[]

eskiden buz

eskiden, termodinamigin uygulama alanlari kisitliyken kis mevsimi disinda buz elde edilebiliyor muydu? her daim kar olan daglar disinda misal?
tibbi acidan bircok yerde dusuk sicaklik gerekiyor. en basitinden kafani bi yere vurdugunda buz koyuyorsun. bu gibi durumlarda ne yapiliyordu?



 
dağdan getiriliyordu. örnek istersen eski tavernalardaki sisteme bak. koca bir buz kütlesi getirip bunu çekiçle küçük küçük kıyıp bardaklara koyarlarmış

bir de dedemlerin zamanında kar ya da buzu toprağın 2-3 metre altına gömüp saklarlarmış yaza kadar o kar - buz erimezmiş.
  • thracian  (01.03.13 00:32:54) 
eski gazete'den ve kitaplardan gördüğüm kadarıyla 1910-1950 yılları arası istanbulda buzhaneler varmış kalıp buz satarlarmış. taşrada ise hala toroslarda mevcut olduğu üzere dağdan getirip satılır. kışın karlar çukura doldurulur. üzeri örtülür yazın eşekle katırla pazarda satılır.


  • mr fusion  (01.03.13 00:36:20) 
tıbbi açıdan düşük sıcaklık gerektiğini o zamanlar bilmiyorlardı zaten. eskiden buz lüks tüketimdi herkes her zaman bulamazdı.


  • cekilmis gayfe  (01.03.13 01:59:22) 
Back To The Future diyorum, 1884.


  • godless frog  (01.03.13 02:14:08) 
Hatta daha detaylı bilgi;
blogs.static.mentalfloss.com
1800'lerin başında başlamış buzun ticari kullanımı.
Ticareti başlamadan az önce de ihtiyaç olduğu ortaya çıkmıştır.
  • godless frog  (01.03.13 02:19:21) 
Daha da eskiye gittik;
en.wikipedia.org(building)

  • godless frog  (01.03.13 02:21:04) 
Ha bi de buzu tıpta yapay olarak ilk 1840'larda Sarı humma hastaları için kullanmışlar.


  • godless frog  (01.03.13 02:26:41) 
1775 te dr william cullen isimli bir bilim adamı su dolu bir tankta vakum ortamı yaratarak suyun bir kısmını buza dönüştürmüş. Sıvı buharlaşırken ortamdan ısı çeker prensibi kullanılarak.


  • puc  (01.03.13 06:37:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.