[]

erkek kedide idrar yolları sorunu

geçen ay kısırlaştırılan 10 aylık erkek kedimin idrarını kesik kesik yaptığını ve birkaç kere tuvalet kabı dışına yapmaya çalıştığını gördüm fakat idrarında kan yoktu. hemen veterinere götürdüm. erkek kedilerde sıkça karşılaşılan bir durum anladığım kadarıyla. 5 tane antibiyotik vuruldu ve royal caninin üriner sistem rahatsızlıkları için kullanılan diyet mamasını kullanmaya başladım. öncesinde de market maması diye tabir edebileceğimiz mamalardan kullanmıyordum, royal canin kitten 36 kullandım. kısırlaştırıldıktan sonra da royal canin young male. bu sorunu yaşayıp veya hakkında bilgisi olup tedavi ve iyileşme süreci, ayrıca beslenme düzeniyle ilgili tavsiyeler verebilecek biri var mı acaba?




 
benim dişi kedim geçenlerde çişini damla damla yapıyordu. veteriner muhabbet sırasında bunun sık görülebildiğini ama özellikle erkek kedilerde idrar yolu tıkanmalarının falan çok tehlikeli olduğunu, birkaç gün içinde ölüme yol açabileceğini söyledi. yani kedinizin çişini iyi takip edin, hala bir tuhaflık görürseniz yine hemen götürün.


  • quasiromantic  (12.04.13 12:11:52) 
teşekkür ederim damla damla da değil normal miktarda ama kesik kesik yapıyor idrarını. iğneleri yapıldı, diyet mamadan yiyor. veteriner şu an için bu yeterli yine takip etmeye devam edin gerekirse kan tahlilii yapıp böbreklerin durumuna bakarız dedi. durumu garantiye almak ve böbreklerini de kontrol ettirmek amacıyla kan tahlili yaptırabilirim bir haftaya kadar. kedinizin tedavisi sırasında neler yapıldı ve şimdi düzeldi mi durumu?


  • hat trick akrep  (12.04.13 12:31:00) 
erkek kedilerin idrar kanalları daha uzun ve dardır.
dişilerinki kısa ve daha geniştir.
o yüzden dişi kediler insanların böbrek taşı düşürmesi gibi birkaç gün sıkıntı çekip kendi kendilerine bile bunu atlatabilirken, erkek kedilerde bu kristaller kanalın tıkanmasına neden olur.
hatta insanlarda da bu erkekler için daha zor bir süreç olur.

dolayısıyla hayvan çişini yapamaz ve feci bir acı çeker.
bir süre sonra da toksin kanına karışmaya başlar ve maalesef ölür.

yani erkek kedilerde bu ölümcül olabilecek bir şey.
kediler hastalıklarını çok tolere ederler.
yani mesela bir süredir sıkıntısını çekiyorsa, en dayanamadığı noktada fark edersiniz bazı şeyleri.
ve o da en ağırlaşmış zamanı olur, kurtarılması zorlaşır.
o yüzden çok tetikte olmanız lazım.

maalesef her zaman dediğim gibi kuru mamaların da bunda çok etkisi oluyor.
özellikle ileri yaşlarda böbrek sorunları ve idrar yolu problemlerinde direk olarak etkili.
o yüzden çiğ beslenmeyi herkese önerir oldum ve artık veterinerler de çoğunlukla bunu destekliyorlar.

kuru mama hayvanı nasıl yorar?
kuru mamanın ıslak halini gördünüz mü bilmiyorum.
boyutu iki katına çıkar ve şişer.
yani kuru mamanın asıl olayı, hayvanın midesini doldurmaktır.
sonrasında da çok fazla su içerler/içmeleri gerekir.
çünkü hem su içtiklerinde mama şiştiği için iyice doyarlar, hem de zaten içeriğinden dolayı çok susarlar.
bunun dışında kuru mama yiyen kedilerin çok su içmeleri de gerekir, çünkü vücuda alınan suyun büyük kısmı mamalar tarafından emilir ve bu sefer böbrekler susuz kalır.
yani vücudun ihtiyacı olan suyu aslında hayvan almamış olur.
dolayısıyla ileriki yaşlarda hayvanın direnci düştükçe, böbrekler daha çok yorulur ve sonunda iflas eder.

yani insanların fast food yemesine benzetebiliriz bunu.
kaliteli mamaların performansı daha iyidir, ama yine de uzun vadede çok fazla bir şey değişmiyor maalesef.
şimdi siz bir bigmac menü yediğinizde de protein alıyorsunuz, bir biftek yediğinizde de.
ama big macle birlikte çok fazla miktarda, almamanız gerektiği kadar çok tuz, yağ vsvs de tüketmiş oluyorsunuz.
üstelik aldığınız protein oranı da bir o kadar düşük oluyor.

bunu kedilere uyarlarsak, kediler bizim gibi değildir.
sadece etoburlardır.
yani onların o mig mac içinde ihtiyaçları olan tek şey (bizim aksimize) ettir.
şimdi biz kuru mama vererek hayvana 1 birim protein alması için 3 birim ıvır zıvırı da yanında veriyoruz.
bu da bünyeyi bozuyor.

bunu aslında veterinerler genelde kısırlaştırmaya bağlarlar, ama pek ilgisi yok.

o yüzden eğer kuru mamayla bile besleyecek olsanız, su içip içmediğine çok dikkat edin.
idrarında kan varsa, kum kutusunun çevresinde normalden çok zaman geçiriyorsa, biraz keyifsiz görünüyorsa, kum kutusunda hep damla damla yapılmış çiş görürseniz mutlaka tekrar veterinere götürün.

dediğim gibi, bu işin çözümü çiğ beslenmedir.
farkını kısa sürede görürsünüz.
  • blatta hiberna  (12.04.13 12:35:09 ~ 12:37:51) 
gerçekten ben de bu olaydan sonra düşünmüyor değilim çiğ beslenmeyi. üstelik sadece kuru mamayla beslemiyorum. akşamları bir miktar yaş mama veya yine sulu bir gıda alıyordu ve çok su içen bir hayvan diğer kedilerin aksine ama yine de böyle bir rahatsızlığa yakalandı. teşekkür ederim öneriniz için.


  • hat trick akrep  (12.04.13 12:50:41) 
blatta hiberna çok iyi açıklamış tabi ama başımdan geçtiği için ben de yazayım istedim.

benim erkek kedim de idrarını yapamamaya başlamıştı. nedeni idrar yollarında kristalleşmeydi. oldukça ciddi bir hastalık bu. benimki de kısırlaştıktan sonra bu hastalığa yakalanmıştı. mama olarak kısırlaştıktan sonra hill's diyet mama veriyordum, ondan önce de doğal denilen kuru mamasından veriyordum. önce antibiyotiklerle çözmeye çalıştık, ancak pek bir işe yaramadı. yanlış hatırlamıyorsam hill's cd'ye geçmiştik ilk başta, tam hatırlayamadım şu an.

artık iki günde bir veteriner götürüp, masaj yaptırmam gerekiyordu resmen, çok birikiyordu idrarı, acı çekiyordu resmen. uygulanan tedavi pek bir işe yaramamıştı. bunun üzerine sonda takıldı ne yazık ki. ve birkaç gün inanılmaz eziyet çekti kedim ve kafasındaki hunisine rağmen sondasıyla oynayıp oradan çıkarmayı becermişti. sondayla çok rahatsız olunca (ama yeteri kadar da kaldı aslında sonda) tam olarak geçmemesine rağmen bir daha sondayı yenilemedik. ondan sonra, hill's sd'ye geçtik (açılımları tam aklımda değil), aynı zamanda gnc'nin bir vitaminini önermişti veteriner. biraz daha geçmezse, istersen bakabilirim hangisiydi diye. hill's sd + gnc vitamin ile bu hastalığı tamamiyle atlattı. hastalığı geçince tekrar hill's cd'ye geçtik ve tüm hayatı boyunca artık o mamayı yemek zorunda şu an. o ilk adam gibi idrar yapma anını yaşadığımızda evde tam bir bayram havası oluşmuştu, böyle garip bir hastalık yani.

genelde veterinerler adım adım uyguluyor tedavileri. yani önce iğne + mamayı değiştirme yoluna gidiyorlar. o olmayınca farklı tedavi şekilleri uyguluyorlar. umarım sondaya hiç gerek kalmaz, o dönemi yaşamazsınız. yalnız sizin bu süreci gerçekten çok ciddi takip etmeniz gerekiyor. bu hastalık pek şakaya gelmez.

çiğ beslenme konusu ise, bizim için ne yazık ki geç gözüküyor. keşke ilk başta, hastalıktan önce ona alıştırsaymışım. ancak artık hill's cd kullanmak zorunda. çünkü bu hastalığın nüksetme olasılığı çok yüksek deniyor.

geçmiş olsun.

edit: bu arada bu süreçte çok su içmesi gerektiğinden, ben kedime şu su şelalelerinden almıştım. baya hoşuna gitmişti, su içmesinde çok katkı sağlamıştı, öneririm.
  • soso  (12.04.13 13:41:07 ~ 13:53:50) 
@soso:

biz böbrek ve idrar yolu/kristal sorunu yaşayan kedilerde tedavileri bittiği anda tekrarlamaması için çiğ beslenmeye geçiyoruz.
çünkü sizin verdiğiniz de kuru mama.
yani aslında değişen pek fazla bir şey yok.
sadece bir takım oranlar azalıp, bazıları artıyor içerik olarak.

yani eğer tedavisi bittiyse şu anda da beslenme şeklini değiştirebilirsiniz, hiçbir şey için geç değil.
ama elbette tercih meselesi.

çok geçmiş olsun.
  • blatta hiberna  (12.04.13 13:45:07) 
bizim oğlan kısırlaştırılmadan önce bu durumu yaşadı.
kullandığımız mamalar sebebiyle idrar kanalının kristaller yüzünden tıkandığını söyledi doktor.
ufak bir operasyonla kanalı açtı ve 1 hafta kadar kanlı işedi ufaklık :(
sonrasında üriner sistem maması kullanmaya başladık. 1 ay içinde toparladı ve şimdi gayet iyi.
olay mamada yani. pahalı mahalı demeden iyi mama kullanmalı.
  • velhasilkelam  (12.04.13 21:31:58) 
kaliteli mamalar da bu soruna zemin hazırlayabiliyor ne yazık ki. kısırlaştırmadan önce ve sonra kullandığım mamalar iyi mamalardı. son bir haftam bu sorunu yaşamış kedi sahipleriyle ve veterinerle konuşarak geçti. tuvaletini sürekli takip ediyorum, günde beş altı kere suyunu tazeliyorum, su şelalesini düşünüyorum hatta zaten hep çok su içen bir kedim vardı şu anda da öyle. teşekkür ederim.


  • hat trick akrep  (12.04.13 22:20:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.