[]

Atatürk'ün müzik,dil,kıyafet,demokratikleşmeyle ilgili yanlışları neler?

Atatürk düşmanı falan değilim sadece bu yazıda bahsedilen yanlışları anlamaya çalışıyorum. Nedir bu yanlışlar?

yenisafak.com.tr

---alıntı---

Yani Atatürk kötü bir asker, kötü bir siyasetçi miydi?

Kesinlikle hayır.

Peki ya ben?

Atatürk'ü seviyor muyum?

"Başıma bir iş gelmeyecekse..." neden olmasın?

Şaka bir yana, tabii ki seviyorum.

Bizi en zor günlerimizde çekip çevirdi.

Tamam müzikle, dille, kıyafetle, demokratikleşmeyle ilgili yanlış politikalar uyguladı.

Bunların da hemen hepsi sonradan düzeltildi.

Bu konularla ilgili hâlâ çözülmemiş sorunlar varsa, bizim sorumluluğumuzdadır.

---alıntı---

 
Benim bildiğim kadarıyla üstteki arkadaşın dediği gibi değil tek parti olayı. Tek partili sistem Atatürk'ün aklında olan, sonra hata yaptığını anlayıp vazgeçtiği bir sistem değildi. O sistemin çok partili sisteme geçiş öncesi bir basamak olduğu ortada değil mi?


  • bahçelidevlet  (10.03.13 11:46:00) 
Demokratikleşmeyle ilgili olarak bildiğim kadarıyla çok partili döneme geçildiğinde, (işin özünde bir anlam teşkil etmiyordu) çünkü bütün bu partiler aslında Atatürk'e bağlıydı yani isterse görüşleri politikaları rahatlıkla reddedebiliyordu. İsterse 1000 tane farklı görüşten parti olsun hiçbirinin bir anlamı önemi yoktu. İkincisi yine farklı görüşlere tahammülü yoktu bildiğim kadarıyla dini kesim baya zorlandı hatta katledildi(tabiki bu işler karşılıklı oldu). üçüncüsü laik bir yapıyı benimsemi olması bir anda başı kapalı kesimi ötekileştirdi. dördüncüsü kürt meselesi, ana dil falan gibi şeyler(hala gündemde zaten)

birde insanların ayrı bir konu olarak putlaştırması, getirdiklerini yaptıklarını tartışmaya açmaması var gereksiz bir şekilde. her insan hata yapar konusu Atatürk'te işlemiyor malesef.
  • secilmis uye  (10.03.13 11:49:08) 
devrimler yukarıdan aşağı olursa tutmaz. aşağıdan yukarı olmalıdır. türkiye'nin üzerinde her şeyin (modernizm, demokrasi, özgürlük, hukuk, vs..) emanet gibi durmasının sebebi budur. (kurtuluş savaşı'nda halk, topraklarını, canını, malını kurtarmak adına savaşmıştır. "osmanlı gitse de cumhuriyet kurulsa" diye değil. o yüzden kimse şimdi buradan gelmesin bana.)

ha şimdi, e ne yapsaydı atatürk? yapmasa mıydı bu reformları? yok yapmasaydı keşke diyebilecek bir babayiğit tanımıyorum. ama işte.. neyse, daha uzatmayayım.
  • vercingetorix  (10.03.13 11:49:55) 
vercingetorix'e katılıyorum.


çaba sarfederek elde etmediğin zaman kıymetini de bilemiyorsun hiçbir şeyin.
neyin doğru, neyin yanlış, neyin uygun, neyin uygunsuz olduğuna kendin birey(toplum) olarak bir bilince erişip karar verip, bunun için yıllar süren mücadeleler yapıp, maddi manevi kayıplar yaşayıp, dersler aldığında işte o zaman sonucunda ulaştığın "doğru"na 4 elle sarılabiliyorsun ve kimsenin de onu ayaklar altına almasına izin vermiyorsun.

bizde ise durum böyle gelişmedi... ileri görüşlü, zeki, disiplinli bir adam kendi inandığı/tarttığı doğru kararlarını vererek bunları topluma/bireye entegre etti... sistemin halen daha sürdürülebilir olmasının tek sebebi gerçekten ileri ve üstün bir görüşle tasarlanmış olması. böyle tepeden inme 100 deneme yapın 90+sında sistem çok kısa zamanda çöker.
bizimki çökmedi de çatırdıyor işte.
ama halen daha bekliyoruz ki bir mucize olsun, yine biri gelsin, yaksın, yıksın... halletsin bütün sorunları...
gelmeyecek böyle biri...


özeti bu benim gözümde.
  • neyleyim  (10.03.13 12:31:06) 
@biracayipadam

dıgerlerıne bır sey dıyemem ama musul kerkuk konusunda yanlıs oldugunu dusunmuyoru,. Koskoca ıngıltere yedırır mı sana o toptakları.
Ingıltere gucsuz duruma dusmemıstı artık halk ısyan etmıstı. Yeter bu kadar savas dıye. Sonucta o zamanlar yenı kurulan bır devlettık.. 2. Dunya savasındakı halımıze bak mesela. Savas bıze bır degseydı yanmıstık
  • raskolnikov2  (10.03.13 12:40:13) 
Adam olumsuz yönlü eleştri getirin demiş, hala övüyorsunuzda övüyosunuz. Bakış açınız bu kadar, at gözlüklerini takmışsınız objektif değil her konuda subjektifsiniz.

Soru: Atatürk'ün hataları nelerdir?
Cevap: Atatürk'ün hatası olamaz adam gibi adam o, gelmez onun gibi biri daha.
  • secilmis uye  (10.03.13 13:09:56) 
güneş dil teorisi var. bence pek akıllıca değil. burada bir hatadan söz edilebilir.


  • karlmarx  (10.03.13 13:13:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.