[]

alkol kafasi degisken midir?

demek istedigim her icki cesidi farkli bir sarhosluk mu saglar yoksa hepsi ayni bokun laciverti mi.? eger oyleyse bunun bilimsel bir aciklamasi var mi? ornegin ben viski ictigim zaman kafam istedigim gibi guzel olmazken bira yani bildigimiz dandik bira ictigimde kafam anlatilmaz hos oluyor.neden boyle peki?




 
alkolik ickiler uce ayriliyor aslinda:
bira, sarap ve spirit(damitilmis alkollu icki)

bira genelde arpadan bazende patates ve diger tahillardan yapiliyor, genelde kisa bir sureligine bekletildikten sonra fermentasyon seklinde uretiliyor

sarap ise uzumden ve bazen de baska meyvelerden yapiliyor, bu ickinin ise uzun bir fermentasyon ve yillandirma asamasi oluyor.

spiritlerin yapiminda ise fermentasyondan sonra distilasyon yapiliyor, boylece alkol konsantrasyonu saglaniyor.

yani kisaca yapim asamalari ve ham maddeleri, icimi etkiliyor.. biraz da psikoloji, damak tadi ve metabolizma..
  • ermanen  (10.02.09 18:53:13 ~ 18:53:37) 
bende hepsinde aynı sarhoşluk oluyor. sadece içeceğin içindeki alkol miktarına bağlı olarak kafayı buldurma süresi değişiyor içkiden içkiye göre.


  • daglien  (10.02.09 19:00:31) 
soylenebilecek seyler bence ickiye gore degil de sahisa gore degisken seyler.

ornegin ben 2-3 bira ile cakir keyif olan bir adamken, bir yurtdisi gezimde kendimi eglence ile birlikte ickiye vurmus ve sarhos olma esigimi 15-20 tane 330ml.lik biraya cikarmistim.

dahasi, ayni gezide bir gun 5 shot absinth ictikten sonraki gunler 1 sise tekila, 1 sise bacardi gibi ickiler sek su gibi gider olmustu. o raddeye gelmistim ki artik sarhosluk durumu yalnizca etrafin donmesi ve konusma guclugu seklindeydi. fakat sizmiyor, sacmalamiyor, yollarda fink atabiliyor ve sohbet edebiliyordum.

tum bunlari yapmak 2 bira ile giden adam icin fenafillah'a ermek demektir. o yuzden sorunun kesin bir cevabi olmadigini dusunuyorum ve cevaplarin da oznel olacaginin akilda tutulmasinda fayda goruyorum.
  • nochristrequiress  (10.02.09 19:16:27) 
ben fermante ickilerle damitik ickiler karsilastirmasindan ziyade genel olarak icki turlerinin bizde yarattigi mental bakin tekrar yaziyorum m.e.n.t.a.l etkisinden soz ediyorum..yani hepsinin icinde etil alkol var; az yada cok ..ister arpadan ister seker kamisindan olsun ayni sarhosluk etkisini yapar diyebilirmizyiz. yoksa raki hakkaten insani daha agresif hale sokar , tekila insani costurur gibi tespitlerde bulunabilir miyiz? bulunursakta bunu hangi argumanlara dayandiririz? bi ara utah university nin mouse party die bi calismasi vardi her uyusturucun beyne etkisiyle ilgili. alkol iceren ickilerde kendi iclerinde uyusturucu cesitleri gibi farkli "kafalara" sahip olabilirlermi?


  • sezaryan  (10.02.09 19:24:14) 
Su an vaktim yok, daha sonra bu soruya cevap yazacagim.


  • wpi  (10.02.09 19:54:53) 
şarap genelde hüznü temsil eder. bu nedenle yaptığı kafa daha çok üzücü olaylara çalışır. ama örneğin bira daha pop bişeydir, eğlendirebilir de. rakı ciddileştirir adam olanı.


  • oldu görüşürüz  (10.02.09 20:02:41) 
hakkaten oldu gorusuruz yani :)


  • sezaryan  (10.02.09 20:26:51) 
Aslinda konu kapanmis gibi gorunuyor ama bir iki ekleme yapmak isterim:
1-Ickideki alkolun emilimi genelde az miktarda midede baslamakta ancak en cogu ince barsak yukari kesiminde olmaktadir. Bu nedenle mideden ve barsaktan emilimine etki eden hersey alkolun kafa yapici etkisini hizlandirip yavaslatabilir. Ornegin, yagli mezeler ile alkol alinirsa etkisi yavas ortaya cikar. Hizli ve yogun -sek- alinirsa emilim cok hizli olur ve beyin hizli etkilenir.
2-Ickilerdeki -ozellikle bira ve sarap gibi yogun fermentasyona ugrayanlar- alkol disi bazi maddelerin de sarhosluk veya alkol yan etkisine katkilari vardir. Ornegin sarap bazi insanlarda siddetli basagrisi yapar. Bunun nedeni tamamen alkol disindaki fermentasyon urunleri ile alakalidir.
3-Alkol karaciger ve bobrekte ortadan kaldirilir. Aldigimiz ilaclar, yedigimiz yiyecekler, daha once alkol alip almamamiz -yukarida absinth sonrasi bacardi orbeginde oldugu gibi, vucut alkol yikimina hazir ise sonra alinacak alkol ok hizli metabolize olur ve hic icmemis gibi oluruz, bu da dozun giderek artmasina neden olur, yani alkolizmin beyin disi en onemli nedenidir- gibi faktorler alkolun yikim hizini gunden gunde degistirebilir ve ayni icki ve miktari ile 2 ayri gunde farkli hissedebiliriz.
4-Sizin orneginize gore sizin "yavas alkol metabolizoru" oldugunuzu dusunurum. Viski hizla carpiyor sizi, cakirkeyf ve guzel ucma hali olmadan pilot oluyorsunuz, bu nedenle distile alkolden uzak durun derim. Hatta bu ickiler ile alcohol flushing denilen terleme ve vucutta kizariklik-kasinti gibi sikayetleriniz olabilir. Boyle bir durumda alkol daha fazla kanser ve karaciger sirozuna neden olmaktadir bilesiniz...
Pilotaj hatasiz aksamlar dilegi ile aziz dostlar.
Drink responsibly ;)
  • paramedic  (10.02.09 20:43:07) 
sarhoslugu sormussun, o da hem fiziksel hem de mental etkilerin ve bunlarin da birbirini etkilemesinden olusuyor, bunun ilk bilimsel aciklamasi da ickinin iceriginden ve yapim asamasindan geliyor, sadece etanol deyip gecmemek gerek yani. senin vucudunun kimyasal yapisina hatta alkol dehidrogenaz enzimlerine bile bagli. psikoloji kismini da beyin aktivitelerin ve hormonlarin da rolu var yani fiziksel degisimlerin psikolojinde rolu var, ayrica senin biyolojine ve hatta alkolik gecmisine dahi bagli.

su konuyla da ilgili olabilir, istemsiz sartlanmayla ilgili:
en.wikipedia.org
  • ermanen  (10.02.09 21:17:21) 
sezaryan,

alkolun psikolojik etkilerinin, ya da dedigin gibi "kafasinin" ictigin ickinin cesidine gore degismiyor olmasi lazim. Yani benim bildigim kadarila tekilanin mutlu, sarabin huzunlu yaptigini gosteren bir calisma yok.

Ama boyle iddialarda bulunan kisiler olabiliyor. Benim bir arkadasim tekila ictiginde saldirganlastigini iddia ederdi mesela. Bunun sebeplerini aciklayabilecek bilgim yok ama genel kaninin boyle iddialarin dogru olmadigi yonunde oldugunu dusunuyorum.

Sarhosluk derecesinin kisinin sarhosluk beklentisinden ve baska psikolojik faktorlerden etkilendigi dogru olabilir. Bu iddiada bulunan bir arastirmanin haberini okudugumu hatirliyorum.

Alkollu ickiler hakkinda su kaynaga bakmani tavsiye ederim:
www2.potsdam.edu
  • wpi  (11.02.09 10:11:05) 
çok alakasız olcak ama tekile içince saldırganlaşan arkadaşlarım var

hani kız arkadaşının boğazına bıçak dayayan da var,(ki alkole çok alışıktır her gün içer )
arkadaş ortamında içilince hadi birbirimizi tokatlamaca oynayalım yapanlarda var,



ayrıca,

rakı bizde hüzünlüdür ağır abidir ama
atıyorum yunanistanda uzo içersin adamlar UZO diyenaralarla shot shot da tüketebiliyorlar ürünlerini


sosyo kültürel ortama bağlı tüm olay bence
  • demlikposet  (11.02.09 11:26:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.