[]

kaliteli fotograf cekmek icin nasil bir makine ?

yillardir hep su kucuk casio exslim ivir zivir tarzi makinelerden kullaniyorum. cektigim fotolarda pek bi boka benzemiyor. aciyorum flickr gibi siteleri adamlar dokturmusler, fotograflarin herbiri birer sanat eseri.. simdi benim boyle etkileyici fotograflar cekebilmem icin bana nasil bir makine lazim. tavsiyeleriniz var mi?




 
dslr bir makine bul, aynı kareleri 50 kere çek. biri düzgün çıkar. o sitelerdeki fotoğrafları da öyle çekiyorlar zaten.


  • mortifera  (01.02.09 13:49:25) 
sana ışık ta lazım makinenin yanında. sonra kompozisyon bilgisi de lazım hatta golgede lazım. o zaman eos 300d ile bile harikulade seyler çekersin merak etme;)


  • zapake  (01.02.09 14:00:47) 
açıkçası ıvırzıvır dediğiniz makinelerle de şahane fotoğraflar çekilebileceği gibi siz kafanıza göre deklanşöre bastığınızda kendi kendine etkileyici fotoğraflar yaratacak bir makine de mevcut değil.


  • leylak sarabi  (01.02.09 14:09:12) 
peki isik golge ve kompozisyon falan fistik seyleri minimum kullanarak optimimum fotograflar cekmemi saglayabilecek bir makine yok mu? ayrica bu dslr makinelerin normal digital makinelerden kalite acisindan bariz farki var mi? misal bendeki casio 8 mp bakiyorum cogu dslr de 8 mp. farki fiyati mi? nedir yani?


  • sezaryan  (01.02.09 14:09:47) 
dslr prof makinadır tabi ki farkı var. üstelik nikon ya da canon bir makinadan başkasına da bakmayın. casio bu ikisinin yanında tenekedir. unutmayın.
bi kursa gidin, tekniği öğrenin, biraz da sanatsal bakış açıları, çekim açıları öğrenen ve kendiniz geliştirin. en doğru yol bu.

  • oceano  (01.02.09 14:39:16) 
peki bu konuda tavsiye edebileceginiz kurs var mi? googledan yazinca cikiyor ama ben gittim guzeldi diyebileceginiz bi yer olabilir. bide exslimle oraya gidersem bana gulerler heralde once bi makine mi almak lazim?


  • sezaryan  (01.02.09 15:13:59) 
megapixel dediğiniz şey kalite ölçüsü değildir ki.


  • sanal uyku  (01.02.09 17:18:22) 
bir de sunu demeliyim ki, ben de cok işe yaradıgını düşünüyorum..

söyle ki;

flickr olsun, devianart olsun buralarda begendiginiz fotolar üzerinde kafa yorun. bakıp geçmeyin asla. iyi bi fotograf izleyicisi olmadan fotograf cekebilmek bence cok zor. yerin gelmiş ben bi foto için 20-30 dakka bakıp kafa yormuşumdur. "siz aynı yerde olsaydınız ne yapardınız?" bu sorunun cevabını dusunun. bu neyi nereye yerleştirmeniz gerektiğini (cocuk sagda, agac solda vs.), kadraj secimlerini (dik-yan vs.), daha sonra pc'de kroplanmak gerekir mi gerekmez mi.. bunlara kafa yorun. sıcak renkler soguk renkler bunlara dikkat edin. bu da güzel buldugunuz fotolara kafa yorarak olur. yani aslında birazcık güzel fotoları taklit etmiş olcaksınız, zaman geçtikce işi ogrendikçe kendinizden de bişiler katabilirsiniz.

bunu yerleştirdikten sonra makinanın ayarlarını ogrenmelisiniz, oncelikle makinaya cok hakim olmalısınız. bu da sürekli foto cekerek olur. bunun için ne ne işe yarar bunları ogrenmelisiniz. ogrenmeniz gereken 3 temel şey vardır. olmazsa olmaz.

diyafram ne demek
enstantane hızı ne demek
iso ne demek

mesela atıyorumm ortakoy fotografları var mumkunse exif bilgilerini yani diyafram, enstantane hızı, iso degerine bakın. adam gunun hangi saatinde hangi hava şartlarında cekmiş, neyi nasıl ayarlamış falan ona bakın. mesela kapalı havada, bi de vakit akşam üstüne geliyosa iso hızını dogru degere ayarlamazsanız fotonuz boktan cıkabilir.

makine elbette cok onemli, kaliteli denilen dslr makine alsanız bile bunun bi de lensi var. ben de 400d var, elimde kaliteli lens olmadıgı için makina bazen yetersiz kalıyor mesela. en basitinden telefoto zoom lensim yok, bazen tıkanıp kalıyorum =) yani dslr makina alınca da iş bitmiş olmuyor. tecrube, bilgi, kafa yorma da cok onemli.. dedigim gibi dslr makinam var, düzgün lensim yok, tecrubem yok yani yetmiyo.

madem nasıl kaliteli foto cekerim diyosunuz, bunları bi goz onunde bulundurun.

(yazıyı cok hızlı yazmak zorunda kaldım, dilbilgisi, cumle yapısı vs. hatalar için cok ozur diliyorum)
  • kirkbir  (01.02.09 17:40:25) 
bütçeni bilmiyorum ama en uygun fiyatlı dslr makineler:
-nikon d40
-canon 400d
-canon 450d
elin titremediği sürece bu makinelerde kötü fotoğraf çekemezsin
  • enter saltman benim  (01.02.09 17:45:13) 
su adrese bir bakmaniz iyi olur, cok iyi makineniz olmadan da iyi fotograflar cekmek mümkün.

www.fotoritim.com
  • atmacaged  (02.02.09 19:04:36) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.