[]

Canan Karatay ve söyledikleri hakkında...E biz ne yiyeceğiz?

(bkz: Canan Karatay')ın adını bilmeseniz bile televizyonda illa ki görmüşsünüzdür.Aslında kardiyoloji profesörü ve beslenme üzerine yazdığı kitaplar peynir-ekmek gibi satıyor.Nerdeyse her gün televizyonda olması da cabası.

Televizyonda sağlıkla ilgili konuşan birilerini duyduğunda hep dinleyen biri olarak diyetisyenlerin farklı farklı konuşmasına alışkınım ama Canan hanım'ın durumu,maşallah,diğerlerinden biraz farklı.Kendisi Türk halkının beslenme şekline uygun diyetten bahsediyor ama ekmeğin her türlüsünü yasaklıyor (çavdar,tam buğday falan dahil),günde sınırsız yumurta,zeytinyağı ve tereyağı serbest (ama tabi organik olacak...nereden bulunuyorsa),kırmızı et tamamen serbest,kuyruk yağı serbest,meyve YASAK.

Şimdi şurada öğrenci halimle doğru düzgün beslenmeye çalışan biri olarak neye inanayım? Özellikle meyve kısmı çok ilginç çünkü en azından insanın atıştırma ihtiyacını karşılıyor.Bir diyetisyen çıkıyor günde 6 öğün yemek zorundasınız ara öğünsüz olmaz diyor,Canan hanım çıkıyor öğünler arası 4-5 saat geçmesi lazım leptin salgılanmaz diyor.Napalım şimdi 5 kg vermek için kendi programımızı oluştursun diye diyetisyene mi gidelim?

Tecrüblerini ya da bilgilerini paylaşacak herkese teşekkürler.

 
5 kilo vermek için yapacağın şey basit arkadaşım: günde bir saat koş. ekmeği, yağı, şekeri azalt. proteini eksik etme.

en fazla iki ay sonra beş kilo gider.

eğer 15+ kilodan bahsediyorsak, diyetisyene git.

...kadın işinin uzmanı. yıllarını vermiş. benden tabii ki daha iyi bilecektir. ama ben meyvenin niye yasak olduğunu merak ettim.
  • sen git ben geliyorum  (09.04.13 23:17:07) 
bana çok saçma geliyor. o kadar aç kalınca insülin direnci ne olacak?
ekmek yemezsek, meyve yemezsek lifleri nereden alıyoruz? ben bir şeyi kesinlikle yasaklayan diyetlere pek itibar göstermiyorum. kızartmayı yasaklasa anlarım ama meyve bence doğal olan ve tüketilmesi gereken bir şey. "ama kilo verdiriyor" benim için geçerli bir sebep değil.

  • kayranin kedisi  (09.04.13 23:18:40) 
Canan Karatay'ın meyve hakkında söyledikleri:

Meyvenin içindeki fruktoz; glikoz, sakkaroz ve laktozdan daha tehlikeli. Fruktoz kandaki yağları yükseltiyor. Bu yağların yükselmesi insülin direncini başlatır, bu da tüm hastalıklara neden oluyor. Kilo vermek isteyenler bir tepsi meyveyi alıp akşam televizyonun karşısına geçip yemesin. İsterseniz sabah kahvaltıda yiyebilirsiniz ama başka da bir şey yemeyin.

www.elmaelma.com
  • böhü  (09.04.13 23:26:57 ~ 23:27:17) 
ben karatay stili beslenmeyle 5 kilo aldım. bana göre son derece uygun bir diyet, et, ceviz, badem, pirzola, kebap, balık, peynir süper.. elbette bir bildiği vardır, pekmez yemeyin diyor, meyveyi sınırlı yiyin diyor. ama eti yağlı yiyin ve kuruyemişi sınırsız yiyin dediği için kalori limitinde sorun çıkıyor. sağlıklı olduğuna şüphem yok ama bana kilo aldırdı. 1.71, diyetin uygulandığı tarihte 61 kg ve bayan.


  • narcissa black  (09.04.13 23:30:13) 
@narcissa black,

Nerdeyse karbonhidratı,glikoz şurubu içeren ürünleri,kızartmaları,şekeri vb tamamen çıkartarak nasıl kilo aldınız ki?Belki zayıf olan insanlarda bu sağlıklı beslenme düzeni kilo aldırıyordur ama kendisinin ağzından böyle bir şey duymadım.
  • böhü  (09.04.13 23:36:29) 
Bildiğin normal diyetisyene git. Ben bildiğin normal diyetisyen sayesinde 1,5 ayda 12 kilo verdim. Ancak ağzıma tatlı, çikolata, hamburger sürmedim ve hala devam ediyorum, ideal kilom olan 77 kiloya kadar devam edeceğim. 1.77 boyunda şu anda 88 kilo olan bir erkeğim.

Ayrıca günde bir saat herhangi bir tempoda yaptığın yürüyüş vücut için paha biçilemez bir şey, haberin olsun. Yukarıda birisi "koş" demiş ama vücudunda fazla yağ varsa aman diyeyim, sakın koşma. En azından bu konuda sağlıksal bir engelin olmadığını anlamadan yapma bunu, kalp sorunlarından kalp krizine bir sürü sonucu olabilir.
  • sharksmile  (09.04.13 23:46:25 ~ 23:49:34) 
@böhü; bir su bardağı kırılmış ceviz, iki avuç çiğ badem, etin yağlı pişirilmesi, peynirde yoğurtta sınır tanımamak gibi ölçeklerden dolayı olduğunu tahmin ediyorum.

ekmek, kızartma ve şekeri zaten yemezdim. diyete başlayınca yaptığım tek şey meyveyi sınırlandırmak oldu, bu da serbest olan yağlı gıdalara abanmama yol açtı.
  • narcissa black  (09.04.13 23:47:59 ~ 23:49:23) 
@sharksmile,

5kg için diyetisyene gitmek mantıklı mı bilmiyorum.Hem diyetten çok artık alışkanlık haline gelecek bir beslenme alışkanlığı oluşturma amacındayım.Yani her durumda neler yiyip neler yiyemeyeceğimin kararını verebilmek istiyorum.Öğrenciyken listeye uymak zor malum.
  • böhü  (10.04.13 00:02:03) 
@divit,

yemek sonrası hemen meyve zaten kimsenin tavsiye ettiği bir şey değil.Midede alkole dönüşüyor diye biliyorum.
  • böhü  (10.04.13 01:01:06) 
işin içinde biri olarak canan karatay'ın ciddi anlamda bunadığını düşünüyorum. bunu kötü anlamda bir hakaret olarak değil tıbbi görüşüm olarak dile getiriyorum. çünkü birkaç tv programını izledim ve hareketleri/dedikleri böyle düşündürdü.

dönem dönem moda diyetler olur. atkins, dukan, karatay falan aynı tarzda diyetlerdir. ancak bilimsel kanıtları "sağlık" üzerine yoktur. 1 kişiyi gösterip onu kanıt olarak sunamazsınız. o kadar proteinle böbreğe nasıl zarar verildiğini anlatamam.

meyve yani ! biz/hayvanlar yemeyecekse niye var, çürüsün diye mi? bi kere doğa kanunlarına ters. meyvelerin bir kısmı "sindirilmeden" toprağa düşerse tutmuyor.

kilo vermenin yöntemi absit aslında. aç kalacaksın. evet bu meşhur diyetlerle de kilo verirsin ama kilonun yanında neleri kaybettiğini de belki 10 sene fark edemeyebilirsin.

bu arada canan karatay bir diyetisyen değil. fakültede toplamda 2 saat diyet dersimiz vardır. hani doktor oldu diye dünyada sağlıkla ilgili her şeyi bilecek diye bir kaide yok. yoksa niye uzmanlaşıyoruz ki? apandisitte dermatologa gitmek gibi bir şey bu.
  • la noix  (10.04.13 15:10:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.