[]

sokak kedisi evcilleştirilebilir mi

kedi evlerinden yaptım bitane. aynı gün bir sokak kedisi orayı sahiplendi. ben oraya yaklaşınca evin duvarlarına sürtünmeye başlıyor ve kuyruğunu dimdik kaldırıyor? bu bir tehdit mi?
kedi genç gösteriyor, hafif göbekli belkide hamile bilmiyorum. tekir. sevmek isteyince parmağımı ısırmaya kalktı ve bir pati darbesi indirdi.
yiyecek verirken bile elime atak yapıyor.
asabi biraz belli ama yine de masum geliyor bana.
onun bu saldırganlığını nasıl kırarım?
belli ki sokak kültüründe yetişmiş.
yine de o yuvada kafa hafif önde tedirgin yatışı beni benden alıyor.
bir de kızgın bi surat ifadesi var. kaşları çatıyor diyeceğim nerdeyse.

 
Aslında kuyruğunu dimdik kaldırıyorsa sevimlilik/sevdirme ifadesi, ama çözemedim. Yuvasını senden savunmaya çalışıyor olabilir biraz yemek ver bi süre alışır sana.


  • saiko  (12.03.13 18:32:06) 
Evcilleştirilebilir tabii :)

Siz yemek vermeye devam ettikçe alışır size hayvan, merak etmeyin. Kedilerin bir yere sürtünmesi orayı sahiplenmesi anlamına geliyor, evi sahiplenmiş belli ki. Bir süre sonra bacaklarınıza da sürtünmeye başlar :) Yaptığı da tehdit değil, korkar ya da sizi kaçırmak isterse tıslar zaten, suratından anlarsınız gerçekten tehdit olduğunu :) Hayırlı olsun kediniz, elinize sağlık bir de tabii.
  • jesterdancer  (12.03.13 18:32:53) 
elini yukardan uzatma. aşağıdan uzat koklasın önce tehlike olmadığını anlasın


  • lady montana  (12.03.13 18:35:44) 
@lady montana; harikasın, gerçekten de yukarıdan uzatmıştım, demek ki tehdit olarak algıladı. ama tüylerini okşarken atak yapması ?


  • goodbyecruelworld  (12.03.13 18:37:04) 
ani hiçbir adım yapmayın. korkarsa veya rahatsız olursa geri adım atın. göz temasını kesmeyin ki başka bir amacınız olduğunu düşünmesin. elinizi uzattığınızda yarı yolda bekleyin. kendi gelene kadar ona doğru daha fazla uzanmayın. yüzünüze baktığından emin olun. eğer elinize gözü dikmişse size güveni yok demektir. sizden atak falan bekliyor durumdadır.

ha tüm bunları yaparken oturur durumda patileri aşağı toplamış ya da sırtı kambur falan değilse kedinin huyudur. illa sevdirecek sırnaşacak değildir. kimi kediler küçüklüklerinden veya yaşadıklarından dolayı çok yabani olabiliyor. size alışıp ona iyiliğiniz dokunmadığı sürece size yaklaşmamayı seçebilir. bir de sizi başka şeylerle özdeştiriyor olabilir. başka kişiler veya hayvanlarla. onu da aşmanız zor.

ama yemeği yuvayı ve mesafeyi koruduğunuz sürece zamanla size alışması kırmanız yolunda ilk adımdır. olur da kırarsanız boynun altına girmeyin hemen severken. kedi köpek aileleri dövüşürken boyunu ısırarak hamle yapabilirler. boyna karşı hassaslar. kulak arasından bele doğru sevin ilk. kendi istemediği sürece popoya veya boyna patilere yaklaşmayın. çünkü ellerini zorla tutma ihtimaliniz var. bir de poplar hassas tabi.

huysuz kedilerin başka dertleri de olabilir. muhtemelen iç veya dış parazit barındırıyor olabilir. bundan dolayı beklemediğiniz anlarda ani tavır yapma nedenleri bundan kaynaklı olabilir. örneğin siz yaklaşıp elinizi uzattığınızda bir pire bit onu ısırıyorsa bunu size yorabilir. tıslayabilir. pek alınmamak lazım. özünde kedi bu. kafa bi dünya.
  • wiillii  (12.03.13 18:44:12) 
daha önce insanlardan kötü davranışlar görmüştür büyük ihtimalle. size güvenmesi ve zarar gelmeyeceğini kabullenmesi için belli bir süre geçmesi gerekiyor. hemen mucize beklemeyin. kimbilir kaç tekme yedi sevdirmek için sokulduğu insanlardan.

not: severken mıncıklamayın ya da tutar gibi yapmayın. çok korkabilir. bir süre yalnızca sırtını okşayın ve istiyorsa kafasını, kulaklarının arkasını kaşıyın. elinizi karnına değdirmeyin.
  • boo ya moon  (12.03.13 18:45:27 ~ 18:46:42) 
evin duvarına sürtünüp, kuyruğu kaldırması sevgi gösterisi.
sadece dokunulmasından ya da bazı şekillerde sevilmekten hoşlanmıyordur.
benim kedilerimden biri de mesela 3 saniyeden fazla boynunu sevdiğinizde patiyi atıveriyor, ama sonra bacaklarınıza dolanıyor.

bu saldırganlık değil, karakterdir.
bazı kediler kucaktan inmez, bazısı dokundurmaz, bazısı karnı sevilince kızar, bazısı öpülmekten hoşlanmaz, bazısı kızınca dişler şöyle bir, bazısı patisiyle vurur vs vs.
bunun sokak kedisiyle, ev kedisiyle ilgisi yok.

avcunuz yukarı bakacak şekilde elinizi ona doğu, onun hizasında yaklaştırın.
belki kafasını elinize sürter, ama siz sevmek isterseniz muhtemelen pati yersiniz yine.

bu saydıklarınızdan sadece yiyecek verirken saldırması biraz kendini koruma amaçlı büyük ihtimalle.
onu da zaman içinde bırakır kendi kendine.
siz ilgilenmeye devam edin.
ama kediler köpekler gibi olmuyor işte.
evde doğup, evde büyüyenler bile böyle olabiliyor.
dediğim gibi, sokak-ev kültürüyle ilgisi yok bunun.

ayrıca ben de elinize sağlık diyorum.
  • blatta hiberna  (12.03.13 19:01:25 ~ 19:01:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.