[]

insan psikolojisi ile ilgili bir soru

bir kişiyi (geçmişini araştırmadan) karanlık bir odaya bir saatliğine kapatıyoruz. zifiri karanlık ve oturacak bir yer de yok.

bu insanın psikolojik sorunlarını ortaya çıkarmada yardımcı olabilir mi?
peki bu insanın hiç ses çıkarmadan 1 saat boyunca karanlıkta durması normal kabul edilebilir mi? bu da bir psikolojik bozukluk sinyali olabilir mi?

kişi bu deneyi sadece rutin psikiyatrik kontrollerde yaşayacak; 1 saat boyunca odada "sırayı" beklemesi söylenecek. açıklama sadece bu.

oda kızılötesi kameralarla izlenecek ve kaydedilecek.

 
Karanlığa kapatılıp sıra beklemesi söyleniyorsa oturup beklemesi normal de odaya zorla kapatılınca kuzu kuzu beklemesi normal değil


  • Mikail bey  (27.02.13 22:12:27) 
peki sıra beklerken karanlıkta yalnız bırakılmasına tepki vermemesi normal mi?


  • thracian  (27.02.13 22:17:02) 
Sıra beklerken karanlıkta yalnız bırakılması nasıl gerçekleşiyor? Işıklar mı gidiyor birden?


  • Mikail bey  (27.02.13 22:30:54) 
hayır karanlık odaya sokulup beklemeleri söyleniyor.


  • thracian  (27.02.13 22:36:37) 
tepki vermesi elbette normal. bir iki dakikalığına beyin olup şöyle düşünelim:
sıra beklemek-karanlıkta durmak ile yapılmaz.
neden ses yok-kimse yok.
ayakta durmaktan yoruldum.
...vs
gibi cümlelerle yorulmadan tepki arkasından gelecektir kesinlikle ve kesinlikle.

'bir psikolojik bozukluk sinyali olabilir mi?' mükemmel bir soru:

psikolojik bir sorundur, diyemeyiz. böyle bir genelleme ile asla kapatamam konuyu. fakat açabilirim. bir sorun vardır kesinlikle ama bu duygusal mı yani duygularla ilgili mi? yoksa psikolojik bir bozukluk mu? bilemeyiz.

o anda korku, çekingenlik, içine kapanıklık, kompleksler, takıntı, sürekli düşünme, içine cevap verme, tedirginlik, aldırmama gibi sorunlar bulunabilir diye düşünüyorum. ya da sizin dediğiniz gibi bir psikolojik bozukluğu bulunabilir.
cevap: bir sorun var ama...?

anekdot: kitabı bulabilirseniz, sizin bahsettiğiniz gibi örnekler ve deneyler barındırıyor.
prof.dr.enver özkalp - sosyolojiye giriş
  • erenbey  (27.02.13 22:38:15 ~ 22:43:32) 
denek rastgele bir kişi ise deneyin sonuçlarının önceden kestirilebilmesi güç.


  • cookiert  (27.02.13 22:40:27) 
herkese çok teşekkürler; kitaba bakacağım. ben bir bakıma kontrollü küçük etkili travmatik durumların insanın sakladığı yüzünü çıkarmada çok etkili olduğu kanısındayım.

rusya ve uzakdoğu gibi biraz "alternatif" psikolojik yaklaşımların bulunduğu yerde kontrollü bu tarz deneyler yapılarak hastaların derinine inilmeye çalışılıyor ama işte sorun da tam burada; kimisi karanlıkta gerçekten içindekileri döküverir. peki karanlıkta bir saat boyunca ses etmeden sakince oturanlar?
  • thracian  (27.02.13 23:16:36) 
Şöyle anlatayım, karanlıkta bekle deseler bana sıram geleceği için tembelliğimden yayılır uyur beklerim. Yok oraya kilit vururlarsa işte o anda çıldırırım.


  • Mikail bey  (27.02.13 23:20:03) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.