[]

Faturaya İmza Atma Yetkisi + Bonus Soru

Merhaba,

Bir tüzel kişinin kestiği faturaya basılan kaşe üzerine imza atma yetkisi sadece "imza sirküleri" ile temsil ve ilzam yetkisi sahibi olan veya yetkili kişi tarafından vekil edilen kişilerdedir diye biliyorum. Ama, mesela, Vatan Bilgisayardan, Teknosa'dan, veya bir giyim mağazasından mal alırken kesilen faturaya (yani şirket kaşesi üzerine) o firmada bordrolu çalışan kasiyer imza atıyor. Bunun yasal dayanağı nedir, ne değildir?

Bir başka örnek ise Metro Grosmarket. Bu firmanın faturasına baktım, matbaa çıktısı olarak kaşe ve üzerinde ıslak olmayan imza var. Bunu araştırdım, noter onaylı olarak bu şekilde kaşeli / imzalı fatura bastırılabiliyormuş.

Ama, Vatan Bilgisayar örneğinde sorumun cevabını bulamadım. İmza yetkilisi olan şahıs tüm kasiyerlere vekalet mi veriyor acaba?

Bir de bonus sorum var:)

Şirket kaşesinin hukuki olarak bağlayıcılığı nedir? Herhangi bir şirketin kaşesini bilgiler mevcutsa 5 dk'da yaptırabilirim. Kaşe sadece işlemi kolaylaştıran, şirket bilgilerini elle yazmak için gereken zamandan kazandıran bir alettir desem doğru mu söylerim?

 
bildiğin doğru, kasiyerlerin imza yetkisi yok, bunun yasal dayanağı da yok.

şirket kaşesinin hukuki bir bağlayıcılığı yok, kaşenin üzerine imza sirkülerinde olan bir imza gerekli. o imzayı atan şirket dışındaki hayatında da imza atıyor. kaşe, imza atanın şirketteki pozisyonu nedeniyle imza attığını gösterir. imza sirkülerinde yer alan birisi evinin kira sözleşmesine imza atarsa kendi adına yapmış olur, şirket kaşesi üzerine imza atarsa şirket adına yapmış olur.
  • [silinmiş]  (01.05.13 14:11:22) 
@douchebag,

O halde, sizce, bir sürü 'kurumsal' şirket suç mu işliyor? ya da soruda yazdığım gibi tüm kasiyerlere vekalet mi veriyorlar?
  • cosa nostra  (01.05.13 14:14:36 ~ 14:15:00) 
suç denmez buna, yasal dayanağı yok sadece, kasiyerlere vekalet verme gibi bir durum yok.

çalıştığım şirket de Türkiye'nin ilk beşinde, kasiyerlerimiz var ve vekalet vermiyoruz.
  • [silinmiş]  (01.05.13 14:18:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.