[]

bizim evlerimizde neden giyinme odası yok

yabancıların evlerinde hep giyinme odaları görüyorum, filmlerde programlarda vs.

maddi durumla alakası olmadığını düşünüyorum çünkü onlarda ufacık apartmanlarda, öğrenci odalarında ufak da olsa bir giyinme odası oluyor. Hatta çok eski filmlerde bile böyle kutulara eski fotoğraf, mektup gibi şeyleri koyup giysilerin arasında sakladıkları odaları var.

bizim yatak odalarımızda ise koca koca gardıroplar var. zaten içleri pek kullanışlı değil. deprem için vs tehlikeli. bakıyorum da yeni yapılan yok ağaoğlu filanca tower, bilmem ne evlerinin planlarında bile böyle giyinme odaları yok, hep klasik tarz.

bizim mimarlar mı sevmiyor öyle şeyleri bizde neden yok?

 
korupark evlerinde var. mimarla alakalı biraz da.


  • eksi sozlukte eksiyen adam  (19.04.13 11:44:03) 
onlarda da oturma odasi yok :) kulturle alakali bence

bence ikisi de gereksiz hobi odasi olsun bilardo masa tenisi falan atalim daha iyi
  • babamasoliimbananickaldirsin  (19.04.13 11:46:16 ~ 11:46:48) 
mimari diye ağaoğlu'nu baz alıyorsan...
mimar yapıyı/mekanı kullanıcının ihtiyacına göre tasarlar, ağaoğlu/toki vs mimarlık yapmıyor.

  • loralynn  (19.04.13 11:48:45) 
tamamen maddi durumla alakali, almanya, avusturya icin gecerli en azindan dediklerim, kiyafet odasi filan normal gelirli ailelerde yok, olamazda zaten.

müstakil evde yer coktur yapar, gene ev sehir disindadir kendine aittir yapar ama sehir icinde kiyafet odali ev alabilmek , tutabilmek icin aile olarak 400 bin€ gelir lazim, aile icin bu elbette, normal geliri olup tek yasayip kiyafete ilgi duyarsa belki, o da belki olur.

kisaca film ve programlarda görünenler genelde yüksek gelir grubu, ya da degilse de müstakil evler genelde sehir disinda olur. sehirde yasayan normal adamin gücü yetmez yani.
  • serabetan  (19.04.13 11:59:50) 
ortalamanın biraz üstünde kazanıyorum (sanırım) ve benim bırak bir giyinme odasını bir dolabı dolduracak kadar (her mevsim için toplam) kıyafetim yok.

Tek başıma yaşıyorum, kira ödemiyorum, ısınma giderim çok düşük, akıllı telefonum var ve giden aramaları sip üzerinden yapıyorum (aylık ~30 lira yani toplam telefon harcamam) evde televizyonum yok dolayısı ile dijital platform ya da kablo aboneliğim yok. bilgisayarlarım için internet bağlantısını evin karşısındaki MC Donalds'dan sağlıyorum. (ailemin ttnet aboneliği olduğu için ücret ödemiyorum.) şirket arabası var, yakıt ve park (geceleri de dahil olmak üzere) ücreti şirket tarafından ödeniyor.

pek masrafım olmamasına rağmen ben dahi dolduramayacak durumda isem elimde olan kıyafetlerle o odayı, Türkiye'de pek tutulmaması normal sanırım. ben asıl kiler olmamasına şaşırıyorum.
  • Argaeos  (19.04.13 12:01:06) 
@Argaeos

sorun orayı dolduracak kadar giysiye sahip olmakta değil. sonuçta senin giysin azdır, odanın bir köşesini depolama alanı gibi yaparsın ütü masası, elektrik süpürgesi vs si ne varsa koyarsın. ayrıca giyinme odası deyince aklına çok büyük, basketbol yıldızlarının spor ayakkabı koleksiyonunu dizdiği odalar gibi canlanmasın gözüne, 2 metrekare küçücük bir alanda olabilir. çoğu evde kışlıklar çekyat, baza altındadır ütü masası oturma odasının kapısının arkasında bekçi gibi bekler, o yüzden olsa güzel olurdu diye düşünüyorum.

bence bunun babamasoliimbananickaldirsin'ın dediği gibi kültürle alakası var. eskiden yaşam alanı, ebeveyn banyosu, açık mutfak ya da mutfak adası gibi şeyler bizde de yoktu, şimdi onlar moda.

ayrıca mimariyi ağaoğlundan baz almıyorum, lüks evlere filanda dikkat ediyorum.
boğazda yalıda oturan adnanla bihterinde bile klasik gardırop vardı :D
  • yue  (19.04.13 12:24:55 ~ 12:25:44) 
benim kiler dediğime sen giyinme odası diyorsun anladığım kadarıyla.

annemlerin evinde kilerde ütü masası, elektrik süpürgesi ve bilumum borusu ucu vs, bin senedir kullanılmamış mulineks katı meyve bilmemnesi, konserveler, ayakkabılar, benim atmaya kıyamadığım die-cast'lerim vs var.
  • Argaeos  (19.04.13 12:28:25) 
normal bir apartman dairesinde yaşıyorum, küçük, penceresiz bir odası var. kiler olarak kullanılmak üzere yapılmış sanırım ama ben orayı giyinme odası yaptım, ikinci el mağaza malzemeleri satan bir yerden mağaza rafları ve altı tekerlekli askılık falan aldım, duvarlara rafları monte ettik, çok kullanışlı oldu. yatak odasındaki gardırop fazlalığına da hiç girmemiş oldum.


  • kadifepanter  (19.04.13 12:54:55) 
@Argaeos:

senin kişisel harcamalarının azlığı tamamen sana özgü bir şey.
normalde evinde televizyon olmayan, interneti karşıki mcdonald's'tan alan insan sayısı çoğunluk değil, azınlık.
o yüzden kendini örnek vermen komik olmuş.

bu arada yue'nin dediği de "kiler" değil.
kiler ayrı bir şey.

giyinme odası denen şey ebeveyn banyo gibi genelde yatak odasının bir uzantısı olan küçük bir odacıktır ve burada söylendiği gibi maddi durumu iyi olanların müstakil evlerinde falan değil, çoğu "apartman dairesi"nde de vardır.
ama bu amerika'da böyle.
avrupa'da böyle bir şey olduğunu zaten görmedim.
yani almanya'da avusturya'da olmaması da normal.

bu arada giyinme odası bizim salonlarımızdan büyük de olabilir, iki adım atabileceğin küçücük bir kiler büyüklüğünde de olabilir.
yani maddi duruma göre değişen şey bu.

ağaoğlu bence mimari için örnek alınmaktan ziyade, "bu kadar özentiler, buna neden özenmiyorlar?" anlamında söylenmiş.
ki ben de böyle bir şeyi beklerim açıkçası.
ebeveyn banyo bir ara ultra lüks olarak görülürdü türkiye'de, şimdi her ağaoğlu ve türevi olan evde var.

giyinme odası da sonraki ebeveyn banyo olacak bence.
  • blatta hiberna  (19.04.13 12:58:51) 
Yeni yapılan projelerin çoğunda belli bir m2'den sonra giyinme odası var. Öyle çok büyük değil 1+1 olan dairelerin bile büyükçe olanlarına bunlardan koyuyorlar. Hemen aklıma gelen Nish adalar ve Narcity'de var mesela.


  • zombi  (19.04.13 13:17:51) 
genelde evin salonu buyuk diger odalar kucuk olunca oyle bir alan da yaratilamiyor. turkiyede ailelerin kalabalik
ve bir arada yasamasi kulturu vardi. yatili misafir kulturu vardi. gomme dolap-yukluk falan dusunuluyordu yada tuvaletle banyonun ayri olmasi. yatak odasi genis olanlar bolme duvarla yaptiriyor giyinme odasi benim tanidiklarim var yaptirmis. ama oda buyuklugu onemli yer lazim.

  • eick  (19.04.13 13:41:18) 
bizim evde giyinme odası da var kiler de var.
ev müstakil, mimar fransız. ancak kendisi küvetin karşısına da boydan boya pencere yapmış mesela.

  • kayranin kedisi  (19.04.13 15:30:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.