[]

Kedi ile samimiyet, insan sağlığı açısından riskli mi ?

Öncelikle bitakım bilgileri aktarayım
Kedimiz 5 aylık, aşıları ve parazit tedavileri eksiksiz, sadece kendi mamalarını yiyen dolayısı ile bizim yediğimiz gıdalardan yemeyen, kısırlaştırılmamış bir dişi.
Aha da fotoğrafı da ekte netekim.
Şimdi biz bu kedi ile oynarken, veya kedi bizimle oynarken, ıslak burnunu ağzımıza soktuğu oluyor, ne bileyim geliyor yanağımızı yalarken arada dudağımıza da dil atıyor, misal resimdeki gibi davetkar yattığı zamanlarda biz bunun memelere dalıyoruz (dalınmıycak gibi değil, nerden baksan 5-6 tane meme) öpüyoruz filan o esnada tüylerinden de bir parça ağzımıza giriyordur.
Velhasıl kedi ile karşılıklı bir takım sıvı ve partikül alışverişlerimiz oluyordur ister istemez.
Bunun bizim sağlığımız için taşıdığı riskler var mıdır ?
Yani veterinere filan sorduğumuzda, çok rahat konuşuyor, hiç üstünde durmuyor, "bişi olmaz" deyip geçiyor. Hakkatten bu kadar rahat mı olmak lazım, hiçbişey olmaz mı?

 
hiçbir şey olmaz demek yanlış olur. ama bir şey olmaz. şöyle ki; 13 sene kedi besledim. aşıları, parazit tedavisi falan tam olmasına rağmen bizim yediğimizi de yedi, öyle ciks mamalar yoktu o zaman, ya da vardıysa bize kimse bir şey söylemedi veteriner dahil, viskas kuru maması yedi, çoğunlukla kuzu akciğeri (pişmiş) yedi hatta. yaşlanınca ciğeri beğenmez oldu, viskas konserve maması yedi. kilo problemi dışında da problemi olmadı. elimizi de tırmaladı, parçaladı, kan revan içinde bıraktı, sakalımızı uzatınca yaladı, koymumuzda uyudu. ama 3 kişilik aileden kimse kedi yüzünden hasta olmadı.

tüyü gaçar kist yapar, ciğerin tıkanır, nefes alamazsın falan bunlar geyik. öyle şeyler olmaz. ama sonuçta içine işeyip sıçtığı kumuna patilerini sokuyor. hatta hart hurt diye bokunu örtüyor. sonra o ellerle gelip üstümüze çıkıyor. gerçi bir yere yerleşince yalayıp temizliyor patilerini (salyası antiseptiktir) ama gelip benim kucağıma boklu elleriyle basıp yerleştikten sonra yalanıyor. kaka yaptığı poposunu da yalayarak temizliyor, sonra da o ağzıyla gelip sakalınızı yalıyor mesela. hah bu esnada mikrop kapılabilir. ama kediden değil yani bokuna elleyip akabinde size sürtünen, sizi yalayan her canlıdan kapabileceğiniz bir mikrop bu. herhangi sağlıklı bir insan da kıçını silip o ellerle size ellese aynı risk.
  • kibritsuyu  (27.01.09 11:19:00 ~ 15:04:43) 
kedi tüyü kist yapabilir, ama aşı yapılınca bu tehlike tamamen ortadan kalkıyor. diğer hastalık ve parazitler için de aşısı yapılıyor. evin içinde yediği içtiği belli tertemiz hayvandan başka da hastalık geçmez.

kediler zaten temiz hayvanlardır, durmadan yalanıp temizlenirler. tükürüklerinde dezenfekte madde vardır, o yüzden kedi temiz midir diye düşünmeyin.

tuvalet kabını haftada bir filan güzelce çamaşır suyu ile yıkayın.

sık sık da yavrunun kulak içlerini, tırnaklarını filan kontrol edin. herhangi bir hastalığa yakalanıp yakalanmadığını çabuk anlarsınız.

dert etmeyin başka bişeyi.
  • mea maxima culpa  (27.01.09 12:30:58) 
alerjik astım risk grubundaysanız tehlikelidir. ben yanaşamıyorum kendilerine.


  • coffee and cigarettes  (27.01.09 13:21:47) 
kibritsuyu'nun anlattıklarından sonra, ömür boyu kedi beslemeyi düşünmüyorum :)


  • daglien  (27.01.09 13:23:10) 
ay pekte şekermiş canım bunu mıncıklamadan durmak için sorunlu olmak gerek bence. samimi ol samimi. hayvanlarla yaşamak bağışıklık sistemini güçlendirir ve uzun vadede astım hastalarına yararı oldugu bile soylenir.


  • jeanne hebuterne  (27.01.09 13:40:31) 
şu hayatta "bundan hiç bir şekilde hastalık kapılmaz" denecek çok az şey vardır herhalde.
dışarıda bir yerde salata yersiniz , et kestikleri bıçakla marulu doğramış olurlar, buyrun size mikrop buyrun size toksoplazma..
kedi ve hastalık dendiğinde akla ilk toksoplazma gelir , o yüzden bu örneği verdim. bu konuda kediler günah keçisi ilan edilmiş durumdalar. halbuki aşıları yapılmış , iyi mamalarla beslenen , sokağa çıkmayan ve çiğ et verilmeyen bir kediden size hastalık bulaşma ihtimali imkansız gibi bir şeydir.. imkansız değildir elbette, ama çook uzak bir ihtimaldir yani.

kedi tüyü yutma meselesine gelince... bir kediyle yaşayan ve tüyünü yutmayan insan yoktur. ama dediğim gibi , aşıları yapılmışsa, yuttuğunuz tüy , sizin saçınızdan çok daha zararsızdır inanın buna.

tuvalete girdikten sonra o patilerle bize dokunma konusunda da yapacak bir şey yok. kedilerin dünyanın en temiz hayvanı olduğunu , ömürlerinin dörtte birini yalanarak geçirdiklerini ve kedinin ağzının içinin ortalama bir insanın ağzının içinden çok daha temiz olduğunu düşünmelisiniz.. çok huylanıyorsanız , kedi kişisi tuvaletten çıktıktan sonra, bebekler için kullanılan ıslak mendillerle patilerini silebilirsiniz. ama bence gereksiz yani.

senelerdir sokaktakilerle iç içeyim , evde iki kedim var , ağız ağıza yaşıyoruz , birlikte uyuyoruz , toksoplazma da geçirmedim , hiçbir hastalığım da yok.. tanıdığım hemen hemen herkesin kedisi var, kimsenin de bu sebeple bir hastalık geçirdiğini duymadım.
genelde büyüklerin felaket senaryolarında olur o "bilmemkimin oğlunun yeğeni kedisinin tüyünü yutmuş,kist çıkmış, ameliyat olmuş..bıdı bıdı" hikayeleri...iyi bakılan, sağlıklı bir kedinin böyle bir senaryoya sebep olması pek duyulduk şey değil.

o yüzden, içiniz rahat olsun.. "hakkaten o kadar" rahat olabilirsiniz yani. bişiycik olmaz.

güzel kedinizin göbeğinden ve altı ayrı memesinden öperim efendim :)
  • hickiran karasinek ve uyuyan karinca  (27.01.09 14:30:45 ~ 15:37:35) 
şimdi bu kedi yalanıyor, temizleniyor. ben gidiyorum ay yavrusu, canım benim diye okşuyorum. 2 dakika önce de atıyorum puaça bişi yemişim, elim hafif kokuyor, yıkamamışım daha.

bu kedi kişisi ters ters bakıyor, sonra ona dokunduğum yeri tekrar tekrar yalıyor. anlayın yani nasıl temiz olduğunu. elim temiz ama hafif bir koku var diye tekrar yalanıyor kerata. beğenmiyor beni.
  • mea maxima culpa  (27.01.09 14:56:53 ~ 14:57:23) 
kedi beslemeyi düşünmemezlik etmeyin. temiz hayvanlardır. ben sadece olabilecek mikrop kapma olasılıklarını söyledim. aynı olasılığın insandan insana da olabileceğini söyledim. kakasını örtmesi de temizliğindendir. içgüdüsel hareket. ortalıkta bırakmıyor. örtüyor, sonra da iyi örtmüş müyüm diye kokluyor. gerçi biz örtüp temiz kumu mundar etmesin diye örtmesini engelleyip kediyi kumdan kovalayıp, kakayı kürekle aldığımız için örtme güdüsü ileri yıllarda köreliyor. örtmemeye başlıyor. popsunu da ellerini de, tüylerini de yalayarak temizliyor. tükürüğü antiseptik, mikrop barındırmıyor.


  • kibritsuyu  (27.01.09 15:13:43) 
peki ben kediyi yalasam ?


  • guitarman  (27.01.09 16:55:43) 
niye yapasınız ki böyle bir şeyi :)


  • hickiran karasinek ve uyuyan karinca  (28.01.09 10:07:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.