[]

bel fitigi / fizik tedavi

selamlar,

bel fitigindan dolayi resmen aci cekiyorum. topallamaya basladim artik. doktor fizik tedaviye gitmemi onerdi ama ben fizik tedaviye gitmek yerine yuzmeye gittim (onuda onermisti) ama gel gelelim bacagimin agrisindan yuzemiyorum bile. fizik tedaviyide degerlendirmek istiyorum.

nasil birseydir bu fizik tedavi, tabiki netten bilgi edindim ama burada gidenler varsa onlarin tecrubelerini bilmek isterim.

ise yarama olasiligi nedir ?
nasil tedavi uyguluyorlar ?
ne derece etkili bir tedavi oluyor, kalici bir tedavimi ?
iyisi/kotusu var midir ?

belki alakalidir eklemesi :

yas : 25
cinsiyet : erkek
boy : 1.75
kilo : 70

 
genelde özelde yaptırmayı tercih ederler. tabi ki iyisi kötüsü var. internetten ya da çevrenizden vs iyice araştırın gideceğiniz yeri. masaj aletleri vs var. bir de elleriyle hareket yaptırıyorlar, sinirleri vs uyarıyorlar. akupunktur uygulayanlar var. çalışan biriyseniz bu süreç sizin için daha da zor oluyordur muhakkak. ben ilk 6 ay sadece yattım. daha doğrusu kendimi zorlayacak hiçbir şey yapmadım. fizik tedavi görmedim. doktorun verdiği egzersizleri uyguladım. sonra 3-4 km yürüyüşlere başladım. şu an günde 20-25 km yol yürüyüp aynı gün 70-80 km bisiklet sürebiliyorum. yaklaşık 4 senede 2-3 kez atak geçirdim. doktorum cerrahpaşadan hasan battal diye biri idi. tavsiye ederim.


  • kabak cekirdegi  (26.02.13 00:20:36) 
çok bilgim yok ama kalıcı bir tedavi değil. anca ağrını hafifletir. daha bu yaşta bu kadar ağrı çekiyorsan ameliyat yolu kesin gibi sana.


  • trinitrotoluen  (26.02.13 00:21:06) 
Bir arkadaşımın hikayesini anlatayım.

Spor salonunda antrenman yaparken tanışıklığımın olduğu iyi bir elemandı. Askere gitti. Askerde bel fıtığı olmuş. Karakola düşmüş. Tedaviye yönelik hiçbir şey yapmamışlar. Düzenli olarak ağrı kesici iğne vurup nöbete ve çalışmaya gönderilmiş. Ağrı kesicinin etkisi ile olmadık işlerde çalışıp iyice azan bel fıtığı artık son noktasına gelmiş. Terhisini alarak geri döndü.

Ben bir gün bizim eski salonda antrenman yaparken kapıda belirdi kendisi. Baktım kapıda duruyor. Ooo hoşgeldin diye yanına gittik. Çocuk ayakkabısını çıkartmış ama eğilip yerden alamıyor ki raflara koysun. Ayakkabısını biz aldık kenara. İçeride anlattı durumu. Doktor fizik tedavi vermiş bir süre, ancak olmazsa ameliyat demiş.

Bu arkadaş o sahneden 2 sene sonra 60 kilo ile omuz çalışıyordu. 50 kilo ile deadlift yapıyordu (o da kendini çok zorlamamak için düşük bir kilo). Yani bel fıtığının etkilerinden eser kalmamıştı.

Bizim salon işini ciddi yapan ve sporcuların geldiği bir salon. Konu bel kası geliştirmek olunca da bunu en iyi vücutçular bilir. Hafif sağa sola dönme tarzında basit fiziksel egzersizlerden ağırlık çalışmaya geçip vücut geliştirmeye geri dönecek kadar kurtuldu ağrılardan.

Yani fizik tedavi işe yarıyor. Fizik tedavi, fiziksel egzersiz ile kasların doğru bir şekilde çalıştırılarak güçlendirilmesi ve bu yolla rehabilite etmektir. Bu arkadaş bunu iyi yaptı.

Sen de yapabilirsin. Doktorun verdiği hareketlere başla. Hatta zamanla bir adım öteye götür, bırakma.

Geçmiş olsun.
  • hiko seijuro  (26.02.13 00:23:13) 
belimde 2 yerde var ve ilerlemis durumda bunlar.

siddeti soyle, bu zamana kadar hic kilitlenip kalmadim, vucut gelistirmeye gidiyorum, yuzmeye gidiyorum, gorunuste baya her bir halti yiyorum ama sol bacagim inanilmaz agriyor, sol bacagima nuks ediyor agrisi. karincalaniyor. neredeyse dik duramiyorum artik ve hafif topalliyorum.

suc bende birazda, hareketli olursam, spor yaparsam gecer dedim ama daha ileri gitti galiba. berbat birsey. 80 yasinda sagliksiz biri gibi yasamak zorundayim.
  • sabirstone  (26.02.13 00:24:39) 
ameliyat olsana neyin mücadelesini veriyorsun?


  • cekilmis gayfe  (26.02.13 00:28:53) 
@cekilmis gayfe

ameliyat oldukca riskli diye biliyorum. ayrica tedaviye yonelik bir garanti verilmiyor. tekrar nuks edebiliyor vs. henuz o evrede oldugumu dusunmuyorum, en azindan simdilik. umarim olmam.

@okmantoso

parmaklarimi ayak uclarima degdiremiyorum ama zaten bel fitigi olmadan once de degdiremiyordum, hic o kadar esnek olamadim acikcasi =) ama biraz agri yapsada egilip kalkabiliyorum o sekilde. bu arada egzersiz olarak haftanin 3 gunu bol bol ters mekik cekiyorum sadece.
  • sabirstone  (26.02.13 00:40:24) 
Kayropraktik. Bunu Google'da arayıp bi araştır. Kesin tedavi değil ama rahatlatıyormuş. Germe olayı da gayet mantıklı görünüyor. Ne yap ne et bundan böyle zamanının önemli bir kısmını buna harcamalısın yoksa ileride daha çok sıkıntı çekmek durumunda kalabilirsin. Geçmiş olsun.


  • ilkinci  (26.02.13 01:14:32) 
topallıyorum diyorsun daha ne zaman o evrede olacaksın? benim arkadaş da senin gibiydi ameliyat oldu 3 senedir mis gibi. kendine bakarsan nüksetmez


  • cekilmis gayfe  (26.02.13 01:34:32) 
sakın ameliyat olmayın! ameliyat ol diyen densizlere de kanmayın! bu işin gerçekten uzmanı olan doktorlar ameliyatı en en en son çare olarak görüyorlar. ameliyatın problemi çözeceği kesin değil ve geri alma durumu da yok. onun için fizik tedavi en iyisi. ve fizik tedavi %98 işe yarıyor.


  • yemrem  (26.02.13 08:14:09) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.