bunun sonucunda ortamda bulunan yanıcı gazın miktarıdır patlamaya neden olan.
Ortama salınmış (odada biriken) yanıcı gaz, yakıcı bir kaynağa ulaşırsa eğer patlama gercekleşir ve bu yanıcı hava hızla genişler. Daha sonra kapalı alan içinde genişlediği dört bir yöne doğru ısı yayar. bu ısı transferi bir önündeki gazı sıkıştırır, o da parlar. o önündekini sıkıştırır. işte arkasında patlama olurken cüneyt arkını havaya uçuran bu havadaki yanan gazın ilerlemesidir.
  • kratos  (09.05.13 00:52:15) 
orpheus'a katkı olarak şundan bahsedeyim,

alevler tüpü ısıtıyor.
tüpün içindeki gazın basıncı zaten yüksek daha da yükseliyor ve genleşiyor.
tüp artık gazı içinde tutamıyor.
basıncı dengelemek için gaz dışarı çıkıyor.
dışarda oksijen yani yakıcı ortam var.
sonra patlama oluyor.

alev tüpün içine kaçamaz. niye alevin basıncı << tüpün basıncı.

iç basınç-dış basınç olayı tamamen ve sonrası yanma koşulu...
  • lejant  (09.05.13 00:55:10) 
ha bir de tüpten cikan gaz zeminde biriktigi icin doğal tahliyesi de zordur. ortamda acik bir pencere olmasi kısa sürelerde yetmeyecektir. Hatta tüpgaz kaçağı dedektörleri zeminden 30cm kadar yüksege monte edilir.

dogalgaz ise havadan hafiftir ve hava tarafindan itilmesi, dolayısıyla tahliyesi daha kolaydir. bu yuzdendir ki dogalgaz kullanilan mekanlarda ortamdaki pencerenin ust tarafina bir menfez açılır. Her ne sebeple olursa olsun bu tahliye menfezi kapanmamalıdır.
  • kratos  (09.05.13 00:56:55 ~ 00:57:47) 
Tüpten çıkan gaz neden zeminde birikiyor ki? O da doğal gaz ve havadan hafif olması lazım değil midir, yanlış mı biliyorum?


  • roket adam  (09.05.13 01:32:30) 
tüpgaz: propan+bütan karisimidir ve havadan agirdir. o nedenle yerde birikir dedektoru asagilarda olmak zorundadir. ortami kendiliginden terk etmesi zordur. bu nedenle eski usul supurge ile hava supuruluyormus gibi yapilarak tahliyesi saglanir.

dogalgaz havadan hafiftir yukarida birikir. tahliyesi kolaydir. dedektoru de yukarilara konur.
  • helenart  (09.05.13 01:41:19) 
Fizikçi kimyacı değilim sadece lise yıllarında çakmak patlatan biri olarak bilgimi paylaşayım, yanılıyorsam bilgililer düzeltir, yanılmıyorsam da onay verirlerse sevinirim. Şimdi çakmağın gazı ile tüpün gazı aynı sanırım, aynı olmasa bile bizzat kendi gözümle tüpteki olayı da gördüm o yüzden çakmağı örnek veriyorum çünkü tepki aynı. Basın arttıkça bir madde gazlaşıyor değil mi yani çözünüyor mu ne öyle bir olay vardı. Sanırım tüpteki de bu olay, o basınç altında gaz ama basınç azalınca gazlığı gidiyor. Çünkü çakmağın gaz çıkış yerine ince bir cisimle bastırırsan dışarıya buz püskürtüyor yani bizim yaşadığımız atmosfere çıkınca katı halle sıvı hal arası bir hal alıyor yani katılaşmaya başlıyor.

Tüpte de bir kere görmüştüm, tüpçü tornavida ile gazı boşaltıyordu ve bildiğin buz parçacıkları kaplamıştı tüpün ağzını.
  • Yigitabi  (09.05.13 01:46:17) 
@yiğitabi

pek olmamış anlattığın ben biraz toparlayayım.

gazlar basınç altında sıvılaşırlar. yada tam tersi mantık ile basınç düşer ise sıvılar gaza dönüşme eğilimi gösterirler-daha düşük ısıda kaynar gaz formuna geçerler.

temel bir fizik kuralı olarak sıvıdan gaza dönüşümde hacmi artan gaz ortamdan ısı alır. senin gördüğün buz parçacıkları ise havadaki nemin yoğunlaşması.

bütün klimalar- buzdolapları vs bu bahsettiğim gazı sıkıştırma-genleştirme tekniği ile çalışır.
  • orpheus  (09.05.13 03:34:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.