[]

rekabet yasağı - iş sözleşmesi

çalışmakta olduğum şirket sözleşmemi yenileyip ekteki gibi bir madde eklemek istiyor.

sözlükte rekabet yasağı başlığı altında kıymetli bir yazar gayet güzel açıklamış ama ben tatmin olmadım. daha doğrusu bu durumu tecrübe eden var mıdır? mahkemeye intikal ettiğinde süreç/sonuç nasıl olmuştur paylaşabilecek var mı?

adamlar ruhumu satın almak istiyor.
-aynı ya da benzer (muğlak?) iş kolundaki başka şirkette çalışamamamı istiyor.
-aynı şehirde de ya da .... boşluk bırakmış (muğlak? sonradan benim gittiğim yere göre doldurabileceği) başka bir bölgede de çalışamamamı istiyor.
-sözleşmemin devamında, sözleşme süresi sonunda yenilemeden çıkmak için de şirketin yerime alacağı personeli eğitmem, yetiştirmem gerektiği gibi (muğlak?) ölçülmesi zor bir madde var.
-aynı sektörde iki katı maaşla iş buldum, geçemeyeceğim. şimdi ise işten atılmamak için imzalamam dayatılıyor. bu dava konusu olduğunda, hakim ne yapar? emsal kararlar var mıdır?

şirket ya benimsin ya kara toprağın diyor resmen.
modlar: duyuru yukarda kalabilir mi iki gün? ptesi imza atıcam ya da işten ayrılcam. haftasonu sabahın köründe yazıyorum kayar gider, tekrar silip yaz yaparım ya da.

~

edit: şu an ayrılmak gibi bir niyetim yok ancak bir ay sonra ya da bir yıl sonra çok daha iyi şartlarda bi teklif geldi diyelim. bu ikişer senenin bitmesini bekleyemeyiz. maaşın 4 katı neyse de brüt maaş X 24 diyor hayvanoğlu. köle ticareti gibi bir şey. özgürlüğüne kavuşmak için kölenin sahibine ödediği paranın günümüz kurundan karlışığı.
yani sorun şu an napıcam değil, yarın olursa bu beni esir mi edecek?

 
rekabet konusunda bir şey söyleyemeyeceğim ama sözleşmeyi kabul etmeyecekseniz şartlar değiştiği için kıdem tazminatınızı hatta hemen çıkmanızı istiyorlarsa ihbar tazminatınızı almayı unutmayın.


  • prodeq  (16.03.13 07:27:52) 
zaten bu maddelerin geçerli olması için sizin işten ayrılmanız gerekiyor, eğer işletme sizi çıkarırsa bunların hiçbiri bağlamıyor sizi. eğer 2 yıl ağır geliyorsa 1 yıla düşürmeyi teklif edin.


  • benjaminlinus  (16.03.13 07:51:45 ~ 07:57:49) 
Şirket, çalıştığı sektör ve sizle paylaştığı bilgiler nedeniyle böyle bir rekabet sözleşmesi isteyebilir.

Cevaplamanız gereken ilk soru sizle şirketin paylaştığı bilgiler şirket açısından ne kadar değerli? İkinci soru, siz şu an aldığınız maaş/ücret ile bu bilgileri saklamaya devam etmek istiyor musunuz?

Şirketler önemli gördükleri bilgileri piyasadan saklamak isteyecektir ancak siz de önemli bilgilere sahipseniz bu bilgileri ancak "yeterli" miktar para karşılığında saklamalısınız.
  • zamanin otesinden gelen edit  (16.03.13 09:26:08 ~ 09:26:29) 
karşılığında imzalı boş senet isteyin işverenden. karşılıklı iyi niyetinizi göstermiş olursunuz. :) ben ölsem imzalamam böyle bir şeyi.

madem güvenmiyorsun ne diye işe alıyorsun adamı?
  • izafi  (16.03.13 10:42:46) 
bu yasak -genellikle- pek bir işe yaramıyor. ekteki örnek, rekabet yasağının cılkını çıkartmanın tipik bir örneği. bu durumda geçerli olmayacak, mahkeme normal şartlarda yasağın hükümsüzlüğüne karar verecektir. zira sizin geleceğinizi ketenpereye almış durumda.

özellikle projenin tamamlanması ve yeni işçinin eğitilmesi hükümleri tamamen hukuka aykırı. ihbar süresi geçtikten sonra kimse işçiyi böyle bir şeye zorlayamaz.

imzalayacaksanız, bir notere gidin ve ekteki rekabet yasağı sözleşmesini baskı altında ve maddi güçlük içerisinde imzalıyorum şeklinde bir şey yazıp noterden onaylatın. bu pahalı gelirse sıkı sıkıya paketlediğiniz bir zarfı içinde bu yazdıklarımla kendinize iadeli taahhütlü olarak gönderin ve zarfı kesinlikle açmayın.

imzalamayacaksanız, size bunun zorla dayatıldığına dair her şeyi (mail vs) dosyalamaya başlayın. işten çıkartırlarsa davanızı açın, tazminatlarızı alın bir güzel.
  • colg fusion  (16.03.13 10:47:28) 
teşekkürler.

@colg fusion, bana ait olan ifadeleri onaylatmam ya da kendime mektup atmamın anlamı ne? imzaladıktan sonra/dava konusu olduğunda, baskı altında imzaladım dememden ne artısı var?
  • geldiler  (16.03.13 18:36:45) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.