[]

İslamda birlik anlayışı?!? (mimarlar! mimarlık tarihinden anlayanlar!)

ya nette de aradım bulamadım, islamda birlik anlayışı denen şey nedir? ancak mimari açıdan da nasıl bir şeydir yani? mimarlık tarihi 1 adı altında gördüğümüz islam sanatı dersinin finalinde çıkan bir soru.. yarın da büt'ü var.. sınıftan halen kimse bulamadı..




 
soyle bir yazi buldum gugil'dan ama kendi yorumuyla yazmis:
www.kenthaber.com

  • ermanen  (04.02.09 17:13:10) 
mimarlık 1 demişsin bu kubbe anlayışına falan gidebilir mi? kubbe-gökkubbe-kucaklayan, bir arada tutan allah metaforu falan?
şöyle ki hristiyanlık bazilikalardan-forumlardan bozma kiliselerle başladı hala da öyle gidiyor, gotikte romanesk'de rastlarsın nefleri olan kiliseler- hristiyanlık öncesi bazilikalarda iki karşıt görüşün oturduğu yerlerken kiliseye geçiş sürecinde mantıksal anlamını yitirsede bu şekilde yapılmaya devam etmiştir.. bizim minareler gibi, hani artık gerek olmasa da güzide betonarme camilerimizde halen yapılanlar gibi.
müslümanlar kubbeyi sanırım aya sofia'dan alıyorlar öncesindeislam mimarlığında kubbe mantığı pek yok, kiliseden devşiriyoruz yani kubbeyi. mantıklı geliyorsa; işte efenim islamda cemaat muhabbeti falan var bir arada ibadet diğer ahir dinlere oranla daha bi önemseniyor kubbe de yapısal olarak insanları kucaklayan cemaati bir arada tutan özellikleriyle daha bi benimsenmiş falan diye uzatılabilir.
  • pascha d  (04.02.09 17:30:10 ~ 17:31:22) 
  • yapacakbirseyyok  (04.02.09 18:31:06 ~ 18:35:27) 
Yıllar önce peyzaj mimarlığında okurken anropoloji hocamız şöyle birşeyler anlatmıştı:

"İslam inanışına göre herkes eşittir. ibadet ederken de bu eşitlik aynen geçerlidir. Eskiden kubbe olayı gelişmeden önce tavanlar direkler üzerine inşa ediliyordu ve direkler de fazla açık alanları taşıyamayacağından mescid içerisinde bir çok sütun oluyordu. Bu sütunlar da sanki mescidi bölümlere ayırıyordu. Dolayısıyla birlik-eşitlik ilkesine uymuyordu. Bu durumu engellemek için kubbe yapımının uygun olacağı düşünüldü (belki de Ayasofya'dan sonradır bilemiyorum). Çünkü kubbeler düz tavanlara göre daha geniş açıklıkları örtebiliyorlardı ve böylece mescid içerisinde daha az sütun oluyordu. Mescidlerde sütunların oluşturduğu bölümler kubbe nedeniyle azaldığından ya da kaybolduğundan eşitlik-birlik ilkesine uygun bir ibadet ortamı sağlanmış oluyordu."
  • 44  (04.02.09 20:18:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.