[]

Bir banka müşterilerinin hepsinin aynı anda...

...bankadaki mevduatını çekmek istemesi, bankanın iflasına sebep olur değil mi? Bu girişimi engelleyebilecek kanuni bir kural var mıdır?




 
teoride mümkün gibi gözüküyor ama pratikte zor. mesela hesabından yüklü miktarda ( 1.000.000 TL ) çekeceksen yarın gel veya yarından sonra gel diyor. neden ? şubelerin kasasında her zaman 40-50.000 TL para bulunur ( bildiğim kadarıyla bu yasal hatta bu aralar bunun yükseltileceğini duydum ). Demem o ki biraz imkansız duruyor.


  • Kreuzberg  (04.03.13 23:26:54) 
Evet, iflasa sebep olur. Şubelerdeki parayla ilgili değil bu, bankanın toplam parasıyla ilgili. Banka bizden aldığı paraları kredi olarak başkalarına veriyor. Kasasında ise çok az para bulunduruyor. Kredi çekenlerden %25 faiz alıp bize %10 faiz vererek kar ediyor. herkes parasını çekmeye kalksa banka ödeyemez.


  • harzem  (04.03.13 23:36:17) 
yeni düzenleme kurallarını bilmiyorum lakin bir belgeselde büyük buhran' ın sebeblerinden birin panik ile bankadan paraların çekilmesi olduğunu duymuştum. şimdiye göre ilkel bankacılık koşullarıydı elbette.


  • ohtararan  (04.03.13 23:39:34) 
bu girişimi engelleyecek bir kanun yok, herkes parasını bankadan istediği an çekebilir. hakkıdır bu onun o yüzden böyle bir kanun olamaz da.

bankalar için şöyle bir şey var, her banka mevduatının merkez bankasının belirlediği bir yüzdesini tutmak zorunda. o tutar onun için, eğer çekilmek istenen miktar o tutarı geçiyorsa mb duruma el atabilir, diğer bankalardan yardım isteyebilir, batmamak için her yolu dener işte. o yollarla da ödeyemezse mecbur batar. sonra halk panik olur diğer bankalara da koşar ay o da batacak hemen çekelim paramızı deyü. sonra öteki bankalar da batar domino etkisiyle. sonra seyreleyelim krizi. bi banka tüm ülkeyi batırır. hangi müşteri dediyse artık hadi hepimiz çekelim paramızı diye görsün işte yaptıklarını.
  • superapple  (04.03.13 23:45:31) 
Ülke çapında bankacılık sisteminde bu denli bir kriz çıkarmak bu kadar kolay olmamalı, atladığımız bir yerler olmalı gibi geliyor bana.


  • roket adam  (04.03.13 23:49:57 ~ 23:50:07) 
geçmişte benzer örnekleri var. bankanın iflas edeceğine dair dedikodular çıkarılıyor, müşteriler paramızı kurtaralım diye bankalara akın ediyor. banka cidden batıyor.

hatta zeigeist'te amerika'da benzer şekilde dedikodularla çıkarılmış bir krizden bahsediyordu.
  • darkredanger  (04.03.13 23:56:01) 
28 şubat sürecinde nurcularına bankalarını bunu yapmaya çalıştılar ( bank asya olabilit ) millet paralarını çekti. cemaatin kendi adamları ise her şeyi göze alıp varını yoğunu bankaya geri yatırdılar senin dediğin olay olmasın diye


  • herman hesse  (05.03.13 00:00:47 ~ 00:01:20) 
egebank bu sebepten battı.

şimdi z.k.o.lar var ama yine de mümkün.

merak ederseniz ayrıntı anlatırım.
  • aşksız prens  (05.03.13 00:02:30) 
zaten kolay değil öyle memleketin o ölçüde bi bankasının tüm müşterilerinin aynı anda paralarını çekmek istemesi anlaşması vs.. (ekonomi tıkırındayken yani, değilse de temel göçmüş demektir kolay göçertmedik o temeli, yine kolay değil) zaten krizler de kolay çıkıyor düşününce. ne kriz çıkması sanıldığı kadar zor, ne bankayı batırmak sanıldığı kadar kolay. hem işte diğer bankalar da destek çıkar, mb var orda kocaman, bi sürü adam var bi çare düşünürler işte. baloncuk etkisi mi ne deniyor hem buna. böyle bankalar arasında yayılan, fısıltıyla dedikoduyla insanların endişesiyle panik olmasıyla çıkan bi dolu kriz var. katlanarak büyür hep bunlar kontrolden çıkmadan müdahale edilmezse. ama müdahale edildiği için o kadar kolay değil dediğiniz gibi.


  • superapple  (05.03.13 00:12:26 ~ 00:16:47) 
evet iflasa sebep olur, bu şekilde batan bankalar hem türkiye'de hem diğer ülkelerde mevcut. üstelik genellikle sadece bir bankanın batmasıyla sınırlı kalmıyor, bir zincirleme reaksiyon oluşturuyor ve ülkeyi ekonomik krize sokuyor. ama bir bankanın tüm müşterileri ciddi bir kriz/savaş ortamı ya da spekülasyon olmadığı takdirde aynı anda mevduat çekmez.


  • boo ya moon  (05.03.13 00:30:36) 
Bence bu kadar zor değil bir bankanın müşterilerine böyle toplu harakiri yaptırmak. Bir cemaat lideri örneğin kolayca alt üst edebilir bu tarz dengeleri. Mesela yani.


  • roket adam  (05.03.13 01:26:44) 
egebanka uygun devlet tahvili sattılar epeyce.banka çok karlı bir yatırım yaptığını düşünürken birkaç gazete haberinde 'egebank mudilerin paralarını ödeyemiyor' tarzı haberler çıkarttılar.ondan sonra sakata gelmemek için tüm sağlam mudiler bankaya akın ettiler paralarını kurtarmak amacıyla.egebank parasının büyük bir kısmını tahvillere yatırdığı için ve vadesi gelmeden çekemediği için herkesinkini aynı anda ödeyemeyip patladı.


  • aşksız prens  (05.03.13 02:47:30 ~ 02:55:07) 
Banka batıyore paralarınız çekin şeklinde bir olayı devlet engellemek için her mevduat sahibinin (bankalarda parası olanlar yani) 50.000 tl ye kadar olan parası devlet güvencesindeydi hatta bu tutar 100.000 tl (yani 120.000 tl varsa 100.000 tl si devlet güvencesinde, 60.000 tl varsa 60.000 tl) ye çıktı, yani banka batsa bile devlet sana 100.000 tl ye kadar ödeme yapacak,

bu mevzu egebank vb. gibi bankaların batması sonrası çıktı
  • tombalabala  (05.03.13 08:14:07 ~ 08:15:52) 
(bilmiyorum ama fikir yürüttüm) cemaat lideri bi bankayı zora sokmak istese, zaten cemaat üyelerinin mevduatları o bankada değildir. muhtemelen islami bankacılık denen olayı yapan kendi bankalarındadır. hadi o bankayla ters düştü gıcıklık yapayım dedi, zaten bi cemaat lideri bunu dese başta olan kendi mensuplarına olacak paralarını çekemeyecekler çünkü, mensupları manyak mı bu adam der. ülkedeki ekonomiyi zora sokayım dese başka şeyler uydursa, dedim ya ekonomi tıkırındayken bi bankayla olmaz o iş, devlet öder paraları ekönömiye yine bir şey olmaz. muhtemel bi krizden herkes zararlı çıkacağını bildiği için topluluklar, normal insanlar kimse ''hadi kriz çıkaralım'' diye hareket etmez, ''kriz çıkacak paramızı kurtaralım'' diye hareket eder. o yüzden önce o insanların korkmasına sebep olacak bir şeyler olmuş olması lazım, söylentiler almış başını gitmiş olması lazım, göstergeler hiç iyi şeyler göstermiyor olması lazım. e o günlere de kolay gelinmez. (yani gelinir de hadi bi kriz diye gelinmez)


  • superapple  (05.03.13 11:58:12) 
yukarda anlattığım gibi bir manipülasyon yapılmazsa artık imkansız.yapılsa da çok zor.zorunlu karşılık oranları var,interbank piyasası var.eskiden yapılabiliyorken yapıldı işte.sonra önlemleri alındı.mesela çok yüklü para çekimlerinde banka bir gün sonra verebiliyor parayı.bu da gece interbank piyasasına başvurduğu anlamına geliyor.


  • aşksız prens  (05.03.13 12:16:29 ~ 12:17:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.