[]

devlet para bassın, ödesin bütün borçlarını

mantıklı değil mi? darphaneler falan...

şimdi böyle söyleyen birine "uff salaksın yhaa açıklama gereği bile duymuyorum" demek ayrı bir mallık olur ancak bu kişi anlatılanı da anlamıyorsa nasıl bir örnekle, anlayabileceği dille anlatılır konu? yani karşılığı olmayan paranın basılması, enflasyon, ortada karşılığı olmayan para olunca 100 milyona bir ekmek falan... denendi çalışmıyor.

böyle örneklerle, en basit şekilde ama nasıl?

 
bu işler böyle değil işte :)


  • facebook  (25.04.13 21:53:42) 
Ülkelerin para basma yetkisi altın rezervlerine bağlıymış ve bu yüzden istedikleri zaman para basamıyorlarmış. Benim bildiğim bu.


  • devilred  (25.04.13 21:56:55) 
"elinde 100 birim değer varsa ve bunun karşılığı olarak da 100 tane kağıt para kullanılıyorsa 1 birim değer 1 kağıt paraya denk geliyor. senin kullanılan bu 100 kağıt parayı çoğaltıp 200 kağıt para haline getirmen o toplam değeri arttırmaz. 1 birim değer 2 kağıt paraya eşit olur. para ucuzlamış olur yani. toplam değeri öyle kafana göre arttıramazsın maddenin korunumu diye bişey var amk." gibi bir açıklama yetmiyorsa uğraşmaya değmez diye düşünüyorum.


  • ritu vs asas  (25.04.13 21:59:52) 
piyasada para sayısı artınca paranın değeri düşer. en basit tanımı bu


  • mattiadestro  (25.04.13 22:06:05 ~ 22:06:55) 
ritu vs asas+1 ve devam ediyorum, bu 1 birim değeri 2 kağıt para yaparsan para ucuzlayınca cebimizde bir sürü kağıt olur ama alım gücümüz olmaz.
enflasyon yaşanır.

para basma altın rezervine bağlı değil bu arada. o sistem 71 de terk edildi.
  • cecilia  (25.04.13 22:10:02 ~ 22:11:05) 
Bence gizlice doviz basip odese duzelir.

Anlayacaginiz uzere ekonomi ile alakam 0 :)
  • sastim allahimdan sastim  (25.04.13 22:11:30) 
@devilred, senin bahsettiğin "commodity backed money" ya da "representative money". altına, gümüşe değerli madenlere bağlı para. ama o çok eskidendi. anlamı da şuydu. devletin çıkardığı paranın karşılığı kadar altın merkez bankasında bulunmalıydı, herhangi bir kişi parasının karşılığında bu altını talep edebilirdi.

1971'deki Nixon Shock ile altına dayalı para kalktı. yerine itibari para (fiat money) geldi. devletin çıkardığı paranın karşılığında altın almak isteyen gitsin piyasadan alsın, merkez bankasının böyle bir karşılık tutmasına ihtiyaç yok dendi.

en.wikipedia.org

en.wikipedia.org

@han20; neden olmaz? money supply, senin sorunun cevabı; devlet borcunu para basarak ödediği durumda piyasada artan bir likidite olur, bu likidite ekonominin büyümesiyle yaratılmamış.

şuradan money supply ile enflasyon arasındaki bağı detaylı inceleyebilirsiniz:
en.wikipedia.org
  • [silinmiş]  (25.04.13 22:33:27) 
karsiliksiz para basmak enflasyona neden olur.
ornek olarak sscb verilebilir.

ayrica bu devirde borclar dolar uzerindendir. aslinda tum ulkelerin parasi dolara endekslidir. yukarida arkadaslar da belirtmis. ornekle pekistireyim. 1 milyon dolar borcun var. kur 2. biz de dogal olarak 2 milyon tl bastik. fakat bunun sonucunda tl degeri dustu. kur oldu 10 lira. 1 dolar 10 tl olunca 2 milyon tl de 200 bin dolara esit. yani borcumuzun sadece beste birini odeyebildik ve karsiliginda hiper enflasyona maruz kaldik. yani ekonominin agzina sicarsin. alim gucu duser. millet ac kalir. isyan baslar. hukumet duser falan. dedigin gibi imkansiz yani :)
  • lorenzen  (26.04.13 02:36:46) 
Ulan kur neden 10 lira oluyor konu bu bunu anlayamıyoruz zaten ya 1 milyon tl bastın ee kur 2 liradan 10 lira oldu neden oldu işte amerika karşılıksız para basıyor şuann amerikanın bastığı para nın doların altın olarak dunyada karşılığı yok bırak abd serbest piyasasını adamların kur hala 1.8 nasıl olacak


  • netadam  (08.05.13 00:15:54) 
En basit şöyle anlatayım. Bu dünya da dünya kadar paran olsun ama alıcak hiç bişeyin olmasın para ne işine yarar o zaman?


  • sivil admin  (08.05.13 01:36:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.