[]

Web developerlar, freelancer ya da şirket çalışanları şu soruma bir cevap..

Çok merak ediyorum, örneğin:
psdhtml.pro
bu bir deneme sitesi ama bence tasarım hoş..
Sonra da şunu diyerek esas soruya geçiyorum;
Tasarımı gösteren fotoğraftır arkadaş.

Şimdi özellikle freelancerlara ama genelinde bu işi profesyonel olarak yapan herkese soruyorum. Bir şirketle anlaşıyorsunuz işi alıyorsunuz, sonra fotoğraf kısmı nasıl hallediliyor? Profesyonel fotoğrafçınız mı var slr ile çekim yapıyor, yoksa istockphoto gibi yerden foto mu satın alıyorsunuz, ya da size fotoğraflar teslim mi ediliyor? Lütfen açıklığa kavuşturun, acayip merak ediyorum ve bu bilgiye gerçekten ihtiyacım var.

Ek soru: ortalama olarak front-end developer ve back-end developer maaşları ne kadar? hangisi daha yüksek alıyor?

 
developer fotografla ve tasarımla ugrasmaz. ui designer yapar fotğraf olayı hazır olarak müşteride varsa onlar kullnılır ihtiyaca göre stok alınır. gerekirse fotoğrafçı tutulur veya kendisi çekebiliyorsa çeker felan ajans yapıyorsa fotoğrafçı mutlaka tutulur tasarımcıyı karıştırmazlar.

iyisi 4-5 kötüsü 2 3 arası gidiyor
  • fukka  (23.03.13 23:23:38 ~ 23:24:38) 
peki, freelancer lar ne yapıyor? komple site yerine parça mı çalışıyorlar olay ne?


  • Yigitabi  (23.03.13 23:25:02) 
adamın yapabildiği şeye bakar genel olarak designer olur her bokunu üstlenip bi şey ortaya çıkarır bunu ister müşteriye yansıtıp parasını her kalem için ayrı alı ister paket olarak müşteriyle konuşur


  • fukka  (23.03.13 23:26:34) 
az önce stok sitelerine baktım, 90 krediyi 200 dolara satıyolar nerdeyse, ama 2bin küsür çözünürlüklü foto 40 kredi... freelancer bence bu yükü almıyordur üzerine? ayrıca profesyonelsen, back-end ve front-end ortalama maaşları nedir?


  • Yigitabi  (23.03.13 23:28:40) 
ben mesela arayüz kodlamasını en iyisine yaptırırım. tabi müşteriden parasını alabiliyorsam. yazılım işini ayrı alırım onuda başkasına paslarım. ama müşteri bunları bilmek zorunda değil.


  • fukka  (23.03.13 23:29:40) 
eyvallah da ozaman ortalama olarak bir siteden kazanç ne oluyor sana? ayrıca arayüzü kodlatıyosun, server-side ı da kodlatıyorsun ama olay sadece kod değil ki fotğraf da var... o işi kim hallediyor? ortalama kaç paraya mal oluyor? ve sen ne yapıyorsun? bill gateslik yapıp etliye sütlüye karışmıyor musun yoksa olayın tamamen işletmesel boyutunda mısın ?


  • Yigitabi  (23.03.13 23:32:51) 
müşteri karşılar tabiki mümkün olduğunca ücretsiz stok kullanmak gerek bizim müşteri lütfenle ricayla iş yaptırdığından stok görseli ney lan diyebilir.

4-5 arası oynar belki üstüne çıkabilir işine kaliteye ve çalıştığın yere göre çok değişiyor.

wireframe ui ux ve print işler yapıyorum. mümkün olduğunca freelance de işi kendi içimde çözmeye çalışıyorum özütüyorum içinde hepsi içinde

ama freelance ile yaşayamıyorsun iş akmıyorsa ek gelir oluyor. vergi denetçilerine saygılar
  • fukka  (23.03.13 23:32:55 ~ 23:36:05) 
Türkiye'de mevcut websitesi için profesyonel fotoğraf çekimine ihtiyaç duyan, bunun gerekliliğin farkında, proje için 5.000 ve üzeri bütçe ayıran firmalar freelance iş yapan arkadaşlar ile çalışmıyorlar o seviyede iş yapan freelancer sayısı ülke çapında 10 bilemedin en fazla 15'tir daha fazla değil.

resimleri ya firma yollar ki onuda bu iş için hazırlatmamıştır belki bi katalog belki başka bi amaç için çektirilmiş artık eldeki mevcut materyal ne ise onları kullanırsın veya istock vb. yerlerin wareze düşmüş uygun ürünlerini alır dayarsın siteye :)

zaten o piyasanın %90 kadar bi bölümü joomla kur, wp editle vs. seviyesinde olduğu için bizim freelancer camiasında öyle profesyonel bi durum yok yani.

maaşlar çalıştığın firma ile alakalı değişir genel olarak benim gördüğüm kadarıyla back-end arkadaşlar daha çok alıyolar bu durumda bizdede böyle
  • olurnedenolmasin  (24.03.13 01:17:46) 
wareze düşmüş fotolarda telif hakkı olayı ne? hatta stok sitelerden alınan fotoların telifi nasıl sağlanıyor? yarın bir gün oradan satın aldığın fotoyu sitende kullandığında biri bir şey diyemez mi?


  • Yigitabi  (24.03.13 05:53:07) 
işin hukuki boyutu hakkında birşey diyemem şahsi fikrim telif ile ilgili bi sorun yaşanmaz firma siteyi zaten maksimum 1000 tl'ye mal etmiştir ve yılda en fazla 300 ziyaretçi alıcak. bu ziyaretçilerin yarısı site vardı bizim hala varmı diye kontrol eden firma sahipleri veya onların eşi dostu olduğu için telif hakkı peşinde koşucak bundan haberdar olucak kimse yok.

diğer ciddi projelerde zaten böyle birşey olmaz en başta ortada müşteri olan şirketin prestiji söz konusu. bu seviyede bi işte en az 3 uzmanlık alanı çalışıcağı için bilimum gereksinime hali hazırda bütçe ayrılmış durumdadır hiç kimse ister freelancer olsun ister firma olsun warez vb. içerik kullanarak kendi adını kirletmez.
  • olurnedenolmasin  (24.03.13 08:10:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.