[]

Fransız devrimi ve Burjuvazi

Arkadaşlar, burjuvazinin rolü Fransız devriminde tam olarak neydi? ve burjuvaziden dolayı meydana gelen olaylar neden "ilerici" olarak gösteriliyor.
İnternette araştırmama rağmen kapsamlı bir bilgi bulamadım bu konu hakkında. Yardımcı olursanız çok sevinirim.



 
özellikle fransa üzerinden mi cevaplar arıyorsun?


  • libertine  (01.05.13 01:27:03) 
burjuvazinin fransız devrimindeki rolü ; yanına aldığı köylü sınıfla beraber devrimin itici , öncü gücü olmasıdır. burjuvaziden dolayı meydana gelen olayların neden ilerici olduğu da şöyle ; feodal üretim ilişkilerine son verme amacı taşır. bu yüzden ilericidir.


  • solskjaer  (01.05.13 01:37:55) 
issuu.com

sosyalizm ve toplumsal mücadeleler ansiklopedisi'nin 8.cilt 276.sayfasından itibaren fransız devrimi ile ilgili.
sayfa 285'te burjuvazinin burjuva devriminde rolü ile ilgili bir yazı var.
baştan sona fransız devrimi bölümünü okursanız sorularınıza cevap bulabilirsiniz.
  • leadzeppelin  (01.05.13 01:39:25) 
burjuvajinin gelişme kaynakları arasında manifaktür üretimi, ticaret, vergi iltizamcılığı ve faizcilik önemli bir yere sahipti. bundan ötürü burjuvaların, 18.yy'da mali yönden devlete hakim duruma geldikleri bilinmektedir. fransa'da 15 ve 16. yy'da gelişmeye başlayan burjuvazi, dönemin krallarının - xiv. ve xv. louis'lerin - ingiltere, prusya gibi avrupa ülkelerine karşı yürüttükleri savaşları, devlete temin ettikleri kredilerle müzaheret etmişlerdir. böylelikle devlet, burjuvaziye karşı borçlu bir duruma düşmüştür. bu durum da, burjuvazinin siyasi alanda rol almasını sağlamıştır. yani siyasetin kapıları burjuvalara açılmış oldu ve burjuvalar, feodal yapı içinde iktisaden muktedir bir konuma geldi. bunlarla birlikte burjuvazinin ''tiers etat'' adı verilen bir grubun içinde yer aldığını biliyoruz, değil mi? burjuvalar, baktı ki, ''yavaş yavaş siyasi gücü elimiz geçiriyoruz; o halde neden mutlak monarşiye karşı bir başkaldırış gerçekleştirmiyoruz'' diye düşünmeye başladılar. bu cüreti kendilerinde bulmalarının en önemi nedeni, yukarıda da bahsedilen ''tiers etat'' isimli grubun ve diğer imtiyazlıların kendilerine olan desteğidir. bundan ötürü fransız devrimi - sosyal yönden - ayrıcalığı olan toplumsal sınıflara karşı bir halk hareketi olarak değerlendirilir.

burjuvalar, söz konusu dönemde her şeyi halk adına yapmıştır ve aynı zamanda halkın arkasına saklanmıştır. sanayi ve ticaret neşvünema bularak halka yeni bir zenginlik kaynağı sağladı. bu da yeni bir servet dağılımı demektir. yeni bir servet dağılımı, iktidarın el değştirmesini zorunlu kılar.
  • lynyrd skynyrd  (01.05.13 03:03:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.