[]

gastroenteroloji-ülseratif kolit

merhaba, hastanın yaklaşık 6 ay öncesine varan rahatsızlığı var. kendisi yeni ikna edildi ve doktora gidildi. gerekli tetkikler sonucu yüksek ihtimalle ülseratif kolit teşhisi konuldu.(patolojiye göre bulgular gösteriyor diyor)

belirtiler, 4 aydır sık dışkılama ve ishal(günde 4-5 kez)
dışkıda birkaç damla kan
yoğun gaz
mukuslu dışkı

yalnız, mide bulantısı, kusma, ateş yada ağrı gibi bir şikayet yok. hastanın safra kesesinde taş olduğu geçen yıl söylenmişti.

sadece bu şikayetlerle gidildi, kan tahlilleri sonucu daha önceden pankreatit geçirildiği söylendi ve pankreasın zarar görmüş olduğundan bahsetti doktor. kolonoskopi sonucu ülseratif kolit olduğu söylendi. yani iki hastalık birlikte seyrediyor sanırım.

şimdi helipak adlı tedavi paketini kullanmaktayız, ancak bu ülseratif kolit yada crohn mudur? bu belirtiler eğer kanser olsaydı (patoloji-tomografi-endoskopi-kolonoskopi ve kan testleri yapıldı) ortaya çıkar mıydı? hala öyle bir ihtimal var mıdır? hangi doktora gitsek tam birşey demiyor, yada uğraşmak istemiyor gibi geldi bize. sizce ne yapmalıyız bilgi verebilirseniz minnettar kalırım.

 
2 senelik bir ülseratif kolit hastasıyım
bi de üstüne biyologum buna rağmen (profesör olan hocamın da dediği gibi) maalesef patoloji sonuçları belirsiz olabiliyor. Yani ülseratif kolit-uyumlu gibi :) diye bi teşhis konuluyor kolonoskopide maalesef :(
kan sonuçları nasıl? pankreatitte ne yükseliyor bilmiyorum bakmamadım şimdi ama bunun dışında yükselmiş değerleri kolit uyumlu mu?
helipak benim bildiğim helikobakter pilori için kullanılıyor ki ülseratif kolitin bu bakteriyle ilişkisi olmayabilir -- bazı çalışmalar var ama muhtemelen çok küçük bir yüzdeyi etkiler-- midede daha çok sıkıntıya yol açıyor bu bakteri bi de şu ara moda zaten hastaneye gidene bunu veriyorlar!
ülseratif kolitin daha farklı ilaçları var antibiotikle alakası olmayan immün-sistem baskılayıcı ilaçlar. Salofalk asofalk filan yetmezse kortizon imuran
crohn -ÜK ayrımı bazen sıkıntılı olabiliyor evet. En çok bağırsakta nerenin tutulduğu/tutulma genişliği önemli
ÜK kanser ayrımı konusunda bence endişeniz olmasın kanser olsa evet çıkardı
  • niye ama  (30.04.13 00:15:21 ~ 00:17:55) 
isal düzelme evresindeyken 3-4 bira yuvarla eğer tekrarlıyorsa kolittir welcome to the club :)


  • mehmet lutfi  (30.04.13 08:14:53 ~ 08:15:02) 
crohn ve ülseratif kolit aynı grubun çok farklı hastalıkları. yani kırmızı meyve diyip kirazla çilek gibi.

öncelikle crohn, gastrointestinal sistemin her yerini atlayarak tutabilir. ük ise rektumdan başlar ve yukarı doğru çıkar, atlama yapmaz. lezyon derinliği de ikisinde farklıdır. ayrıca başka özellikler de var ama bırakın patologu, kolonoskopide bile fark belli olur

ük'nın kansere dönüşme riski var. bu belirtiler kanserde de olabilir çünkü kanser de bir grup hastalık. hiç bir belirti vermeyen ve rutin check uplarda çıkan kanserler de var. kanseri bırakın kıytırık grip bile herkeste aynı semptomları yapmıyor. ondan bizde ateş yoktu işte o yoktu bu yoktu şu vardı diye düşünmeyin.

benim önerim google'dan araştırma yapacaksanız (ki yaptığınız belli oluyor) araştırmanızı derinleştirin. 3-5 tırt site yerine ciddi makaleler kitaplar okuyun. anlamadığınız terminolojiyi öğrenin. sonuçta kronik bir hastalık ve bununla yaşamak durumu söz konusu.

güvenebileceğiniz bir doktor bulun (iyi/kötü demiyorum, elektrik meselesi, güvenebileceğiniz diyorum) ve onunla yola devam edin. kronik hastalıklarda doktorun sizi tanıması çok önemli.
  • la noix  (30.04.13 22:54:13) 
cevaplarınız için çok teşekkürler, gerçekten mücadele isteyen bir hastalık. bu insanın başına gelince daha iyi anlıyor, herkese şifa versin allah.

dediklerinize ek olarak, hastalık rektumdan yukarı doğru biraz tutmuş dedi doktor, lezyonlarda derinlik var kanaman o yüzden dedi.

ama doktor şunu da dedi, sende kronik (yada tam hatırlamıyorum akut da demiş olabilir ) pankreatit var dedi. (kan değerlerindeki amilaz bir ara 1500 civarındaydı) bu belirtiler safra kanalındaki taştan da olabilir, bu kolittende olabilir vs. dedi. bu ikisinin birlikte seyretmesi çok nadirdir dedi. gittiğimiz tüm doktorlar ısrarla alkol alıyormusun dediler ama bir damla dahi alkol kullanımı yok.

benim canımı sıkan, günlük yaşamı en çok etkileyen kanama olayının olması. yoksa çoktan razıyız çok uzun vadeli salofalk tarzı ilaçları kullanmaya.

duyarlılığınız için gerçekten teşekkür ederim.
  • discopolice  (01.05.13 01:15:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.