[]

Ben ne düşünüyorum?!?! (dini inancımın, görüşümün bir ismi var mı?? -izm'lerden anlayanlar!!!)

efendim öncelikle öyle kendini bir yerlere koymaya çalışan biri değilim.. sadece merak ediyorum..
ayrıca kimse ile (en azından şu anda) düşüncelerimi, inancımı tartışmak da istemiyorum.. basit bir soru soruyorum..

her hangi bir dine inanmıyorum.. hatta din diye bir şeye bile pek inanmıyorum.. şöyle ki, insanların toplanıp tamamen aynı düşünceye sahip olabilcekleri bana mantıklı gelmiyor.. "biz yapıyoruz kardeşim sen inan inanma" diyen arkadaşlara selam eder farklı yerlerde münakaşa edecek kişiler bulmalarını rica ederim..

ha misal bir ateist ile bir başka ateist de aynı değildir.. ama fikirleri üzerinden o kişilerin hepsine ateist deniyor.. yalnız bu belli bir inançtan daha spesifik, kurallar falan yok, sadece fikir.. bu nedenle sanırım bir -izm arıyorum..

şimdi sonuç olarak bu inanç olayı zamanla okudukça araştırdıkça daha çok gelişiyor, daha 23 yaşındayım, pek bir şey gördüm ettim de diyemem.. ama şu anlık -izm -izm bakıyorum okuyorum ama her kafadan farklı ses çıkıyor gibi..

nasıl düşünüyorum? (hala araştırmakla, tartışmakla birlikte)
**öncelikle böyle yerlerde göklerde yaşayan yüce, insani özellikler taşıyan (birilerini sevmesi, kızması, düşünmesi, bilmesi vs) bir varlık olduğunu düşünmüyorum..
**bir güç var ise bu doğanın veya evrenin kendisi olduğunu düşünüyorum.. ama güneş falan değil.. ya doğa, ya evren gibi geliyor.. karma belki? ya da karma+doğa? hmm..
**cin peri melek şeytan falan değil ama bizim duyularımız ile algılayamadığımız canlılar olabilir.. aynı şekilde onlar da bizi algılayamıyor olabilir (belki alakalıdır diye bahsediyim dedim)
**çok sorgularım.. her şeyi iki açıdan da düşünmeye çalışırım.. sadece spesifik bir dini değil tüm din olgusunu.. insanın inanma ihtiyacını, bir güce inanmanın veya inanmamanın ne gibi zorlukları, kolaylıkları olduğunu algılamaya çalışırım..
**kuşkuculuk had saffada.. pek bir şeylere inanmayı sevmem.. ama bir dine inanmak kolay geldiği gibi ateizm de çok kolay geliyor.. bu ikisinin arası olması gerekir gibi düşünüyorum..
**pek çok dine, görüşe mensup arkadaşlarım var.. ama onlar bile inandıkları şeyi tam bilmiyor..

- anladığım kadarı ile deizm, bir güce inanma ama dinlere inanmama.. böyle bir şey var..
- yine anladığım kadarı ile panteizm, mutlak gücün doğanın kendisi olduğuna inanma gibi bir şey? buna benzer düşüncelerim de var..
-sanırım pananteizm de komple evrenin kendi içinde bir güç olduğuna inanıyor.. hmm belki..
-ateizm değil.. o da bana çok uymuyor..
-septisizm? var mı böyle bir şey din ile alakalı? veya benimle alakalı mıdır?

bu düşünceler ne tatta bir -izm'e girer? ne tür şeyleri incelemeliyim?..

çok uzun oldu yine ya.. kısa tutmayı beceremiyorum.. anlatma özürlüyüm..

 
Surdan baslayip:
en.wikipedia.org

See also kismindaki:
ignosticism (ignostisizm)
antitheism (antiteizm)
agnosticism (agnostisizm)
Secular humanism
Secularity
Skepticism (skeptisizm)

gibi kavramlardan devam edebilirsin...
  • ermanen  (06.02.09 03:03:25) 
niçin kendinizi bir çerçeveye sokmak, bir -izm'e dahil etmek istiyorsunuz ki? illa bir dine, bir topluluğa ait olmanız mı gerekli?

tarif ettiğiniz şeyler çoğu new age-yeni çağ öğretisinde vardır, hatta temelidir. bu öğretilerle ilgili birşeyler okuduğunuzda aaa bu benim lan diyeceksiniz.

bu öğretiler bazen din olarak adlandırılırlar ama aslında din denilemez.
  • mea maxima culpa  (06.02.09 03:03:40 ~ 03:05:54) 
paganizm'e de bir bakabilirsin ama evet illa bi -izm'e girmek zorunda değilsin dediğin gibi, ama insan içten içe de merak ediyor :d

yukarda mesela agnostisizm, septisizm bir din gibi olmaktan çok bir düşünce akımı gibi. gerçi bütün dinler de bi yerde düşünce akımı gibi düşünebiliriz ama. mesela paganizm doğanın tanrıyla özdeş olduğunu düşünebiliyor diyebiliriz kısaca ama orda tanrı ve tanrıça da vardır. ama septisizm'i düşünürsen her şeye kuşkuyla yaklaşmaktır. ne tanrı ne inanç bunlarla ilgili bişey yoktur yanılmıyorsam.yani bişey yoktur derken bunlara diğer şeylerden farklı yaklaşmaz septikler, onlara karşı da diğer her şeye olduğu gibi aynı şekilde kuşkucu yaklaşırlar. ama okumak lazım tabi bunları şimdi yanlış bilgi mi verdim diye kuşkulanıyorum mesela :)

ama illa net bir -izm, -ist istiyorum dersen ben de panteist diyesim var senin için derim. hatta septik panteist :)
  • tepedeki psychedelic adam  (06.02.09 03:07:28 ~ 03:23:55) 
ya sen şimdi öyle yazmışsın ki biraz ondan var bundan var ve bunların bir kısmı başka bir kısmıyla çelişiyor. bunların hepsini kapsayan bir izm bulamazsın. senin kuşkucu yönün biraz daha ağır gibi. bu yüzden septisizm.


ayrıca ateist örneğine de katılmak mümkün değil. çeşitli kavramlarla kafayı iyice bulandırmamak adına belli bir görüşü savunanlar genelleniyor kahve sohbetinde. mezhepler gibi düşün. sünni'si de müslüman alevi'si de.
  • emrag  (06.02.09 03:42:34) 
(bkz: p shadowizm)


  • sui  (06.02.09 07:09:46) 
gâvur musun lan sen???**


  • desdinova  (06.02.09 08:21:48) 
efendim bu cevap olayının pek sevilmediğinin farkındayım ama yapıcam evet..

@ermanen; gönderdiğin linkden izmleri incelemeye başladım teşekkürler..

@mea maxima culpa; size zaten mesaj attım.. ama daha aura nedir çakra nedir onu bilmezken pek çakralarınızı açmaya gelebilceğimi sanmıyorum..

@tepedeki psychedelic adam; size de mesaj atmıştım zaten.. septik panteisti tuttum =)) hem bana çok uzak da değil.. ne olduğumu bulana kadar biri sorarsa böyle birşey olduğumu söyler daha çok kafa karıştırabilirim artık nihaha..

@emrag; hmm benim örnek kötü oldu sanırım ama olsun o mühim değil.. bende öyle septik bir hava sezdim ama belki düşüncelerim daha çok ham diye de olabilir.. yine de zaten ben şu halini merak ediyodum.. septik fikirlerde olabilirim sanırım.. yani çok da atmamışım.. onu da araştırayım..

@stephenie; evet kalıba sokmak değil de belki soranlara iki saat kendimi anlatmak istemiyorum içten içe.. bu olabilir.. apatheism için sözlükte pek bir şey yazılmasa da onu da araştırayım..

@mrtksn; sağol iyiyim, mrtksn cevap verir mi diye merak etmiştim.. aslında bi de want2die'ı bekliyorum ama bakalım..
toplaşma olayını kavradım saol.. ama yine de bana pek uymuyor diyeyim.. neden bilmiyorum.. şu anlık öyle.. uymuyor..
mrtksnizm hoşmuş aslında.. sadece tavana bakıyosunuz ha?.. hmm.. kızlar da gelio mu =P

@sui; evet sonunda ona varıcam sanırım.. bende cemiyetimle çarşambaları bi buçuk saat feybukdan çetleşerek ibadet yaparız.. hem günler karışmasın şimdi..

@desdinova; ahaha süperdi.. ah bi bilsem ne olduğumu..
  • p shadow  (06.02.09 10:29:19 ~ 10:32:42) 
belirtilere bakarsak; miksizm.


  • dunyayi kurtaran adamin babasi  (06.02.09 12:58:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.