[]

4 bin 600

'bin' neden yazılıyor?




 
Nerde yazılıyor bu. Normalde böyle bir kullanım yok. O yazanın kendini bilmezliği.

edit: bin'lerde böyle bir kullanım olduğunu bilmiyordum demek varmış. TDK yazdıktan sonra laf söylemeye gerek de yok.
  • onexey  (09.04.13 14:15:59 ~ 14:58:20) 
  • legolas_21  (09.04.13 14:23:04) 
dört basamaklı sayıyı bile okumayı bilmeyen cahil halkımız sayıyı okuyabilsin diye gazetecilerin uydurduğu bir kullanım bu. doğrusunu yazıp cahil halkımıza sayı okunuşlarını öğretmek yerine iyice algıyı bozan, bilen adamı da yanıltan bir dangalaklık. başka bir şey değil.


  • kibritsuyu  (09.04.13 14:26:50) 
ingilizceden esinlenmiş sanki. four thousand six hundred liras gibi.


  • hayatbirfilm_basroldesensin  (09.04.13 14:28:53) 
tdk "kolay okunulması amacıyla" demiş. işte gayet cahillik. 4 basamaklı bir sayı neden kolay okunamasın ki? kim kolay okuyamaz dört basamaklı bir sayıyı? ayrıca tdk nedir yaaa? o referans olmadan önce içindeki nefret söylemlerini temizlesin.


  • sheridans  (09.04.13 14:57:36) 
tdk'nın doğru yazdığını kim söyledi? tdk da itiraf etmiş işte "kolay okunmasını sağlamak" diye. tdk gibi koca kurum demiyor ki insanlara sayı okunuşunu niye öğretmiyoruz diye, kendisi kural uydurmuş.

ingilizceden esinlenilmiş falan değil. ingilizcede 4 thousand 6 hundred diye bir şey yoktur. sayıyı komple yazıyla yazacaksanız [edit: hayatbirfilm'in yazdığı gibi (four thousand six hundred şeklinde tamamı yazı ile)] zaten türkçede de "dört bin altı yüz" kullanımı da doğrudur. öyle yarısı rakamla, yarısı sayıyla yazmak sayı okumayı bilmeyen, sayı okumayı öğrensin, doğrusunu bilsin diye değil, sayıyı okuyabilsin diyedir.

ayrıca cahil olmak kötü bir şey değildir. çok eski laf, belki duymuşsunuzdur, "bilmemek ayıp değil öğrenmemek ayıp" diye. adam sayı okumayı bilmiyor olabilir ama tdk gibi dil alanında otorite kabul edilen bir kurum ve o zihniyettekiler sayesinde, öğretmek için çaba sarf etmek yerine kolay okusun geçsin işte yeaa diye düşünülüyor ve ben bunu kabul etmiyorum.

ticaret lisesinden mezun olmuş üniversite sınavı kazanıp üniversite okuyan ve muhasebe bürosuna iş için başvuran elemana 10003 yazıp oku diyorum okuyamıyor. 10 bin 3 yazsam okur. zaten de bugüne kadar onları okuya okuya üniversiteye gelmiş 10003'ü görünce afallıyor. sonra ben buna cahil diyince kabahatli oluyorum.

birkaç sene önce genç turkcell şifrem vardı mcdonalds'ta sinemada falan işe yarıyordu. beleş bilet, beleş hamburger alıyorduk. lanet olsun ki şifrem de 60056 idi. istisnasız, bak onlarca defa kullandım, bir tane bile istisnası yok, kime şifreyi söylediysem (altmış bin elli altı) ilk seferde yazamadı. bir kişi bile yazamadı diyorum. altmış, sıfır elli altı diye gudik gudik yazdırdım herkese. bu adamlar net cahildir. kabahatlisi de aha tdk gibi sayıyı okumayı doğru öğretmeyenlerdir.

eyyorlamam bu kadar. amin.
  • kibritsuyu  (09.04.13 15:01:22 ~ 10.04.13 10:58:24) 
kibritsuyu, önce sakinleş suyun ısınmış sanırım, zararlıdır. ikincisi 4 tousand 6 hundred diye birşey yazan olmadı. o yok dediğin şey four(altı çizili) thousand six(altı çizili) hundred. bilmemek ayıp değil, biliyormuş gibi konuşmak tehlikeli, okumadan(dinlemeden) cevap vermek önyargıdır.


  • hayatbirfilm_basroldesensin  (10.04.13 00:43:46) 
@hayatbirfilm: gayet sakinim. ama dil konusunda biraz hassasım.

sen farkında değilsin ama 4 thousand 6 hundred diye bir şey yazan oldu. şimdi sakince kafanı kaldırıp soruyu (hani en üstteki) tekrar oku. bak bakalım arkadaş ne sormuş? 4 (altı çizili) bin, 600 (altı çizili) diye sormuş. yani RAKAM ve YAZI karışık (altı çift çizili bi de italik hem de bold) şeklinde kullanımı sormuş "4 bin 600" diye (bu da calibri 18 punto iyice gör diye). sen çıkıp tamamı yazı ile yazılmasını örnek veriyorsun "four thousand six hundred" diye. farkında bile değilsin ki adam ne soruyor, ben neye cevap veriyorum. altını çizmek yerine sorulana bir bak, ona göre cevap ver. tavsiye ederim sorulara cevap verirken ne sorulduğuna bakmak çok işe yarıyor.

edit de yukarıdaki koydum kendi cevabıma. tekrar bi oku bakalım. umarım anlatabilmişimdir.
  • kibritsuyu  (10.04.13 10:55:03 ~ 10:59:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.