[]

bizatihi kendisi

etrafta sokakta hatta televizyonda duyuyorum bu iki kelimeyi. siyasetcisinden pırofesörüne kadar kullanıyorlar ama yanlış değil mi bu. bizatihi zaten kendisi anlamına geliyor bir nevi anlatım bozukluğu. bizzat kendim gibi farkı yok. tdk verilen örnekte bile yapılmış bu. ben şimdi kurban derimi tdk ya nasıl bağışlayayım. "bizatihi kendisi" şeklinde bir kullanım olaiblir mi ey edebiyata gönül vermiş duayanlerim..




 
bizzat ve bizatihi hemen hemen aynı anlama gelen kelimeler zaten. bu iki kelimeyi kök ve ekleriyle güzelce açıklamak isterdim ama geçen sene gördüğümüz için unutmuşum. notlarımın arasında aramak da zor geldi. ben ne biçim türk dili ve edebiyatı öğrencisiyim :) ama kullanımda bir yanlışlık olduğunu sanmıyorum şahsen.


  • daysleeper  (14.02.09 13:34:19) 
@daysleeper

bizatihi ile bizzat aynı anlamlara gelen kelimeler evet bak demişsin sen zaten. yani kendisi anlamına geliyor değil mi. kendisi kendisi demiş gibi oluyorsun gereksiz kelime sarfiyatı zaten kullandım bi daha ne kullanıyosun değil mi. yanlış kullanım ben diretiyorum.

tdk.gov.tr
"Çünkü eski devir, bizatihi suçun kendisi idi." burada bizatihi kullanmasan da aynı dava gereksiz kullanım var. ya bizatihi ya da kendisi sözücüğünü kullan değil mi.
  • sokak cocugu  (14.02.09 14:56:54) 
sokak çocuğu, sanırım ben senin yazdıklarını yanlış anlamışım. senin "bizzat kendisi" ile "bizatihi kendisi" ifadelerinin birbirinden farklı olduğunu düşündüğünü sanmıştım. yani nasıl ki "bizzat kendisi" ifadesini doğru buluyorsan "bizatihi kendisi" de hemen hemen aynı anlama geliyor demeye çalışmıştım ama sanırım sen "bizzat kendisi" demenin de yanlış olduğunu düşünüyorsun. ben "bizzat kendisi/kendim..." ifadelerini kullanan biri olduğum için ve çevremde de hep duymaya alışık olduğum için yanlış kullanımmış gibi gelmedi bana şimdiye kadar. bu hafta dersler başlıyor. ben hocalardan birine sorayım bu kullanımın doğruluğu/yanlışlığını. ama sen "doğru bir kullanımdır" cevabını kabul etmeyecekmişsin gibi görünüyor :)


  • daysleeper  (15.02.09 02:01:13) 
ayrıca ben delirttiniz lan beni'ye katılıyorum. ben de bu iki kelimenin (bizatihi, kendisi) birarada bulunmasının amacının vurguyu arttırmak olduğu kanaatindeyim. bu tür benzer kelimelerle yapılan vurgulamalara sıkça rastlıyoruz konuşmalarda. "ben şahsen bu filmi tercih ederim" cümlesinde "şahsen" olmasa da olurdu ama vurgulama amacıyla kullanılmış ve hiçbir yanlışlık yok. ama "bizatihi"yi unutmazsam soracağım hocalara.


  • daysleeper  (15.02.09 02:16:26) 
@daysleeper

konuşma da problem yok. konuşurken ne dersen de ama iş yazmaya geldiğinde anlatım bozukluğu oluyor. sen hocalara bi sorsan memnun olurum, ama diretiyorum hakketen hatta hocaya tdk.gov.tr deki örneği de verirsen "Çünkü eski devir, bizatihi suçun kendisi idi." hoca da yanlış olduğunu söyleyecektir.
  • sokak cocugu  (15.02.09 09:54:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.