[]

Almanya/Avrupa öğrencilik sonrası iş hayatı

Selamlar,

Almanya'da öğrencilik bitti bitecek, halen tam karar veremedim kalsam mı kalmasam mı diye. kafamda sorular var ve danışacak abiler ablalar arıyorum.

Öğrencilik sonrası Türkiye'ye dönmüş, dönmemiş, veya bir kaç sene çalışıp dönmüş kişilerle tanışmak, onlara danışmak istiyorum.

Buralarda vardır mutlaka diye düşündüm. Başka tanıdığım pek kimse yok çünkü bu durumda.

Bana özel mesaj ile de ulaşabilirsiniz.

Soracağım şey tek olmadığı için doğrudan sormak istemedim. İstediğim cevap "abi Türkiye'ye gelip napacaksın mis gibi Avrupa, zaten herkes kaçıp gitmeye çalışıyor" değil, daha temellere dayanan bir karşılaştırma, daha da ötesi gerçek tecrübeler.

teşekkürler, iyi pazarlar.

 
ben Amerika'dan master sonrası döndüm. master yaparken orada bir kurumda çalıştım da. ancak opt olmasına rağmen türkiye'ye döndüm. sorduğunuz konu bizim arkadaşlarımızla aramızda çok tartıştığımız bir konu. aslında herkes farklı bir fikre sahip.

benim şahsi fikrim ise, amerika ve türkiye arasındaki en büyük fark türkiye'de alan bilgisinden çok kişisel ilişkiler çok daha ön planda. yani en kurumsal şirketlerin bile biraz aile şirketi havası var. eğer sosyal yönünüz kuvvetli ve çalışmayı çok sevmiyorsanız, türkiye'de daha az çalışarak, gerekli insanlarla aranızı iyi tutarak daha iyi yerlere gelebilirsiniz. ama kişisel ilişkilerim kuvvetli değil, alan bilgimle bir yerlere gelirim derseniz, yurtdışı bence daha uygun. daha objektif bir kariyer değerlendirmesi yapıldığını düşünüyorum. yine de yurtdışında da mutlak adil değerlendirme beklemeyin, sadece daha kurumsal birçok şey.

ancak herkesin tecrübesi farklı, çok mutlu olanlar da var türkiye'ye döner dönmez geri gidenler de.

burada stratejik olarak türkiye'ye dönerim olmazsa geri giderim diye düşünmeyin, o kadar kolay olmuyor çünkü. en iyisi tersini denemek, yani 2-3 yıl orada çalışıp, olmazsa türkiye'ye gelmek daha iyi olur.

amerika ve almanya arasında bu açıdan farklılıklar da olabilir, onu da gözönünde bulundurmak lazım.
  • Sarix  (03.03.13 17:41:31 ~ 17:43:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.