[]

Türk müzik tarihi

üzerine kitap olur site olur entry olur. önerebilir misiniz? örneklerle de anlatılmışsa güzel olur. çok geniş bir konu ama genel kültür tadında bir şeyler olması tercihimdir.




 
merak edip neredeyse -bende ilgili olduğumdan- bir saat bakındım. fakat güzel bir yazı, fikir ancak; www.sagliktanabiz.com tarihsel olarak, kapsam olarak güzel bir yazı bunu bulabildim. (genelde yazılanlar kopyala-yapıştır-alıntı yapma şeklinde)

www.youtube.com Aşık Veysel
www.youtube.com Tamburi Cemil Bey
www.youtube.com Abdullah Meragi

fakat ıtri ile ilgili ne yazık ki bir belgesel bulamadım.

ek: osmanlı döneminde biliyorsunuz ki musikiye önem veriliyor. bir fuzuli'nin bir nedim'in şiiri bestelenip söylenilebiliyor. yani şiir, şarkıya/müziğe/musikiye dönüşüyor. bu nedenle osmanlı döneminde bulunan şairlerimizin/ozanlarımızın hepsi tarih içine 'müzik tarihi' içine giriyor.

osmanlı döneminden öncesi de elbet var diye düşünüyorum. bir karacaoğlan da bu tarihin içine girer. kopuzu ile nice yerler gezmiş nice koşmalar -biyografisini okudum- yazmış. karacaoğlan 17. yy da yaşamış birisi. daha eskiye gidersek; yunus emre 12-13 yy. arasında yaşamış bir başka şair. başka bir dalda -ilahi- müzikler yapmış. tamamen osmanlı boy iken, yunus emre'nin ilahileri ağızdan ağza geziyormuş...ve daha birbiriyle bağlantılı birçok karmaşık tarihsel gelişim ve bilinmeyen bilgiler var türk müziği ile ilgili. kabaca attığım yazıda baştan sona kadar kısaca verilmeye çalışılmış.
  • erenbey  (10.04.13 03:29:04 ~ 04:18:00) 
server tanilli - uygarlık tarihi. kitabın 1000'de biri ama güzel özetlemiş.


  • libertine  (10.04.13 03:43:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.