[]

Uyku saatimi değiştirmeliyim

Duyuru ahalisi ufak bir problemim var.
O kadar alıştım ki sabaha karşı (06.30 gibi) yatıp öğleden sonra kalkmaya, çarşamba günü çıkmak zorunda olduğum inanılmaz uzun yolculuk için sabahın sekizinde uyanmam gerekecek ve bu beni mahvedecek.
Biyolojik saatimi belli bir saatte zorlanmadan uyanacağım şekilde sıfırlamanın bir yolu yok mudur acaba? Çünkü yatsam da, gözlerimi kapatsam da dönüp duruyorum ve mümkün değil, uyuyamıyorum. Kendimi çok enerjik hissediyorum ve sabaha kadar da olsa otururum böyle bir durumda.
Tavsiyeleriniz çok değerli. Şimdiden teşekkürler

 
bir günü uykusuz geçir, sonraki gün kalkmak istediğin saatten 10 saat önce yat. bende işe yaradı hep.


  • loser blueser  (23.04.13 00:00:03 ~ 00:00:12) 
bence hayat tarzını değiştir. yaptığın hiç sağlıklı değil. en güzel alınacak uyku saat 11:00-03:00 arasıdır. enerjik olman seni yanıltmasın. uyku düzenini bir günlüğüne değiştiremezsin. uykun yokken zorla uyuyamazsın. uykun varken de ayık kalmaya çalışırsan zombi gibi dolaşırsın bütün gün.

bu saatte sana bu mesajı yazmamam gerekiyor aslında. yatmadan önceki son mesaj :)
  • time to burn  (23.04.13 00:14:09) 
uyku problemine ufak giriş yapmadan önce:
uyku düzeninizin bozulmasına neden olan etmenler var mı?
uyku düzeninizi gerçekten düzeltmek istiyor musunuz?
yoksa o saatler arası ayakta kalmak bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz? (yani o saatleri seviyor musunuz?)
...
gibi soruları kendinize sorun. eğer ki:

'uyku düzeninizin bozulmasına neden olan etmenler var mı?'
bunların başında bilgisayar geliyor. bende dahil olmak üzere bilgisayarın başında vaktin nasıl geçtiğini anlayamıyoruz. dolayısıyla şu gibi durumlar doğuruyor "bir film daha izleyeyim yatacağım" "şuna da baktıktan sonra tamamdır" "yarım saat daha durup yatarım" gibi düşüncelerle boğuşmak, saatleri bir bir ileriye atmaktır. böyle bir sorununuz varsa ilk olarak onu düzeltin ya da onları düzeltin.

'uyku düzeninizi gerçekten düzeltmek istiyor musunuz?
yoksa o saatler arası ayakta kalmak bir şeyler yapmak mı istiyorsunuz?'

gerçekten derken kastettiğim olay, sizin asıl saatinizin o olması, o vakitleri seviyor olmanız, öyle yaşamak istemeniz, sizi rahatsız etmemesi... özellikle tekrar ediyorum bu olay 'gerçek' anlamda/içinizden gelen arzuyla sizi 'rahatsız' etmiyorsa, bilerek/kasti uyumuyorsunuz anlamı taşır. yani aslında aklınız/düşünceleriniz uykuya ters bakıyor, uyumanızı engelliyor... da diyebiliriz. hangisinin gerçek olduğunu -bu durumdan rahat mısınız? yoksa rahat değil misiniz?- düşündükten sonra, cevabınız eğer ki 'rahatsız oluyorum tabii ki, bir çok olumsuz yanı var' diyorsanız:

giriş:

uykuyu düzeltmek seviye seviyedir. yani bir anlamda zamanla olacak bir şeydir. elbette bir hafta ya da bir ay boyunca uyku düzeninizi istediğiniz şekle sokabilirsiniz fakat kalıcı/sürekli olması konusunda imkanlı mıdır orası meçhul. bu yüzden yukarıdakileri ve uyku için yaptığınız/yapabileceğiniz olumlu şeyleri de birleştirerek sürekliliği elde edersiniz, diyorum.

gelişme:
ben genelde, uyuma saatini devrediyorum. yani bir gün uyanık kalıp hiç uyumadan duruyorum. daha sonra istediğim saat hangisiyse -günün yorgunluğu, çok uyuma, bünye konularında değişir- ondan 8-9 saat önce yatıyorum. mesela iki gün önce yaptım. vizelerimden dolayı uyku düzenim perişan olmuştu. düzelttim, iki gündür sabah 6-7 arasında uyanıyorum. hiç alarm kurmadan ya da herhangi bir uyandırma sistemi olmadan tak diye gözlerimi açıyorum.
yaptığım şey: bir gün devir -dışarıda vakit geçir eve gitme uyursun, hep güdülenirsin alimallah- etmek, saat akşam 9-10 gibi yatmak, sabah 6:00'da kalkmak. buydu. ikinci gün ise akşam 9 çok erken olduğu için uzatarak 11'de yattım sabah 7'de kalktım, şimdi üçüncü gün tahmini olarak 8'de kalkacağım. bu da tam istediğim bir düzen. fakat dediğim gibi yatmanı engelleyen/engelleyecek şeylerden uzak dur ve direk yatağa gir. uykunun kaçmasını sağlama. bak bunu unutuyordum. uykun kaçınca bir daha uyku hormonunun salgılanması çok zor oluyor. (bunlar hakkında makaleler var oku.)

sonuç:
uyku düzenine, sen nasıl istiyorsan ona göre şekil ver. sen kendi vücudunu kontrol et vücudun seni etmesin.
saat, alarm ilk başlarda kur. fakat sadece prosedür olsun. sadece kur ve yat. zaten kendin çalmadan uyanacaksın.
saat aralıklarını belirle ve ona göre zaman geçir. saat geldiğinde hemen yat.
uyumanı engelleyecek şeylerden uzak dur.
uykunun kaçmasını sağlama.
sabah uyandığında ılık duş al. (bugün yaptım mükemmel oluyor. esneme, uyuklama, gözlerinin acımasını yok ediyor.)
kahvaltını yap çayını demle. eh hayata erken başla.
eksiduyu.ru burada yaptığım yorum umarım işine yarar.

ek: uyku düzenini düzenlemenin başka yolu yok gibi görünüyor. devir etmek, en güzel yöntem. tabii sadece bir yöntem, tıbbi destek elbette başka. yıllarca uyku düzeni problemi çekmiş bir insan olarak bu yazdıklarıma kulak asarsan bir işe yarar diye düşünüyorum. özel mesajdan da bir sorununuz olursa elimden geldiğince yardım etmeye çalışırım.
kalın sağlıcakla.
  • erenbey  (23.04.13 00:40:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.