[]

işletme veya iktisattan anlayanlar.. çok acil

beyler selamlar. bugün işletme bilimine giriş dersi vizesi var, hoca slaytlarda net bugünkü değer formülünü vermiş ama açıklamalı olarak vermemiş. içinde bilmediğim harfler vs.'ler var. formülü bilen biri buraya açıklamalı olarak yazabilir mi?




 
Net Bugünkü Değer Yöntemi (NPV)

İskonto edilmiş nakit akımı yöntemlerinden birisi net bugünkü değer yöntemi (Net Present Value) NPV’dir. Bu yaklaşımla proje değerlemek için aşağıdaki aşamalar izlenmelidir:

1. Adım: Projenin yatırım tutarı belirlenir.
2. Adım: Yatırım projesinin net nakit girişleri, hurda değeri ve ekonomik ömrü belirlenir.
3. Adım: Nakit akışlarını bugüne indirgemede kullanılacak iskonto oranı belirlenir.
4. Adım: Belirlenen iskonto oranı kullanılarak, net nakit girişlerinin bugünkü değerleri bulunur. Eğer, yatırım süresi bir yıldan uzun ise, yıllık yatırım harcamalarının da bugünkü değerleri bulunur.
5. Adım: Net nakit girişlerinin bugünkü değerleri toplamından, yatırım harcamalarının bugünkü değerleri toplamı çıkarılarak, yatırım projesinin net bugünkü değeri bulunur.
6. Adım: Yatırımın net bugünkü değeri, sıfırdan büyük ise, proje kabul edilir. Net bugünkü değer sıfırdan küçük ise, proje kabul edilmez. Birden fazla yatırım projesi arasından, en yüksek net bugünkü değere sahip olan proje seçilir.

Net Bugünkü Değer aşağıdaki denklemle ifade edilebilir:

i.imgur.com

Formülde CFt (t) döneminde beklenen nakit akımını, (k) sermaye maliyetini göstermektedir. Nakit çıkışları negatif nakit akımları olarak işlem görür.

Net Bugünkü Değer Yöntemi’nin Mantığı

Bir firmanın değeri onun kısımlarının değerleri toplamına eşittir. Eğer bir firma net bugünkü değeri sıfır olan bir projeyi kabul ederse mevcut hisse sahiplerinin serveti değişmez – firmanın yatırım tutarı büyür fakat hisse sahiplerinin değeri sabit kalır. Ancak eğer firma net bugünkü değeri pozitif olan bir projeyi gerçekleştirirse hisse sahiplerinin serveti artar.

NPV’nin Avantajları

İskonto oranı belirlendiğinde uygulanması kolay bir yöntemdir.
Nakit akımları olumsuz yıllar için de çözümler mümkündür.
Projenin tüm hayat süresini göz önünde tutar.
Gelecekteki nakit akımlarını bugüne indirgemek suretiyle zaman tercihlerini de göz önünde tutar.
Belirli bir iskonto oranını kullanarak sermayenin alternatif maliyetini de dikkate alır.

kaynak: Akmut, Özdemir. Sarıaslan, Halil. Finansal Yönetimin Temelleri, Cilt 1, 3. Baskı., Ankara Üniversitesi Rektörlüğü Yayınları, Ankara, 2006.
  • passion rules the game  (15.04.13 12:54:08 ~ 12:58:07) 
çok teşekkürler dostum :)


  • banagazozalnuri  (15.04.13 17:33:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.