[]

Kira beyanı

Sevgili Ağaoğulları,

Kira geliri için beyanname vermemiz lazım, internet üzerinden vermek istiyorum beyanı, yumurta kapıda. Şöyle bir durum var; adamın bir apartmanı var ve bu apartmanın 5 dairesi var. 3 daireyi kiralamış 250TL'den, 4.dairede kendi oturuyor ve 5.daire ise yine münferit, çatı katı bir daire, yaz olunca ailesiyle çıkıp oturuyor. Gerçi gib.gov.tr'de güzel açıklamışlar ancak apartman benim değil ve yaptıklarımdan emin olmak istiyorum, ihale bana kaldı yani ben Züğürtoğlu'yum. Şimdi benim sorularım;

1. Adamın gib.gov.tr'de kullanacak şifresi yok, daha önce almamış, sanırım onun adına gidip şifre alamam, adam yurtdışına çıktı ve 2 ay yok, bu durumda beyannameyi indirip doldurup elden teslim etmem lazım, değil mi?

2. Bu kendi kullandığı iki daireden birine de vergi düşer mi? Yok iki daireden birini illa ki bir kira veya emlak vergisi üzerinden bir hesaplaması falan mı var? Bayağı bir araştırdım emlak vergi değerinin %5'i yıllık kira bedeli olarak hesaplanır falan diyor ama dediğim gibi iki daireyi de kendisi kullanıyor. 6 ayda bir daire değiştiriyorlar. Bundan emin olamıyorum.
3. Yıllık kira geliri 9000TL üzerinden mi vergi verecek?
4. İnternette iradın tesbit şekli diyor, götürü mü seçeceğiz? Aslında apartmana dış cephe giydirmesi yapıp bayağı 15000TL kadar masraf edildi, bu masraf 2013'te yapıldı gerçi, bu harcamanın faturası vs. var, sanırım bu harcamayı 2013 döneminde düşmemiz lazım değil mi?

Cevaplarınız için çok teşekkürler.

 
Şimdi ben bu işlemi yapmazsam ne olur. Bunu merak ediyorum.

1 Daire peder beyin üstüne
1 daire babaannemin üstüne
1 dükkan babaannemin üstüne
totalde bakarsan babannem bizimle kalıyor çoğunlukla ya da annemle köydeki eve gidiyolar takılıyolar öle bizim 1 daire 1 dükkan kirada ama dediğim gibi babannem emekli ayrıca nasıl olacak bu iş karışık mantıken babannemin dairesine gelir beyanı olmamalı en kötü dükkana bilgisi olan varmı acaba
  • netadam  (27.03.13 08:32:00) 
1. ben de başkasının adına yaptım bu beyanname işini. tc kimlik no, seri no, anne kızlık soyadı ve çocuğunun tc numarasını biliyordum, girdim, beyannameyi doldurdum, onayladım, pdf sini aldım, adama da çıkan borç budur git yatır dedim. yanlış mı yaptım ki? elden teslim falan diyorsunuz şimdi?


  • irbat  (27.03.13 08:53:33) 
(git: intvd.gib.gov.tr)

buradan girebilirsiniz lakin beyan eden kişinin; TC si, nüfus cüzdanının seri ve sıra numarası, anne kızlık soyadının ilk iki harfi ve eş, evlat ana babadan birinin TCsi lazım. :))))

oturduğu iki daireyi de beyan etmeyebilirsiniz. gerek kendi oturuyor diye gerek kiraya veremedik boş kaldı diyebilirsiniz.

12 ay üzerinden 3*12*250 = 9.000 brüt matrah
9.000 - 3.000 = 6.000 gelir
600 * ,75 = 4.500 ne matrah (götürü gider hesabı ile)
4.500 * ,15 = 675 lira vergi çıkar.

GİB den yaparsanız her şeyi otomatik yapacaktır. 2013 giderleri 2014 mart beyannamesinde indirim konusu yapılabilir.

elden beyannamede sıkıntı olabilir rakamları alıp bilen biri ile doldurun.
  • kadim kishi  (27.03.13 09:09:05) 
Birde bu sene götürü seçerseniz gelecek sene de götürü gider seçebilirsiniz. Götürü seçenler 2 seneden önce gerçek gidere dönemez.


  • kadim kishi  (27.03.13 09:10:30) 
Ben de nüfus cüzdanını bulabilirsem internet üzerinden halletmeye çalışacağım, herkese çok teşekkürler.


  • Tutkun  (27.03.13 12:40:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.