[]

Diş fırçalamak - Sensodyne

Ben standart Sensodyne diş macunu kullanıyorum da, ilk kez az önce baktım, arkasında, "kullanım talimatları" kısmında "Dişlerinizi günde 2 kez fırçalayınız" yazıyor bold punto ile. Ben ortalama 3 kez fırçalıyorum günde (kahvaltıdan sonra, öğle yemeğinden sonra, gece yatmadan önce), bir sakıncası var mıdır?

Ayrıca daha sağlıklı/daha beyaz dişleri için fırça/macun/fırçalama tekniği önerilerine de açığım...


 
fazla bastirip sik fircalarsan asinabilir
domatesi fircalar gibi fircalamalisin

  • sttc  (21.03.13 08:10:04) 
yemeklerden hemen sonra fırçalamamak lazım diye biliyorum. yemeklerden sonra ağız içi fazla asidik olduğundan fırçalama işlemi dişlerde mine tabakasının aşınmasına sebep oluyor sanırım. o yüzden bir süre bekleyin, sonra fırçalayın diyorlar.


  • dreamscape  (21.03.13 08:15:44) 
Diş macununun ve içerisindeki granül-vari parçacıkların yoğunluğuna göre sanırım fırçalama sıklığı belirlenmeli. Gözlemlediğim kadarıyla Sensodyne beyazlatıcı diş macunu diğer kullandıklarıma göre daha yoğun. Sık fırçalama durumunda dişi daha fazla aşındırabilir. Bu nedenle günde 2 defa fırçalamak mantıklı olabilir. Aksi takdirde klasik diş minesini tahrip etme hadisesi yaşanır sanırım.

Konunun uzmanı bir diş doktoru falan değilim.
  • hiko seijuro  (21.03.13 08:31:06) 
hacı florid etkili lan ise onu aralıklı kullanman gerekir zira fazla florid dişi sarartır. seninkisi ondan ise bu normaldir. yani iki sefer onu kullanıyorsan 3. de başka bir diş macunu kullan.
sensodyn pronamel

  • seyduna6687  (21.03.13 08:40:49) 
macunun içindeki aşındırıcı maddelerle alakalı olsa gerek. fazla kullanmak mineyi savunmasız bırakabileceği ve çürüğe karşı zayıf bırakacağı için öyle bir uyarı bulunuyordur tahminen.


  • assassino5  (22.03.13 01:32:57) 
bissürü cevap gelmiş ama ennn önemli cevap gelmemiş:

Diş fırçanızı, ULTRA SOFT, EXTRA SOFT olanlardan seçin. Orta sertlikte veya yumuşak fırçaya tokanmayın bile. Doğrudan çöpe atın. Eğer bu dediklerimi bulamıyosanız, diş fırçanızı, önce sıcak suyun altında yumuşacık hale getirdikten sonra macun sıkın üzerine.

Macunu PİRİNÇ veya BEZELYE tanesi kadar kullanacaksınız. Bu arada, 20 liraya satılan macunla, 1 liraya satılan macununun içindekileri bi karşılaştırın bakalım ne fark varmış aralarında.(Macun satanlar, küfretmeyin la! Ben de sizin! Milleti kazıklarkene utanmıyonuz de mi?)

Daha fazla macunun "blucin pantalon kumlama" etkisi gibi aşındırıcı etkisi var diş minesi üzerinde. Yumuşak ya da Orta sertlikte fırçaların da var tabii. Piyasada sert fırça görmedim. O daha da beter olur.

İkinci ennn önemli mevzu:

Dişinizi "tel sarar bebeğim tel saaarar" hareketi yapar ya bebeler, o hareketteki kol hareketi ile fırçalıycaksınız. Yani fırçayı mal gibi tutup bir sağa bir sola dürter gibi değil.

Yani önkolunuz yani dirseğinizden el bileğinize kadar olan bölüm bir sağa bir sola gidip gelmeyecek diş fırçalama sırasında.

önkolunuzu sağ sol istikametinde sabit tutacak ama kendi ekseni etrafında çevireceksiniz. bir de fırça diş etinden, diş ucuna doğru fırçalıycak. bakteri plakları, diş etiyle, diş minesi arasında birikir. o birikimleri oradan çıkarıp atacaksınız.

ultra soft/ekstra soft fırça kullanmamak, gün içinde ikiden fazla sayıda fırçalamak, kuvvetli fırçalamak, çok uzun süre fırçalamak, (yani iki dakkadan uzun süre), pirinç tanesi veya bezelye tanesinden daha büyük diş macunu kullanmak diş minesini aşındırır ve bunun geri dönüşü sadece %25 oranında olur.

madem ağız hijyeninize bu kadar önem veriyosunuz, devam ediyim bari:

üçüncü ennnn önemli mevzu: diş fırçalayıp diş ipi kullanmamak, duş alıp, koltuk altlarınızı yıkamamakla eşdeğerdir.

dördüncü ennn önemli mevzu: kürdan ayıp filan değildir. Fransızca "Cure dent" kelimelerinin okunuşudur. Cure tedavi dent de diş demek biliyonuz.

Kürdanı diş etinize mızrak gibi SAPLAYIP diş etlerinizi kanatmadığınız sürece, kürdan son derece faydalı bi eserdir. Diş fırçasının erişemediği, yetişemediği yerleri temizler.

beşinci ennn önemli mevzu: Ağız bakımı ile diyabet yani şeker hastalığı ve felç olup yatalak olma arasında henüz izah edilemeyen bir ilişki var. Ağız ve diş bakımlarını ihmal edenlerde, diyabet ve felç daha fazla görülüyor.

altıncı ve ennn önemli mevzu: dişlerinize asitli şeyler değdirmeyin. şeker yemeyin, limon yemeyin, kola gazoz aysti veya taze sıkılmışı da dahil olmak üzere meyve suyu içmeyin. Ayran için, su için. (He baba he!!! Babamın ayran fabrikası var!)

Enn ihmal edilmemesi gereken diş fırçalama zamanı, gece yatmadan önce olan tabii. Kaçımız yapabiliyoruz çok merak ediyorum doğrusu...

(bkz: diş fırçalamak/@compadrito)
  • compadrito  (23.03.13 17:33:38 ~ 17:55:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.