[]

Hukuk sorusu

atıyorum bir küfürden ceza aldık. sonra sözlüğe geldik olayı anlattık, böyle şey mi olur nası ceza alırız falan dedik. en alta da bakın bunu yazınca, ceza alıyorsunuz, adalet böyle işliyor deyip söylenen şeyin screenshot'ını koyduk.

Bunun hukuki bir sakıncası olur mu henüz sonuçlanan davayı da hesaba katarsak?


 
pek sanmıyorum ama şikayetçi tekrar şikayette bulunursa aşağıdaki maddenin 4. fıkrası devreye girebilir:

Hakaret
MADDE 125. - (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden ya da yakıştırmalarda bulunmak veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilmesi için fiilin en az üç kişiyle ihtilât ederek işlenmesi gerekir.
(2) Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi hâlinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur.
(3) Hakaret suçunun;
a) Kamu görevlisine karşı görevinden dolayı,
b) Dinî, siyasî, sosyal, felsefi inanç, düşünce ve kanaatlerini açıklamasından, değiştirmesinden, yaymaya çalışmasından, mensup olduğu dinin emir ve yasaklarına uygun davranmasından dolayı,
c) Kişinin mensup bulunduğu dine göre kutsal sayılan değerlerden bahisle,
İşlenmesi hâlinde, cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz.
...(4)... Ceza, hakaretin alenen işlenmesi hâlinde, altıda biri; basın ve yayın yoluyla işlenmesi hâlinde, üçte biri oranında artırılır.
(5) Kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi hâlinde suç, kurulu oluşturan üyelere karşı işlenmiş sayılır.
  • drthea  (08.03.13 01:29:59) 
4. madde fiilin işleniş şeklini kapsıyor. mahkeme kararını yayınlamakla ilgili bir hüküm yok. başka bir madde varsa ona bakın.


  • il padrino  (08.03.13 03:32:35) 
olmaz. bizim derslerde incelediğimiz yargıtay kararlarında adam ana avrat sövüyor bazen. yada ders kitabında "sanık R.A. tarafından" diye başlayarak ettiği küfürler yazıyo.

madde 125/4, il padrio nunda dediği gibi suçun işleniş şeklini kapsıyor, burda yaptığınız dava sonucunu paylaşmak. o yüzden sıkıntı yok.
  • trajikomix  (08.03.13 07:41:21) 
bence sakıncası olur. aklıma henry miller'ın oğlak dönencesi kitabı geliyor. bu kitap sansürlendi. yasaklandı filan. bir çok yayınevi bir araya gelip beraber yayınladı. ama mahkeme kararı ile sansürlenen cümleleri siyah bloklar halinde basıp mahkeme kararlarını da arkada yayınladılar. şöyle ki (kitapta böyle cümleler var:...)
sonra organını sıcacık amıma soktu ve titremeye başladı..
burası tamamen bloklu ve siyah. ancak kitabın arkasında mahkeme kararında şöyle yazıyor.
sayfa 118. 2. paragrafta yer alan "sonra organını sıcacık amıma soktu ve titremeye başladı.." ve... diye gidiyor. kitap, mahkeme kararı ile uyumlu basıldı. böylece siz o sansürlü yere geldiğinizde mahkeme kararından okuyabiliyorsunuz kitabı.
yani özetle, mahkeme kararını yayınlamak doğru ve sakıncası yok. ama ulan küfürden ceza aldım. roket adam'a "sen itin tekisin" dedim. bundan ceza mı olur anasını satiim... bu doğru değil.
  • ben smyrna  (08.03.13 08:16:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.