[]

Turkiye'nin geride oldugu teknik konular..

selam,
kendi mesleginizden az cok fikriniz vardir. turkiye'nin geride oldugu teknik konular neler? ama simdi gelip "yaa ar-ge'ye onem veren sirket yok, teknoloji firmalarimiz disaridan alip burda birlestiriyorlar" demeyin..

mesela atiyorum hemsiresinizdir siringalar fransa'dan geliyordur, cunku turkiye'de bunu urete(bile)n yoktur. veya cimento sektorundesinizdir, cimento paketleme makinesi almandir. veya belediyede memursunuzdur, trafik isiklari japondur vs..

neler var boyle spesifik teknik konular?

 
teknolojik cihazlar konusunda bilişim sektöründe türkiyenin ürettiği adam gibi hiçbir şey yok. en son türk yapımı sistem odasının sıcaklıgını falan ölçmek için bir cihaz gördüm onuda kurmak kullanmak ölüm.


  • feodal moruk  (08.04.13 23:01:18) 
senin verdiğin örneklerin hepsi doğru (yani ürün ülke bazında değilse de)
ancak bunun nedeni geri olmak değil, çoğunu o ülkelerin daha ucuz üretiyor olması. bunun belli bir genellemesi yok. ancak sağlık konularında bile firmalar ucuz ürüne rağbet edebiliyor istisnalar hariç. şırınga, ameliyat setleri vs gibi ürünlerde kalitesiz sağlık sorunu içeren çin malı ürün sorunu yaşanmıştı bir süre önce. bu, türkiyede kalitesiz olduğundan değil kalitelisi 3 tl iken çin malı olanın 0,25 tl olmasından oluyor. marka olmayan herhangi bir ürünün kumandasının içinden "marka" bir pil çıktığını gördün mü mesela? dandik bir uydu alıcıdan mutlaka 5. sınıf pil çıkar. bu onların iyi üretmesi kaynaklı değil ki.

mesela vestel, sevilmez türkiyede. arçelik filan da öyle gerçi.
ama özellikle vestel, panel tv üretmeye başlamadan önce de dünyanın en büyük tv üreticilerinden idi. beko, ingiltere'de bir numaralı beyaz markalarından biri. bu, argeye önem vermemesinden mi? yoksa kalitesiz olmasından mı? biraz da "türk halkı"ndan. yeaa vestell. alma ha! derken adamlar milyon tane tv üretiyor, dünyanın en çok lcd paneli (yani ekranda görüntünün oluştuğu yeri) satın alan üreticilerinden. (vestel markası ile üretip üretmemesi de önemli değil)
  • ben smyrna  (08.04.13 23:08:17) 
müzik prodüksiyonunda neredeyse her şey ithal. kullanılan konsollar,mikrofonlar,efekt cihazları vs. aklına gelebilecek her şey ithal. en son bir türk bir plug-in yazılımı yazmıştı bir de bazı özel üretim efekt cihazı üretenler var ama onları gitaristler kullanıyor ve sayıları oldukça az.

ileride olduğumuz konu ise davul zilleri ama onları da istanbul'daki azınlıklar üretiyor.mesela zildjian türkiye'de kurulmuş,sonra abd'ye taşınmış ve şu anda sektörün en büyüğü.
  • nodrap  (08.04.13 23:26:27) 
davul konusuna ekleme yapayım, özgün değiliz. zillerden girersek olaya istanbul'un neredeyse bütün zilleri aynı aga. zildjian'ın sabian'ın falan serilerine bakıyorum, bırak seriden seriye aynı serinin farklı boyutlarında bile fark çok net anlaşılıyor. özgünlük yok bizimkilerde. duyabileceğin en düz crash sesini koyuyorlar hepsine. tamam bu 17 inch bu 18 inch sat gitsin.

davul desek bi ezel falan var, o da el yapımı ayağına falan geçiriyorlar sana. mikrofon mikser falan nodrap söylemiş onları. sonuç olarak alanımda kullanabileceğim yerli bir şey yok. belki 1-2 tane zil eklerim araya istanbul... o kadar.
  • zazazaraeta  (08.04.13 23:35:38) 
bir tane eleştirel kuramcimiz yok. bu yüzyıl, bulgar, cek, macar, italyan, ispanyol, fransiz,iranli, filistinli, mısırlı, hintli kuramci gördü. eleştirel teori antolojileri kimleri kimleri gördü, bir tane türk göremedi.

fikir üremiyor, eleştiri üremiyor, politika üremiyor türkiye'de.

arif dirlik'i bir kenara koyalim ama o da türk sayilmaz.
  • atmacaged  (09.04.13 00:07:49 ~ 00:26:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.