[]

İşlemciler Hakkında

Şimdi her gun farklı bir işlemci modeli cıkmaya başladı benimde kafam karıştı bir iki sorum var.

core 2 quad 4 çekirdekli herhalde core 2 extreme cıktı 8 çekirdekli falan oldugunu duymuştum :) ilk başlarda o da 4müş ee aralarındaki fark ne?

Bir de düz mantıkla core 2 duo 2.0ghz olan bir işlemci p4 e göre 4ghz oluyo varsayarsak (ki sanırım tam olarak oyle olmuyor) core 2 quad 8.0ghz mi oluyor ?

son olarak core 2 duo 2.8ghz işlemci yerine 2.2ghz extreme işlemci alınır mı misal olaraktan.

 
sonuçta önemli olan çeşitli örneklemelerde ortaya çıkan "benchmarking" değerleri.
donanımhaber mesaj panosunu takip etmeni ve chip dergisi almanı tavsiye ederim. özellikle chip dergisinde her ay, işlemcileri performans ve performans/fiyat'a göre sıralama mevcut.

  • desdinova  (16.02.09 00:35:23) 
www.chip.com.tr

eğer chip dergisi almaya imkanın yoksa resmi sitesi kısmen de olsa yardımcı olabilir.
  • levski  (16.02.09 01:06:37) 
core duo ile core 2 duo arasında ne fark varsa core 2 quad ile core 2 extreme arasında büyük ihtimalle aynı fark vardır.Yani daha az elektrik harcaması,aynı hızda işlem yapsa da bir kere de yapabildiği işlemlerinin kapasitesinin artması(nasıl anlatılır ki şimdi bu)
desem de "zorlama bir dört çekirdek işlemci, yani gerçekten dört çekirdekli değil. iki tane core 2 duo işlemcinin tutkalla birbirine yapıştırılması gibi birşey, fiyatı da iki tane core 2 duo kadar. microsoft iki işlemcili makinelerden iki lisans parası alıyormuş, bu nedenle intel böyle birşey yapmış. önbellekleri, veri yolu hızını falan paylaşıyorlar yani."
(bkz: core 2 extreme)

core sayısı * frekans = toplam frekans durumu yok.core 2 duo 2.0 ghznin p4ü eşleniği şudur demek zor.en ideal şartlarda 3.9(atıyorum) ghz dir gibi bişi demek mümkün ancak.Ideal şartlar programların ve işletim sisteminin paralel çalışmaya yönelik programlanmasına bağlı.Ki şu anda durum buna pek yakın değil.Yani mesela şu anda bütün çalışan programlarının çekirdeklere eşit yüklerde dağıtılması durumu ideal şartlar olur,fakat bu programların/sistemin vs birbirine köstek olmaması için çeşitli senkronizasyon kontrolleri olur ki bu da toplam hızı azaltır.

son olarak da extreme(fiyatları bilmiyorum) almanız daha iyi olacaktır gibi geliyor.
  • natnan  (16.02.09 01:15:47) 
hadi bir de işlemcilerinin hızı değil de ismi değişince noluyor onu açıklayayım az çok :).
Her işlemcinin yapabildiği işlemler vardır,en basitinden 4 işlem.Şu anki işlemcilerin 100lerce farklı işlemi yapabilen dizaynı var.Bu işlemler yazılım kısmında günümüzde gereken/çok kullanılan işlemleri kapsıyor.Neler olduğundan hiç bir fikrim olmasa da şöyle bir örnek vereyim :
Mesela düşünelim ki bilmemne codeciyle divx sıkıştırmak çok yaygın.Bu sıkıştırma tekniği bilmemne işini sürekli kullanıyor ve bu iş 8 tane p4 işlemcisinin işlemine denk geliyor.(ne bilim 3 tane toplama,2 tane zart,1 tane zurt..)intel bunun yaygın olduğunu görüyor ve core duo işlemcisinde bu 8 işlemi bir kerede yapan bir şey tasarlıyor.Böylece divx sıkıştırmak çok daha hızlanıyor.
Tabi divx sıkıştırmak çok saçma bir örnek,genelde işletim sistemleriyle ilgili şeyler oluyor bu işlemler.
Onun dışında eskilerde kaldıysa da pipelining,paralleştirme gibi tekniklerle hızlandırıyorlar işlemcileri.
Soğutmaları geliştiriyorlar.

Daha bir sürü şeyler yapıyorlardır tahminen,o kadar ayrıntı bilmiyorum.
Hatam varsa düzeltiniz lüfen.Çünkü açıklamanın bazı kısımları destekli sallamayla üretilmiştir.
  • natnan  (16.02.09 01:26:46) 
ya ben de bu durumdan biraz muzdaribim. böyle en azından intel'leri kendi aralarında ve amd'leri kendi aralarında, hatta ekran kartları falan gibi, sadece listelese yeter.


  • co2s2  (16.02.09 10:26:28) 
her turlu donanım için thg turkiye sitesine bakmanızı oneririm. karsılastırmalı testler vs her turlu bilgi yer alıyor. www.thgtr.com

core2quad ile extreme arsındaki farka gelince core2quad lar 2.26 2.56 gibi hızlarda calısırken extreme ler kilit carpanları acık ve 3.06 gibi bi hızda gleiyor. haliyle onbellek de daha buyuk. hi-end bi urun her daim. fiyatı da 1000$ civarında olması laızm.
  • bryan fury  (16.02.09 11:28:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.