[]

'geçilmiyor' tabiri yanlış mı kullanılıyor?

'eve kirden geçilmiyor' denildiğinde, aslında evin içine geçilemediği kastediliyor dimi? ama bunu alıp farklı kalıplarda kullanıyoruz, ör: etraf anketçiden geçilmiyor, ya da, (bkz: başörtülü yarı çıplaklardan geçilmiyor) gibi, burada bir yanlış var gibi, yoksa dilin zamanla değişimi mi bu?




 
  • neskafefincanindaturkkahvesi  (11.03.13 03:44:32) 
eve değil de ev kirden geçilmiyor değil mi?


  • il padrino  (11.03.13 04:26:19) 
drthea- anlamını biliyorum onu sormadım, neskafe- mecaz olarak yanlış bir kullanım mı diyorum yani, il padrino- anlatmak istediğim yanlış örnek çeşitlerinden, 'ev geçilmiyor' baya saçma geliyor kulağa 'eve geçilmiyor' daha doğru, haberlerde kullana kullana alıştırdıkları bir yanlış kullanım sanırım, türkçemizi düzgün konuşalım şeklinde bir kaygım yok, merak ettim benim gibi düşünen var mı diye.


  • the coon  (11.03.13 05:04:00) 
"Çıplaklardan geçilmiyor" derken "çıplakların içinden" değil "çıplaklar yüzünden" geçilmiyor denir. O yüzden "Eve kirden geçilmiyor." şeklindeki bir yönelim bir de ayrılma eki kullanmanın anlamı yok. "Ev kirden geçilmiyor." olacak. Kulağa garip gelebilir, normaldir.

Mesela Star Tv'de maç anlatan arkadaş da "topun gelişine vurmak" diyor ama doğrusu "topa, gelişine vurmak". Adamdan duya duya ona da aşina oluyor insan.
  • bahçelidevlet  (11.03.13 05:44:51 ~ 05:45:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.