[]

Mantık sorusu.

Arkadaşlar asansöre bindiğim her fikir yürütebilecek arkadaşlarım ile bu konu hakkında tartışmışlığımız vardır. bazı fikir yürütemeyen mantıksız arkadaşlarım var onlarda bu konuya girmiyorum. bir de size sorayım dedim.

okumuş tahsilli insanlarsınız gelin bir açıklayın şunu.

5 Katlı bir apartman var.
Her katta 4 daire var (veya 2 örnek veriyorum)
ve bu apartmanın bir tane çıkış kapısı var.
24 dairede yaşayan insanlar her gün işe okula gidip geliyorlar.

apartmandan olmayan bir insan bu apartmana geldiği zaman giriş kapısından içeriye adımını atıp asansörün önüne geldiğinde;

asansörün zemin katta olma ihtimali kaçtır?

yani asansör genelde katlarda mı durur yoksa zemin katta mı? hangi ihtimal daha yüksektir?

benim aklıma gelen bu insanların devamlı dışarıya çıktıkları için
asansörün zemin katta durma ihtimali daha yüksektir.

siz ne diyorsunuz bu işe ?

 
gun icindeki saate gore degisir. sabah vakitleri ise zemin katta olma ihtimali daha yuksektir. Aksam vakitleri ise ara katlarda olma ihtimali daha yuksektir. ayrica her bir daire ve kisi icin evden ayrilma ve eve gelme ile ilgili gun icindeki saate bagli bir dagilim verilmezse matematiksel olarak hesaplamamiz pek mumkun degil gibi.


  • crucio  (30.03.13 11:01:34) 
Kat sayısını vermenin ya da daire sayısının ne önemi var burda anlamadım, yani niye söyleme gereği duydun eğer kullanmayacaksak. Direk asansörler zeminde mi birinci katta mı olur deseydin?

Herneyse sorunun cevabına gelince 1. kattan başlayan asansör hiç görmedim (görürsem kesin karadenizli müteahhit yapmış derim) Sen hiç gördün mü? Apartmana girdikten sonra bir kat yukarı(zeminin üstü 1. kat olur) çıkıp asansöre binilir mi? Tabiki giriş yani zemin katta olur.

Asansörün zemin katta veya 1. katta durma ihtimalleriyle giriş çıkış yapma bağlantısını çözemedim. Atıyorum asansör 4.-5. katlar arasında olsa insanlar işe-okula gitmeyecek mi?

Bence soru direk; Asansörler zemin katta mı yoksa 1. katta mı olur diye sorulmalıydı. Çünkü kat sayısı, daire vb bilgileri zaten kullanamıyoruz. Giriş çıkış saatleriyle de dediğim gibi bağlantılı bir olay değil :)
  • secilmis uye  (30.03.13 11:15:49 ~ 11:17:52) 
iki ihtimal,insanlar ya dışarı çıkar ya içeri girer.dışarı çıkıyorlarsa zemin kattan çıktıkları aşikardır. ozaman asansörün zeminde olma olasığılı %50 dir. kabaca.


  • martimge  (30.03.13 11:27:27) 
seçilmiş üye sen çok yanlış anladın beni. asansör derken o aşağı yukarı kalkan şey var ya kapı açılıyor içine biniyorsun. o içine bindiğin şey.
şimdi gereksiz şovuna yazık oldu.

diğer özellikler ise üzerinde devamlı tartıştığımız apartman tipi.
o yüzden anlattım.

ve beni cidden çok sinirlendirdin. bak elim ayağım titriyor bak bak.
  • kvlknctk  (30.03.13 11:31:57) 
kaba hesapla yüzde 50.

ama arkadaşın dediği gibi giriş saatinin önemi var, asansörün meşgul olduğu zamanlar olacak, arada nadiren farklı katlara gidenler de olabilir..
  • delarue  (30.03.13 11:57:48) 
@kvlknctk ben yapı olarak soruyosunuz sandım (mimari dizayn olarak, mühendis kafası işte) sizin sorduğunuz asansörün hangi katta beklediği? bu yanlış anlaşılmadan ötürü kendimi kınıyorum. tekrar cevaplıyorum sorunuzu; gündüzleri zemin katta olma olasılığı daha yüksek çünkü çoğunlukla çıkış yapılıyor(yukarı çağırılan asansör zemine iniyor.) geceleri yukarlarda biryerlerde kalmaları daha yüksek hatta çok çok yüksek. oran yüzde 50 değildir. çünkü sabahları genel olarak çıkış olur iş,okul vs eğer akşamlarıysa ara katlar olur. hele gece 3 gibi falan geliyorsa bu kişi %95 ihtimalle ara katlardadır :)


  • secilmis uye  (30.03.13 14:12:08 ~ 14:14:05) 
sabah 6-9 arası aşağıda durur. gün içinde rastgele olur. akşam 5-8 arası katlarda durur.


  • icim urperiyor  (30.03.13 16:01:04) 
bizim apartmandaki asansör kullanıldıktan sonra hep kendini zemin kata çekiyor. yani 5'e çıktıysan orada kalmıyor, bir dakika filan geçince hemen zemine iniyor. çok nadir başka katlarda denk geliyorum. çok yüksek bir ihtimalle zemin kat.


  • lahanakafa  (30.03.13 22:48:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.