[]

otomatik vitesli\düz vitesli otomobil hakkında bir soru

merhaba

sorum söyle olacak;

şimdi düz vites araçta hafif yokuş aşağı giderken 100 metre ilerde trafik ışığının kırmızı olduğunu görünce nasıl boşa alıp salıyoruz arabayı, işte bunun aynısını otomatik vitesli arabada D'den N'ye alsak olur mu? yoksa araç hareket halindeyken vitesi N ye alamıyor muyuz?

bir sorum da sıkışık trafik için geçerli, mesela önümüzdeki araç hafif hareket edince biz de freni bırakıyoruz ve ilk hareketimiz başlıyor, ancak önümüzdeki araç durunca biz de frene basıp duruyoruz, ayağımız frendeyken araç hala motora güç veriyor, biz bu sırada vitesi D'den N'ye alsak motor yakmaya devam etmez değil mi? ve sıkışık trafikte bunu tekrarlasak uzun dönemde bi mahsuru olur mu?

amacım yakıt tasarrufu. otomatik vites alıp dediğim gibi sürekli D ve N arasında gidip gelerek kullanmak mı, yoksa düz vites alıp araca daha çok hakim olup yakıtı kontrol altına almak mı?

teşekkürler.

 
hareket halindeyken otomatik vitesli arac bosa alinmaz. sonraki sorularinizda ayni mantiktan hareketle. herhangi bir guc verme durumu yok. zaten benzin tuketim paneli varsa oradan gorebilirsiniz.

simdilerde yeni nesil bazi araclarda start-stop olayi var. onda bile cok fazla degisiklik olmadigi verilerle gorunuyor. siz sadece bosa almaktan bahsediyorsunuz.
  • entrapmen  (01.03.13 01:28:52) 
uygun kullanılan düz vites her zaman için otomatikten daha az yaktırır ayrıca düz vitesin arıza çıkarma olasılığı ve bakım masrafları her zaman daha az olur.

yeni nesil tiptronik vitesler düz vitese yakın ya da denk yakıt tüketimine ulaşabilirler.

yakıt tüketimini azaltmak istiyorsanız hafif az yakan dizel bir araç seçin trafiği iyi hesaplayın vs.

vitesle oynayarak yapılacak yakıt tasarrufu ölçülebilir bir değer olmayacaktır.
  • orpheus  (01.03.13 01:30:07 ~ 01:31:10) 
Hareket halinde bosa alinmaz. alsan bile zaten yakitta tasarruf alamazsin, belli bi hizin ustundeyken gaza basmazsan motora guc gitmez. ayagini pedaldan cekmekle bosa almak ayni diyebilirim.

trafikte, kirmizi isikta vs 4-5 dk durmuyorsan bosa almanin, ayagini dinlendirmekten baska bi anlami yok.

0.3 litre/saat fark eder en fazla. yani bi saat frene basip durmanla bosa alman arasindaki fark saatte 1,5 lira falan fark eder. saniyelik islere gerek yok bence.
  • she was my baby  (01.03.13 02:23:48) 
boşa almaktaki amacınız benzin tasarrufu sağlamaksa, bir araç rölantideyken yaktığı benzin, kompresyon durumunda yani yokuş aşağı viteste gaz vermeden giderken yada ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde yavaşlama durumundayken yaktığı benzinden daha fazladır, bunların hepsi bir yana aracınızdaki direksiyon hidroliği, fren hidroliği gibi sürüş kontrolünü sağlayan parçalar motordan güç alarak çalışırlar aracınızın boştayken stop etme olasılığına karşı güvenlik açısından hareket halindeyken boşa almak yanlıştır.


  • mehmet lutfi  (01.03.13 07:37:42) 
ikisini uzun yıllar kullanmış biri olarak kısmen arkadaşlar doğru soyluyor ama boşa alamazsın diye bir kaide yok. istediğin gibi boşa alırsın ama pek bir faydasını göremezsin yakıt tasarrufu için. tabi bu dediğimiz olay yanlış hatırlamıyorsam '05 model araçlardan sonra için geçerli. eskiden boşa alınan araçlar daha az yakardı.

eğer otomatik aracında daha tasarruflu gitmek ise D konumunda değil manuel konumda kullanırsan uzun yolda daha az yakar. tabi burda aracı çok sıkıştırmaman tavsiye edilir.

asıl sorunun cevabı, düz araba otomatik arabadan daha az yakar.
  • just d  (01.03.13 09:10:13) 
ilk debriyaj fren yapcaksın, sonra vitesi boşa alıp sadece frene bascaksın, durcağın yere göre


  • defansif orta saha  (01.03.13 20:03:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.