[]

Yemek

Bir süredir beslenme düzenimi değiştirmeye çalışıyorum. Sağlıklı beslenmek istiyorum. Amacım sadece kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmak değil; tamamen sağlıklı bir beslenme düzeni elde etmek.

Çoğu evde yemekler yağlı yapılıyor. Vıcık vıcık yağın içinde yüzmesinden bahsetmiyorum etin, sebzelerin. Alışık olduğundan, çoğu insan fark etmiyor; ama yemeklere çok fazla yağ konuluyor. Bunun en büyük nedeninin de, neredeyse bütün yemeklere soğan koyup, soğanları pembeleşene kadar kavurmak olduğunu düşünüyorum. Soğanların tencereye yapışmaması için yağ gerekiyor çünkü.


Ne yazık ki, daha önce şu an olmasını istediğim şekilde beslenmemiş, dolayısıyla yemekleri de tamamen geleneksel (En iyi, bu kelimeyle ifade edebileceğimi düşündüm.) şekilde yapmaya alışmış biri olarak; böyle yağsız, haşlama ağırlıklı (Izgarayı bunun dışında tutuyorum.) yemekler bilmiyorum. Alışveriş de yapamıyorum o yüzden ve bahsettiğim yemeklerden de uzak durmaya çalıştığım için aç kalıyorum bir süredir.


Bu şekilde beslenenlerden öneriler bekliyorum. Birkaç alternatif oluşsa, zamanla alışacağım için, devamını kendim getirebilirim.


Çok düzgün ifade edememiş olabilirim; umarım anlatmaya çalıştıklarımı anlamışsınızdır.

 
dogalvekolay.wordpress.com

incelemeye değer. size bir de tijen inaltong'un yemek kitaplarını incelemenizi öneririm.

ayrıca "raw food" anahtarı ile arama yapın, bir çok kaynağa ulaşmanız mümkün.
  • balik kraker  (26.03.13 12:59:19) 
Ben ne yemek yaparsam yapayim hep zeytinyagi ile yapiyorum, nice pisirmelik yagdan daha iyi. Sogan oldururken falan da oyle cok koymaya gerek yok. Brokoli, bruksel lahanasi gibi sebzeleri sadece haslayip ustune az bir zeytingagi ve limon ile yiyebilirsiniz. Etlerin yaninda falan cok guzel gidiyor. Aklima benim de direkt yemek tarifi gelmiyor ama deneysel de takilabilirsiniz. Ve ayrica sade guzeldir :)


  • fotrsapka  (26.03.13 13:50:35) 
Bazı yörelerde taze fasulye gibi zeytinyaglılar soğan domates vb şeyler kavrulmadan pişiriliyor.
Şöyle ki taze fasulyeleri kıyıp üzerine soğan,domates,sarımsak,çok az su ve zeytinyağı eklenip kendi buharı ile pişirilir.
Siz de bu teknikle bir çok sebzeyi kavurma işlemi olmadan pişirebilirsiniz.
  • civardanegezer  (26.03.13 14:17:07) 
kolay aslında ne yemeği yaparsan yap 1 çorba kaşığı zeytinyağından fazla yağ koyma. diyetisyene gittiğimden beri alıştım ben bu olaya, eskiden koyabildiğim kadar koyardım lezzetli olsun diye. annelerden öyle öğreniyoruz çünkü.

ocağın altını çok açmayınca o soğanlar 1 kaşık yağda da pembeleşiyor rahatlıkla. zaten çok öldürmemek gerekiyor, çok pişirmek besin değerlerini kaybettiriyor.

diğer önemli şey yemeğe koyduğun tuz miktarı, mümkün olduğunca azaltmak gerekiyor. bu yüzden ben hep tuzsuz salça alıyorum yemeğe ekstra tuz eklenmesin diye.

ayrıca her şeyi mevsimine göre tüketmek lazım, domates,salatalık, biber vs. hepsini mevsiminde almak lazım. sera tercih etmemek lazım. sera alırsan da bildiğin güvendiğin birinden almalı. seracılıkla uğraşan bir yakınımız bize anlatmıştı, çoğu seracı bitki tarım ilacını terleyerek atamadan topluyormuş, oradan da bize geçiyor. ne kadar doğal gıda alırsak o kadar sağlıklı olur, sonuçta ne yersen o'sun.

ekmek ve yoğurtta da çok fazla katkı maddeleri kullanılıyor, ekmeğimi çok uzun süredir kendim yapıyorum ve tam buğday ekmeği ya da tahıllı ekmekler yapıyorum genellikle. beyaz un kullanmıyorum.

yoğurt yapmaya 3 hafta önce başladım, ne kadar kolaymış keşke daha önceden yapsaymışım dedim. ilkinden itibaren o kadar tatlı oldu ki ben bile şaşırdım nasıl olduğuna.

yemek tarifleri için hafiftarif.com gibi takip ettiğim birkaç site ve bloglar var. onların adreslerini de evden eklerim.
  • yue  (26.03.13 14:32:17) 
seramik tencere deneyebilirsin, soğanlar falan yapışmıyor. çok ilginç bir alet, teflon gibi de değil. taç marka var bende, her marka aynı performans verir mi bilmiyorum.


  • harzem  (26.03.13 14:57:47 ~ 14:58:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.