ücret karşılığı emeğini ortaya koyan gerçek kişiye işçi denir. ücretli çalışıyorsa üst düzey yönetici de işçidir. hatta adi ortaklıkta emeğini koyan gerçek kişi de işçi kabul edilir.
beyaz yaka çalışan işçi değildir diyen neye dayanarak bunu söylüyor merak ediyorum. böyle bir genel görüş yok, oluşturulmaya çalışılan işçi imajı var. işçi örgütlenmesinin kapsamını daraltmak için böyle bir propaganda yürütülüyor ve üzülerek görüyorum ki işe de yarıyor. beyaz yaka çalışanlara siz işçi değilsiniz, sizin kişisel pazarlık gücünüz var denilerek işçi örgütlenmesini mavi yaka ile kısıtlamak istiyorlar. bugün yapılan toplu sözleşmelere memur ve amirler yararlanamaz gibi tamamen kanun dışı ifadeler konuluyor.
işveren vekili ise işletmenin bütününü sevk ve idareye yetkili, işçi alımına ve çıkarılmasına karar veren, mesai saatlerini kendisi belirleyen ve herhangi bir amire hesap vermeyen, doğrudan işverene bağlı çalışana denir. işletmenin en tepesindeki adam işveren vekilidir çoğunlukla. bunların hepsinin bir arada bulunması gerekir, tek bir unsuru barındıran çalışana işveren vekili denemez.
0