[]

bu kira gelir beyannamesi hakkında

şimdi bir evimizi biz bir durumdan dolayı bir tanıdığımızın üzerine devrettik ve dolayısıyla bizden kira almıyor, biz bu evi 1 sene içinde geri alacağız üzerimize. şimdi soru şu, bu kişi kira almıyor ve beyanname yapmasına gerek yok çünkü almıyor ama gidipte devlet yok senin evinde oturan biri var kesin kira alıyorsundur o yüzden yapmalısın mı der? nasıl oluyor bu iş?

teşekkürler.


 
Diyebilir. Emsal kira üzerinden beyan isteme hakkı vardır. İş davalık olursa siz de düzgün bir bahane verirseniz mahkemede hallolunur ama kanunen bedava ikamet diye bir husus yok. Tavsiyem evin kira tutarına göre makul bir beyan verin ya da dilekçe versin ev sahibi yıllık 3.000 TL istisnanın altında kira aldım diye. (tek kiraya verecek evin bu olduğunu başka gelirin olmadığını var sayıyorum.)


  • kadim kishi  (20.03.13 14:56:39) 
kira alıp almaması önemli değil. devlet aynen "senin evinde oturan biri var kesin kira alıorsundur, o yüzden yapmalısın" der. kira almıyor olsanız dahi emsal kira bedeli denen bir uygulama var. emsal kira bedeli, gayrimenkulün emlak vergisi değerinin %5'idir. yani belediyeden evinizin emlak vergisi değerini öğreneceksiniz, o değerin %5'ini kira geliri olarak beyan edeceksiniz. yani daha doğrusu ev kimin üstüneyse o beyan edecek.

ama istisnaları var. evi korusun diye içinde bekçi mekçi kalıyorsa, ya da anne, baba, çocuk veya kardeş kalıyorsa, ya da ev sahibi de o evde kalıyorsa emsal kira bedeki uygulanmaz.
  • kibritsuyu  (20.03.13 14:57:27) 
salça oluyorum ama, biz de babamın evinde eşim ve çocuğumla beleşe oturuyoruz. bunun da mı beyan edilmesi lazım.


  • desdinova  (20.03.13 15:13:11) 
@desdinova - hayır.

1. derfece yakın aile bireylerinden birinin evinde kalıyorsan
  • izafi  (20.03.13 15:55:36) 
işyeri kiralarında oluyor. mesela babam 2 kardeşime birer tane işyerini bedava kullandırtıyor ama; maliye diyor ki bedava olmaz, aylık yanılmıyorsam 300 tl üzerinden vergilendiriliyor.


  • ground  (20.03.13 15:56:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.