[]

mercimek çorbasındaki gizemli baharat

öncelikle duyuru yağanağından dolayı özür diliyorum. geçtiğimiz aylarda yabancı bi misafirimi esnaf lokantasına götürmüştüm. mercimek çorbasına bayılmıştı. içinde türkiyeye özgü bir baharat var sanırım dedi. onu öğrenir misin dedi. ne ola ki?




 
Defne yaprağı.


  • hiko seijuro  (01.03.13 15:32:59) 
kereviz sapı da çorbalarda iyi olur


  • kediebesi  (01.03.13 15:35:35) 
kimyon olabilir diye düşünüyorum.


  • demirlisomya  (01.03.13 15:35:56) 
gene kafa karışıklığı kaldı bana. yukarıdakilerin hangisi yaygın olarak ekleniyor? yani bazı kişi ve restaurantların değil de herkesin kullandığı hangisi? çünkü netteki tariflere bakınca üçü de görünmüyor.


  • dokunmakalbime  (01.03.13 15:47:19) 
İki kişinin, aynı malzemelerle yaptığı yemeğin tadı bile farklı oluyor. Çok zor soru sormuş senin misafir de.


  • demirlisomya  (01.03.13 15:48:43) 
kimyon ve defne yaprağı.


  • quasiromantic  (01.03.13 15:51:37) 
açıklıyorum;
kesinlikle baharat değil. tencerede önce biraz un kavrulur susuz ve yağsız şekilde, sonra yağ ile kavrulur en son haşlanmış mercimek dökülerek karıştırılır. bu da enteresan bir koku yayar. daha çok fırında yapılan mamüllerdeki tada benzer is gibi bir kokudur, nefistir.

  • ground  (01.03.13 15:53:07) 
o halde ground'un verdiği başka bir tarif. ben annemden öğrendiğim şekilde sebze, defne ve mercimeği haşlayarak yapıyorum sonra el blendırıyla pürüzsüz çorba formuna getiriyorum. kimyonu tuzu yağıyla beraber tam kendine has lezzeti alıyor. başka çorbalar için kıvam verme amacıyla un kavrulabilir, ama mercimek çorbasına o lezzeti veren un değil.


  • quasiromantic  (01.03.13 16:10:43) 
siz yemediniz mi aynı çorbadan?

büyük ihtimalle kimyondur, baskın bir tat katar çünkü.
hem de bu coğrafyalardan bir baharat kendileri yamulmuyorsam...
soran kişinin kendisi nereli o da önemli... çinli falansa kimyon için "size özgü" bir tat demez mesela :)
  • iz  (01.03.13 16:22:42 ~ 16:25:47) 
tahin.


  • leenathrw  (01.03.13 19:49:59) 
un güzel bi koku ve tat verir evet, ayrıca patates ve havuç konduğunda da aroması güzel olur. üzerine yağda nane kavurur dökerseniz de tadından yenmez.


  • ruz  (15.03.13 12:14:50) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.