[]

Bağ-Kur olayı?

sevgili sgk uzmanları,
26 ocak itibariyle bağkur'da kayıtlı görünmekte 28 şubat itibariyle de 267,24 tl borçlu durumdayım. o kadar aramama rağmen belki de ahmaklığımdan, aradığım soruların cevabını bulamadım. maddelersek;
1) basamak 01 görünmekteyim ne anlama gelmekte?
2) başvuruyu yapıp formu doldururken oradaki görevli dilekçedeki boşluğa 22,50 tl yazmamı söyledi günlük prim mi neymiş? nedir bu?
3) 267,24 tl çok para. daha az ödemenin bir yolu yok mu? basit usul vergiye tabiyim belirteyim.
4) bagkur.gov.tr de sağlık karnesi çıkarabilmem için en 8 ay primleri eksiksiz ve arka arkaya yatırmam gerektiği söyleniyor. yeni kanunla 1 ay olduğu söyleniyordu, durum nedir?
5) ailemden kimler sağlık karnesinden faydalanabilir? senin için bu kadar ay, ailen için şu kadar fazladan ay prim yatması durumu söz konusu mu? annem ve babam var. ikisininde kayıtlı geliri ve sigortası bulunmamakta. ek olarak üniversite öğrencisi bir kızkardeşim var.

teşekkürler.

 
1. basamak şuydu. eskiden 1'den 24'e kadar bir basamak listesi vardı. yıllar geçtikçe birer birer yükselirdiniz. her basamağın bir gelir dilimi vardı. yani o basamağa tabi olan kişi o kadar para kazanıyor varsayılır, üzerinden de belli bir yüzdede (rakamı unuttum şimdi, zaten hükmü kalmadı) prim alınırdı. yeni kanunla bu kaldırıldı. artık ne kadar para kazandığınızı dilekçe ile kendiniz beyan ediyorsunuz. yani isterseniz milyar kazanın, "benim kazancım asgari ücrettir" diye dilekçe verip asgari ücret üzerinden %33,5 prim ödüyorsunuz.

2. yukarıda bahsettiğim dilekçe ile kazanç bildirme olayı bu işte. 22,50 tl., prime esas kazancın alt sınırıdır. prime esas kazancın alt sınırı da asgari ücrettir. yani asgari ücretin günlük tutarıdır. aslında 666 lira olan asgari ücretin günlük tutarı 22,20 tl.'dir ama adam size yuvarlak hesap 22,50 demiş. bunun 30 günlük tutarı (675 tl.) üzerinden %33,5 prim ödeyeceksiniz.

3. 675 liranın %33,5'u 227 lira yapıyor. ödeyeceğiniz prim bu aslında. ama aynı sorun bende de var. ben de "günlük kazancım 22,50 tl.dir" diye dilekçe vermeme rağmen benim de hala 269 lira borcum gözüküyor. uyuşuk memurların dilekçeyi hala işleme koymadığını düşünüyorum. inadına 227 lira yatırdım ve borçlu gözüküyorum. borçlu gözüküyorum ama pazartesi gidip hallettirmeyi düşünüyorum. sonuca göre ekleme yapacağım buraya.

4. bağkur çok uyuşuk bir kurum. sitelerini aylardır güncellemiyorlar. sağlık karnesi de kalktı zaten. 8 ay olayı eskidendi. bağkurlu iseniz hemen gidip başvurup sağlıktan yararlanmaya başlayabilirsiniz. ssk ve emekli sandığından kaydınız olmadığına dair belge (internet çıktısı da olur), vukuatlı nüfus örneği (bu da bakmakla yükümlü olduklarınız kimler diye görmek için), bir de bağkur'dan ekstre çektiriyorsunuz borcunuza bakıyorlar. bu belgelerle sağlık karnesi servisine (karne marne kalmadı ama servisin adı hala böyle) gidiyorsunuz. orada bir form verip doldurtuyorlar, yarım saat içinde sağlık vizeniz yapılıyor (dediler ama uyuşukluklarından bunu da yapmamış olabilirler. bana yarım saat içinde tamamdır dediler, ama henüz ihtiyacım olmadı. belki o form da uyuşuk bir memurun bilgisayara girmesini bekliyordur bir çekmecede). tc kimlik numarası ile gidip tedavi, muayene olabiliyorsunuz. yalnız bir önceki ay sonu itibariyle borcunuz olmaması gerekiyor.

5. evet, anne ve babanız da sizin sağlık sigortanızdan yararlanabilirler. ama kardeş yararlanamıyor bildiğim kadarıyla.
  • kibritsuyu  (08.02.09 08:30:57) 
kibritsuyu aslında her şeyi yazmış ama bi iki ufak ekleme yapayım. bagkur da basamak olayı kalktı. böylece beyan ile asgari ücret gösterebiliyorsunuz. sadece calıstırdıgınız işçilerden birini asgari ücretten daha yüksek ücretten gösteriyorsanız, işveren olarak da en az o işçiniz kadar beyan etmek zorundasınız ama sanırım siz de böyle bir sorun yok.
227 değil de 265 gözükmesi muhtemelen yaptıgınız işin "tehlike derecesi"nin bagkur sisteminde 1 den daha yüksek gözükmesindedir. 1,5 falan gözüküyor olabilir bu oran. bu orana eger işçi calıstırıyorsanız sgk tahakkukunuzdan bakabilirsiniz.
sgk tahakkukunda tehlike dereceniz "1" yazdıgı halde, 22.20 tl de beyan ettiginiz halde hala 269 gözüküyorsa dedigim gibi bagkurun sisteminin bok yemesidir.
memurların uyusuklugu da olabilir yalnız onlar icin beyan dilekcesinin kayıt altına alındıgı ay sonuna kadar girilme zorunlulugu var diye de biliyorum. borclu gözükme sorunu yine sistemin bok yemesi. ödeme yapsanız da su anda cogu kişi de 2 aylık borc gözüküyor.
tehlike sınıfını bilmiyorsanız nace kodlarından bakabilirsiniz. ya da bana söyleyin ben yarın bakıp yazarım. ona göre de bu sefer beyan değil de düzeltme dilekcesi vermek zorunda kalacaksınız. tehlike derecen nace sınıflandırmasına göre "1" oldugu halde sisteminizde "**" gözüküyordur düzeltimesine falan filan diye.
son olarak kardeşiniz sizin karnenizden yararlanamaz.
  • oe911  (08.02.09 16:22:26) 
basamak sistemi ekim ayında kalmıştı ama bağkur, ssk, emekli sandığı'nın birleşme sancıları devam ettiğinden işlemler sanırım biraz yavaş ilerliyor. babamın bağkur primi geçen ay kendiliğinden düşmüştü herhangi bir beyan olmadan. ki kendisinin emekliliğine 1 sene falan kaldı. ama benimki düşmedi mesela ondan fazla veriyorum şu an. ben de en düşük seviyeye çektirmeyi düşünüyorum. en düşük prim tutarı da 217 tl sanırım.

karne konusunda da 30 gün yeterli bildiğim kadarıyla. kardeşlerin durumu da tam bilmiyorum. ekim'den sonra pek çok şey değişti ve maalesef bazi yerlerde görevliler bile bunları net olarak bilmiyor.
  • cubuk kraker  (08.02.09 16:46:24) 
evet sistemin bok yemesi gibi görünüyor. ben masa başı çaılışıyorum. tehlike sınıfım da en düşüğünden. ekimden önce 1,5 idi. yeni kanun ile 0,5 düştü 1 oldu. yarın gidip düzelttirmeye çalışacağım. sonucunu yazarım buraya.


  • kibritsuyu  (08.02.09 19:31:22) 
aklıma geldi. iş bankası internet şubesinden ödeme yapmayı denediğimde ne çıkacak diye merak edip baktım. çıkan sonuç şu;
-------------------
SON BASAMAK: 10
SON BASAMAK YÜK. TARİHİ: 20090126
ÖDEME TÜRÜ: Aylık Prim Tahsilatı
AYLIK PRİM:
Her ay yatırılması gereken aylık prim tutarıdır. Bilgi mahiyetindedir. 229.50 TL
TOPLAM BORÇ:
(Eski borç+Gecikme zammı+cari ay primi) 267.24 TL
FAZLA ÖDEME: 0.00
TOPLAM BORÇLANMA BORCU:
Askerlik, Vergi ve isteğe bağlı borçlanma için bu tutarı dikkate alınız. 0.00 TL
------
yeni kayıtlının eski borcu olmaz. 13 günlük kaydın gecikmesi mi olur? cari ay primi ne lan bağkur? kendi sitende bile bulamadım açıklamasını? cari ay primi olsa olsa her ay ödeyeceğim primse aradaki fark ne? sanırım bu tehlike derecesi olabilir. hesaplayınca oaranlar tutmasa da oldukça yaklaşıyor. bu arada iş kolu taksi taşımacılığı, nace kodu ise 493200.

cevaplar için herkese teşekkür ederim.
  • phonex  (08.02.09 21:51:43) 
evet bağkur'dan geldim ve sonucu yazayım.

gittim tescil servisine dedim ki "ben günlük kazancım 22,50 liradır diye dilekçe verdim ocakta, ama hala yüksek tahakkuk ediyorsunuz 269 lira gözüküyor" dedim, "evet daha işlenmemiştir. dilekçe verdiğiniz tarih itibariyle işlenecek, siz şimdi ne yatırmanız gerekiyorsa onu yatırın" dedi.

yani henüz işlenmemiş o tutarlar. size hala basamak hesabından borç tahakkuk ediyor ama önemsemeyin. 22,50 liranın aylık tutarı (675 lira) üzerinden priminizi hesaplayın (tehlike derecesine göre %33,5 - %39 arasında değişiyor), ne çıkıyorsa onu ödeyin. borçlu gözükeceksiniz ama dilekçeniz işlenince düzelecek. bu arada borçlu gözüktüğünüz için sağlıktan yararlanamayacaksınız. eğer aceleniz varsa, bir an önce işleminiz yapılsın istiyorsanız ne yapacaksınız? benim yaptığımı yapacaksınız.

bu dilekçeleri sisteme giren servisi bulacaksınız, derdinizi anlatacaksınız. size dağ gibi (abartısız üst üste dizsen 3-4 tane benim gibi adam eder, neyse ki yanyana dizililer yerde) bir dosya yığını gösterip "şu dosyaların içinden kendi dosyanızı bulun, halledelim" diyecekler. arayacaksınız tek tek, bulamayacaksınız. "burada yok" dediğinizde "belki arşivdedir" diyecekler. ineceksiniz arşive, soracaksınız, oradan çıkacak dosya. "mınakoyim baştan söylesene, onca dosyayı tek tek arattın" diyeceksiniz içinizden. "e alayım, işlemini yaptırayım diyeceksiniz", "size veremeyiz" diyecekler. geri yukarı o dağ gibi dosyalı servise gideceksiniz, yazıyla aşağıdan dosyanızı isteyecekler. dosya gelecek. teyze alıp bilgisayara iki tık tık bi şık şık yapacak ve hallolacak.

not: bağkur'dan aldığınız bir dosya numarası olacak. benimki zarf etiketine döktürülmüş ufak bir kağıttaydı. onu mutlaka yanınıza bulundurun.
  • kibritsuyu  (09.02.09 14:26:26 ~ 16:30:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.