[]

Estonya Hakkında Bildikleriniz

Merhaba

Estonya nasıl bir yerdir, insanları, yaşamları nasıldır bileniniz var mı ? Daha ziyade orayı ziyaret etmiş, yaşamış kişilerin fikirlerini merak ediyorum.

Teşekkürler

 
  • el magico  (18.03.13 10:49:13) 
2010'da Portekiz'de erasmus yaparken kuzeye açılma fikrim doğrultusunda Talin'de bir gece kalmıştım. Estonya'da başka büyük şehir yok zaten ki Talin bana yetmişti. Şehrin göbeğinde Roma'daki Vatikan misali etrafı surlarla çevrili bir 'Old Town' var. Ortaçağ Talin'i olduğu gibi korunmuş orda. Sokaklarda yürürken her an atlı şovalyeler çıkacakmış hissi uyandırıyordu :) Bahsettiğim Old Town'ın tam ortasında bizdeki cumhuriyet meydanı gibi bir meydan var. Orda bir kilise var. Kiliseyi karşına al, sol tarafta, köşede bir bar var. Girişi olsun içerdeki ambiyans olsun tam middle age. mümkünse gece git. Basık tavana aldırmadan içeri gir ve black beer iç :)

Talin'de bulunduğum süre boyunca old town'dan dışarı çıkmadım. gerek de kalmadı zaten dışarda kayda değer bişe yok. İnsanları ise genelleme yapmaya gelmiyor. Yani klasik doğu avrupa insanı gibi öküzü de çok, ama her an daha normal, daha kibar, iki çift laf edebileceğin hatta birlikte alkolün dibine vurabileceğin insanla tanışma ihtimalin de var.

Ruslara benzetilmekten nefret ederler, Letonyalılara benzetilmekten nefret ederler, Litvanyalılara benzetilmekten nefret ederler, kısaca başkalarına benzetilmekten nefret ederler. Onlar ayrı bir ülke, ayrı bir kültür ve ayrı bir ırk, nokta.

İnsanlar her haftasonu Talin'den ya Helsinki'ye ya da Stocholme'e giderler. Ulaşım deniz yoludur (Viking Line) ve oldukça ucuzdur. Estonya daha güneyde olmasına rağmen Talin saydığım bu iki şehirden daha soğuktur.

Not: Bir an sanki gitmeyi düşünüyormuşsun hissine kapılıp yazmış oldum..neyse işte..
  • çatı  (18.03.13 11:00:21) 
3 gün tallinn'de kaldım sadece.
çatı'nın anlattığı gibi ortada eski şehir, çevresinde de yeni yeni gelişmeye başlamış yeni şehir.
komünizmin etkileri fln görülüyor, gerek mimaride olsun gerek yaşamlarında olsun.
daha batı ve kuzeydekilere oranla çok daha ucuz bir şehir.
bir müzede anlatıldığına göre estonyanın insanları mutsuzmuş. belki bu yüzden biraz bize yakın hissediyorsun.
gözlemlediğim kadarıyla mütevazi ve konuşkan insanlar. ama her tür insan vardır elbette.
bir de sanırım oldukça yeşil bir yer. bol mantar (portobello) yeniyor. et olarak da geyik eti yeniyor.
tallinn'deki metro eski ama düzgün çalışıyordu.
eğer büyük şehirde yaşayıp, hareketli bir yaşamın olsun diye bir kaygın yoksa şirin yaşanılır bir ülke gibi görünüyor bana.
  • goldentitan  (18.03.13 11:47:16) 
ülke baltıklardaki en gelişmiş ülkeler arasında. biraz daha kuzeyi finlandiya, orası ile arasında fiyat olarak uçurum var, yani optimum bir yerde. bikaç büyük müze var, amber müzesinde güzel hediyelik eşyalar bulunur. örme eldivenler falan satılıyor sur duvarı etrafında, kafeler falan hoş. pragın barok olmayan versiyonu gibi.

giderseniz aktivitelere falan göz atın. www.tourism.tallinn.ee

konser vs denk gelebilir. pub lar heryerde olduğu gibi 11 gibi dolmaya başlıyor. 1 gibi clublara geçiyorlar.

oldtowndaki restoranlar biraz pahalıdır ama genel olarak makul.

yaşamlarını bilmiyorum. dışarıdan renksiz, soğuk bir yer gibi görünüyor. mevsim karakterleri de etkiliyor istemeden.

baltık air var. uçak düşünürsen, bagaj veremiyosun ama uçuşlar ucuz.
  • sttc  (18.03.13 19:21:34) 
5 aydır talin'de yaşıyorum. yukarda söylenenlere pek fazla ekleyebilecek bir şeyim yok. tatil için düşünüyorsan, bir günden fazlasına gerek olmayan bir yer. çok fazla beklenti içerisine girmene gerek yok, görebileceklerin şeyler sınırlı zira. hatta erkeksen kadınlar dışında pek cazip bir şey yok.


  • no love no glory  (20.03.13 09:42:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.