[]

Belirli Süreli İş Sözleşmesi Feshi

Merhaba,

Tam bir ay önce üç senelik bir sözleşme imzalayarak bir firmada çalışmaya başladım ve bu süreçte bu işin pek de bana uygun olmadığını fark ettim. Hülasa, istifa etmek istiyorum.

Sözleşmede deneme süresiyle ilgili bir madde yok, fakat yine de iki ay olmak üzere deneme süresi geçerlidir, diye duydum. Doğru mudur?

Cevaplarınız için peşinen teşekkür ederim.

 
deneme süresi sözleşmede yer almazsa bu deneme süresinin olmadığı anlamına gelir. derhal fesih sebebiniz varsa eğer bunlardan faydalanabilirsiniz. ya da konuşup anlaşma seçeneğini seçeceksiniz.


  • arma aski  (01.05.13 16:31:53) 
Bir sözleşmenin feshi için beklemeye ya da süreye ihtiyacınız yok. Tek taraflı olarak fesih yapılabilir. Herkes severek ayrılıyor biz neden medeni olmayalım derseniz anlaşmalı olarak fesih yoluna gidin. Bir de kanuni olarak teslim edilecek bir proje üzerinde anlaşılmaması gibi hallerde işçi ve işverenin 3'er aylık deneme süresi hakkı saklıdır. Kimse uyumsuz olduğ bir işyerinde kalmak mecburiyetinde değildir. Size ekstra önerim bu durumu karşı tarafa maddi olarak zarar vererek değil, 15 günlük dikkate alarak yapın. Böylelikle bir iyi niyet ortaya çıkar ve kimse zarar görmeden problem çözülmüş olur. Bir de mümkün mertebe bildirimlerinizi yazılı biçimlerde yapmaya gayret ediniz ki arşiv niteliği ve kanıtlanabilirliği açısından fevkalade bir durum olsun. Şimdiden hayatta başarılar ve inşallah uyumu sağladığınız bir kurum bulur ve uzun uzadıya çalışırsınız.

Dipnot: Uzlaşmayı deneyin.
  • galahares  (01.05.13 17:06:55) 
öncelikle deneme süresi sözleşmede yer almıyorsa geçerli değildir. o bilgi yanlış.

belirli süreli sözleşmenin feshi ile ilgili iş kanunu'nda bir düzenleme olmadığı için borçlar kanunu'na bakmak gerekir. 6098 sayılı borçlar kanunu'na göre -sözleşmede ek bir cezai şart yoksa- işçi süresinden önce belirli süreli sözleşmeyi feshederse ücretinin 4'te biri tutarında tazminat öder. ayrıca işveren bundan maddi zarar gördüğünü ispatlarsa bu tutarı da tazminat olarak ödemek zorundadır. yargılamada işverenin zararı olmadığı anlaşılırsa 4'te bir tutarında olan ceza da indirilebilir. hatta ilgili maddeyi de kopyalayayım buraya, zira benzer iş hukuku sorularından tecrübe ettiğim üzere, birazdan bilmediği halde gelip yalan yanlış bilgi verecek bir sürü adam çıkacaktır.

c. İşçinin haksız olarak işe başlamaması veya işi bırakması
MADDE 439- İşçi, haklı sebep olmaksızın işe başlamadığı veya aniden işi bıraktığı takdirde işveren, aylık ücretin dörtte birine eşit bir tazminat isteme hakkına sahiptir. İşverenin, ayrıca ek zararlarının giderilmesini isteme hakkı da vardır.
İşveren zarara uğramamışsa veya uğradığı zarar işçinin aylık ücretinin dörtte birinden az ise, hâkim tazminatı indirebilir.
Tazminat isteme hakkı takas yoluyla sona ermemişse işveren, işçinin işe başlamamasından veya işi bırakmasından başlayarak otuz gün içinde, dava veya takip yoluyla bu hakkını kullanmak zorundadır. Aksi takdirde, tazminat isteme hakkı düşer.
  • sijwocaq  (01.05.13 22:24:29 ~ 22:25:01) 
işinize yararsa memnun olurum. sijwocaq cezai işlemden bahsetmiş onun koşullarını bir araştırmak lazım. ama yine de iki tarafın da razı geldiği bir fesih durumunda cezai işlem uygulanmaz. çünkü işletme açısından bakarsanız siz orda çalışansınız ve işletmeye para kazandırmak zorundasınızdır. ancak inatla çalıştırırlarsa üretim başta olmak üzere bir çok kalemde işletme kaybeden taraf olacaktır (kurumsal imaj dahil.)ve bu durumda bir çalışan pek önemli olmayacaktır. Çünkü her işletmede para ve uzun vadeli imaj kaygısı olur. Yani üretime sekte vurmamak adına kabul edeceklerdir. İşletme kayıplarını önlemek adına çift taraflı fesih geçerli bir sebep olacaktır. Uyumsuzluk anında performans düşer. Performans düşerse işletme kaybeder.


  • galahares  (01.05.13 23:56:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.