[]

Spartacus Sorusu/Spoiler İçerir

Spartacus 3x08'de Julius Caesar'ın tecavüze uğraması neden milleti bu kadar gerdi? Marcus Crassus'un metresi Kore benzer şekilde tecavüze uğrayınca bu kadar yaygara olmamıştı. Bunu mevcut toplumsal cinsiyet paradigmaları çerçevesinde nasıl açıklarsınız? Tecavüz olayının toplumumuzda algılanışında olayın bünyesinde barındırdığı erkek/kadın köle/soylu straight/gay gibi karakteristikler değerlendirildiğinde böylesine bir algı ve tepkilsel farklılığın olmasını yadırgıyorum doğrusu.




 
mevcut cinsiyetsel paradigmadan ziyade julius caesar'ın julius caesar olmasından dolayı bu kadar yankı buldu. benim fikrim bu yönde

tecavüz edilen kleopatra olsaydı da benzer tepki verilirdi
  • la noix  (24.03.13 23:45:56) 
Kore roma imparatoru değildi sanırsam. Sebebi bu olmasın sakın?
nasıl ki o savaşlarda binlerce köle ya da roma askeri öldüğünde pek önemsenmezken Crixus'un ölmesi, Oenomaus'un ölmesi önemli olaylarsa ve daha çok önemsenmişse sıradan bir köle ile Caesar aynı etkiye sahip olamaz.

he beni germedi de etkilemedi de izledim güldüm geçtim.
  • ucan spagetticanavari  (24.03.13 23:52:05) 
yahu bir imparatorlugun ilahi ni gotten bafilediler farkindamisin olayin buyuklugunu aynisini bize yapsalardi abd konsoloslugu onunde apple parcalar abd bayragi yakardik...kos koca roma tarihinin en buyuk komutnlarindan birini picin biri gotten vurdu..soylerken bile kanim donuyor...benim icin onemi budur bu isin isyanla koleyle asiyle gay mayle alaksi yok ben o acidan bakiyom..


  • pisuvardandumancikartanadam  (24.03.13 23:54:08) 
soyle dusun kurtulus savasinin filmi cekiliyor. bir sahnede savas esir dusmus bir kadina tecavuz ediliyor, baska bir sahnede de ataturk'e. hangisi daha cok yaygara koparirdi?


  • crucio  (24.03.13 23:54:10) 
julius caesar roma imparatoru olduğu için böyle tepkiselliğin olması teorisini anlıyorum. Ama sonuçta imparator olmadan çok önceki bir dönem anlatılıyor dizide bu bağlamda esasında Caesarmış, Roma imparatoruymuş Türk toplumunun umrunda değil, özdeşlik kurabileceği bir kavram da olmaktan uzak. Açıkçası esas olayın Julis Caesar'ın statüsünden vs. kaynaklanmadığını, homofobik toplumsal cinsiyet kalıplarının bu tepkiselliğe yol açtığını düşünüyorum.

İkinci teorim acaba millet roma imparatoru muhabbetine kendini fazla kaptırıp "bizim padişahlara aynı şey yapılsaydı mesela Muhteşem Yüzyılda" bilinçaltı savıyla gaza mı geldi ne diyorsunuz?
  • redskull  (24.03.13 23:58:34) 
pampa bence sen gaza geldin:)

olay acik ve net..koskoca bir karakter tarihin 10 buyuk komutanindan birini gotten siktiler..emin ol ki kimsenin aklina direk gay iliski filan gelmemistir..ilk akla gelen sezari nasil sikerler olmusutr?
  • pisuvardandumancikartanadam  (25.03.13 00:03:25) 
kanka fazla zorlama teoriler bunlar. toplumsal cinsiyetmiş falan filan teoride hoş laflar ama aynı dizide agrona ile kankası da homo ilişkiye giriyorlar ya da ilk sezonda vardı böyle yine genç bi gladyatörle daha tecrübelisi. onlar da sevişiyordu kimse kalkıp demedi bu adamlar nasıl sevişir diye.

ama iş sezar a gelince millet şaşırdı tabi. normal bu yani.
  • ahmet kaya şarkısı  (25.03.13 00:04:35) 
demek istediğim julius caesar orada kudretli bir imparator değil sıradan bir asker olarak lanse ediliyor. İyi ve Kötü yanlarıyla. Roma'da colosseumda imparatorluk giysileri içinde tecavüze uğrasaydı anlayabilirdim. Ama esasen kimsenin "Julius Caesar tecavüze uğradı Roma tarihini katlettiler allah belalarını versin" motivasyonuyla bu tepkiyi gösterdiğine inanmıyorum. Bir anda gerçekleşen bu tepkinin ardında yatan başka şeyler var.


  • redskull  (25.03.13 00:07:56) 
lan diziyi izlemeyi bırakmıştım bi bakayım dedim sezar falan ne alaka diye.oha lan oha harbiden.sezarı götten sikmek ne demek abi.rome izle,adamın karizmasını gör,sonra da götten sikilmesini tekrar izle bence.sezar dediğimiz adam dünya tarihine yön veren en baba 5-10 isimden biridir.normal yani tepki olması.


  • mesa  (25.03.13 00:10:29) 
sezar'ın yaşamını bi oku bakalım, gayet soylu bir aileden geliyor sıradan bir asker asla olamaz

Caesar was born into a patrician family, the gens Julia, which claimed descent from Iulus, son of the legendary Trojan prince Aeneas, supposedly the son of the goddess Venus.

Caesar's father, also called Gaius Julius Caesar, governed the province of Asia,[11] and his sister Julia, Caesar's aunt, married Gaius Marius, one of the most prominent figures in the Republic.
  • la noix  (25.03.13 00:10:38 ~ 00:11:31) 
''sezar , sezar olduğu için bu kadar konuşuldu o sahne'' fikrine katılıyorum.

- bundan sonrası izlemeyenler için kimi yerlerde spoylır içerir belki -

ast-üst olayının etkisi de var aslında. aynı hareketi tiberius değil de crassus yapsaydı crassus'un belki en fazla biseksüelliğini konuşacaktık ; sezar'ın tarihteki eşcinsel ilişkilerini hatta daha çok pasif takılmayı sevdiğini okuyup geçecektik. crassus dizide akıllı bir komutan ,köle ordusunun içine ajan olarak sezar'ı gönderiyor , spartacus'e yalnızca bir isyancı köle gözüyle bakmıyor , kendi kölesine karısından daha çok değer veriyor. bütün bu yönleriyle sezar'dan daha üstün bir dizi karakteri. ama olayın baş kahramanı tek başarısı crassus'un oğlu olmak olan tiberius çömezi olunca bu kadar yankı buldu.

dizinin facebook sayfasında genelde crixus yorumları var ; toplasan 50 yorumdan 3-4 tanesi sezar ile ilgili ; onda da ''sezar'ın iki eli öbür tarafta yakanızda olacak ey senaristler'' tarzı yorumlar.
  • diyet yapan panda  (25.03.13 00:26:04) 
@diyet yapan panda
pampa katılıyorum genelde sana ve buradaki görüşlere dediğin gibi yabancı forumlarda bu işe fazla değinilmemesi de ayrı bir olay. Bu Türk toplumundaki bir komplekse işaret ediyor. Yani Roma'nın torunları buna ses çıkarmazken biz neden bu kadar aşırı tepki verdik? Çok mu seviyoruz Romayı Sezarı? Yoksa "aynı şey Osmanlı Padişahlarına yapılsaydı ne tepki verirdik" şeklinde histerik bir biliçaltı projeksiyonuyla mı hareket ediyoruz?

  • redskull  (25.03.13 00:32:36) 
sezar'ın keşkülünü titreten pipiler kırılsın diye pankartlar hazırlanıp taksimde miting yapılsa yeri, koskoca sezar bu.


  • giderbey  (25.03.13 01:14:13) 
Ya dizideki sezar değil ki onun babası diye biliyorum? gaius julius caesar kendisi??

Yanlış biliyorum sanırım: Apologies ! ;)
  • ozdek  (26.03.13 20:27:45 ~ 28.03.13 09:19:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.